Last news in Fakti

13 Юни, 2015 13:30 803 0

МО не търгува и не изнася оръжие никъде, нито за опозицията в Сирия

  • николай ненчев-
  • мо-
  • търгува-
  • изнася-
  • оръжие-
  • никъде-
  • опозицията-
  • сирия

Николай Ненчев заяви, че случаят в с. Анево няма никакво отношение към Министерството на отбраната под никаква форма

МО не търгува и не изнася оръжие никъде, нито за опозицията в Сирия - 1
Снимка: БТА

Министерство на отбраната (МО) не търгува и не изнася оръжие никъде, нито за опозицията в Сирия. Това заяви Николай Ненчев, министър на отбраната, от РБ  Радио К2.

Попитан какво работи като министър на отбраната Ненчев отговори:

„Работя, правя всичко възможно българските граждани да се чувстват сигурни, да подсигурим независимостта по силата на закона и по силата на Конституцията, да направим всичко възможно България да бъде едно по-добро място и по-сигурно.“

Министърът на отбраната заяви, че случаят в с. Анево няма никакво отношение към Министерството на отбраната под никаква форма.

„Това са частни отношения, частна американска фирма, която изпитва оръжия, се опитва да подготови техни специалисти, които да боравят с такова оръжие, които евентуално да обучат други. Нямам никаква информация за това, че оръжие е подготвено за изнасянето към която и да е друга страна, нито Сирия, нито където и да е другаде по света. Направих проверка по този случай, нито едно обстоятелство не сочи в тази посока“, посочи той.

Помолен да разтълкува защо президентът Росен Плевнелиев отказа да отговори дали България е доставяла боеприпаси за сирийската опозиция срещу режима на президента Башар Асад, Ненчев заяви:

„Ще го кажа съвсем категорично - Министерството на отбраната няма никакви отношения, и по време на моя мандат, под никаква форма, не сме продавали нито сме доставяли оръжие, на която и да е друга държава, най-малко на Сирия, в този размирен район.“

Той изрази мнение, че каквото и да се случи в България свързано с взривни материали и инцидент в заводи за такива се свързва с МО , което не би трябвало да е така.

„Нямам никакво намерение да прехвърлям отговорност към когото и да е, ние, в Министерски съвет, сме екип, работим съвместно и решаваме всички въпроси заедно, така че не бягам от отговорност, но и не бих искал да нося отговорност за действия, на когото и да е. Нека да е ясно за българските граждани, че Министерството на отбраната под никаква форма, не търгува, нито изнася, нито има отношение, с когото и да е, по отношение, по каквито и да са взривни материали и боеприпаси“, каза още той.

Министър Ненчев заяви, че от момент, в който е заел позицията на министър на отбраната е предприел конкретни действия и мерки относно проблемите около утилизацията. Той обясни, че е разпоредил три или четири внезапни проверки, на всички складове, към МО, в които се съхраняват взривни материали или боеприпаси. Също така е дал разпореждане в началото на тази година да бъдат обучени всички военнослужещи и цивилни граждани, които имат отношение и съхраняват такива взривни материали.

„Отправих предложение към Министерски съвет да се направят всички необходими законодателни инициативи, така че всеки, който се занимава и има отношение, частни фирми, цивилни граждани , да преминат извънредно обучения, да преминат един такъв курс и да получат сертификат, за да бъдем спокойни, според мен превенцията е изключително важна в този случай“, обясни Ненчев.

Той подчерта и проблема с внесените от Гърция 190 000 противопехотни мини, за да бъдат утилизирани в България, от частна фирма, по силата на съществуващото законодателство и инцидентът свързан с тях в Горни Лом.

„Държавата, българските граждани, българският данъкоплатец, плаща за охраната на тези мини, които представете си, това са 40 ТИР-а и сега държавата има отношение към този проблем, който под една или друга форма преследва и е свързан с частен интерес. Сега ние продължаваме всички тези усилия заедно с МВНР да се опитаме да върнем тези мини на Гърция, защото в другия случай ние трябва да ги утилизираме, тоест държавата трябва да плати за утилизацията на тези мини и всичко това е свързнао с определени рискове“, заяви Ненчев.

Попитан по отношение на реформата в българската армия и какво става с програмата за развитието и модернизацията на българската армия, Николай Ненчев заяви:

„Имам много силна, много ясна и категорична подкрепа в тази посока, от страна на колегите си в Министерски съвет , от стрна на парламентарните групи. Не съм имал никакво колебание, когато изготвихме тази програма да направя консултации с всички парламентарни сили, с изключние на „Атака“, нека да благодаря на президента и на министър-председателя, и на всички колеги от МС за подкрепата, която получавам. Нека да го кажа ясно, за пръв път беше свикан КСНС с една единствена точка и тя беше посветена на въпросите свързани с Министерството на отбраната, с отбраната на страната“, заяви Ненчев.

Той обясни, че на заседанието Консултативния съвет за национална сигурност при президента се е взело решение от следващата година бюджетът за отбрана постепенно да нараства, като от следващата година ще започне от 1,35% и до 2024 г. ще нарасне до 2% според поетия ангажимент в Уелс.

„По отношение на ген. Шивиков, нека още веднъж да го кажа съвсем ясно и с цялата си категоричност, заставам изцяло зад този достоен български генерал, ще направя всичко възможно и ще се боря докрай той да остане в редовете на българската армия, защото не би следвало по този начин да бъдат, ще използвам тази дума, като жаргон, да бъдат „отстрелвани“ български генерали“, каза още Ненчев.

Попитан ще стане ли Шивиков предвоенен представител в Монс и в щабквартирата на НАТО и ако не той, кой Ненчев заяви:

„Имам само няколко дни, започнах консултации, разговарям с парламентарните групи, с политическите сили, които са представени в НС, ще бъда безкомпромисен в това отношение, ще продължа да водя разговори, ще настоявам, или ще направим промяна в закона.“

Той посочи, че има броени дни, но това не означава, че ще стои безучастен. „Нека да го кажа още веднъж, категорично, не само зад ген. Шивиков, заставам зад всеки български войник, сержант, офицер, адмирал и генерал, който изпадне в това състояние“, категоричен е Ненчев. Той обясни, че ако сега ген. Шивиков бъде отстранен и се окаже, че обвиненията не са състоятелни и няма присъда той няма как да го върне на работа в редовете на българската армия.

„Ако искаме да има промяна, ако искаме да извършим необходимите реформи, трябва да направим така, че съдебната реформа да бъде приоритет за България и българското общество, защото и хората са особено чувствителни. Без всяко съмнение категорично подкрепям всички стъпки на министър Иванов в тази посока“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове