6 Октомври, 2011 11:11 779 0

Депутатите върнаха дознателските правомощия на митничарите

  • митничари-
  • парламент-
  • депутати
Депутатите върнаха дознателските правомощия на митничарите - 1
БГНЕС

Парламентът върна полицейските правомощия на Агенция „Митници". Това стана след като депутатите одобриха окончателно промените в закона за митниците. Агенцията вече ще може да разследва митнически, валутни и данъчни престъпления. Такива правомощия на митничарите бяха въведени през 2001 г. и отнети през 2006 г., когато бяха прехвърлени на полицията.

Инспекторите ще могат да разследват укриването и неплащането на данъци в големи размери, както и неправомерното получаване на парични суми в големи размери от държавния бюджет. Митническите органи могат да задържат нарушители, но за не повече от 24 часа. Задържането ще се налага, ако има данни за търговия с акцизни стоки без бандерол, както и при контрабанда на стоки.

"Задържането, което вие си представяте, е много различно от това събаряне на земята, слагане на белезници, което сте свикнали да наблюдавате при криминални задържания, извършвани от полицията. В случая става въпрос за налагане на административна мярка, по време на която на човека да бъдат изискани обяснения. Ако има категорични и основателни съмнения, че е извършено престъпление или има опасност той да се укрие, тогава вече митническите органи ще се обърнат или към полицията или към наблюдаващ прокурор, за да бъде заменена тази административна мярка с мярка за неотклонение", обясни зам. финансовият министър Владислав Горанов след приемането на промените.

Горанов обясни още, че на този етап не е ясно колко инспектори ще бъдат заети с новите правомощия. При приемането на първо четене зам. финансовият министър прогнозира, че бройката ще е 250-270 души, но днес каза, че ще са по-малко. Горанов не се ангажира и да каже какви са очакваните финансови ползи от промените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА