Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 13:31 960 0

Местан и президентът си говорили за БАН

  • лютви местан-
  • георги първанов-
  • бойко борисов

Обсъдили финансирането на духовната сфера

Президентът Георги Първанов и зам.-председателят на ДПС Лютви Местан са разговаряли по темата за финансирането на духовната сфера, за БАН, както и за културното многообразие – тема на форума на ЮНЕСКО, на който Първанов е присъствал. Това обясни държавният глава в отговор на журналистически въпрос относно огласената от премиера Бойко Борисов среща в седмицата между двата тура на изборите.

„Има и други случаи, когато някои надничат над дувара на президента, но това го приемам като междусъседски отношения”, коментира Първанов. „Разликата между г-н Местан и много други е в една или няколко библиотеки прочетени книги“, допълни той.

На 1 ноември премиерът Бойко Борисов разказа, че предишната седмица охраната на къщата в "Бояна" му доложила, че на входа е Лютви Местан. Борисов разпоредил да го поканят да влезе, но Местан обяснил, че е за друга среща. Премиерът предположил, че в такъв случай отива при президента Георги Първанов.

Пред журналисти Местан обясни, че наистина е имал среща с президента Георги Първанов по покана на държавния глава в резиденция "Бояна", но беше категоричен, че разговорът не е имал нищо общо с внушението, правено от премиера Борисов, за политическо взаимодействие между президента и ДПС по политически проект.

Заместник-председателят на ДПС поиска извинение заради начина, по който Борисов огласи посещението му в дома си. Заместникът на Ахмед Доган твърди, че е бил въведен в дома на министър-председателя от служители на НСО.

„Извинявам се, ако съм притеснил с нещо Лютви Местан, ако това му е причинило някакви тревоги или напрежение в партията“, заяви премиерът. Борисов подчерта, че НСО е подчинена на президента, но въпреки това поднесе извиненията си.

"Разбира се, че хиляди пъти бих се извинил, ако съм нарушил по някакъв начин авторитета или достойнството, на който и да било", каза премиерът. Той увери, че е споделил за случайната среща, за да избегне манипулациите за договорки между ДПС и ГЕРБ за изборите.

"Чаках да минат изборите, за да не създаде каквото и да било напрежение, но колкото повече си мислех и като знам, че той е от близо 20 години депутат, би трябвало прекрасно да знае коя е вила "Калина", където стои президентът Първанов", отбеляза премиерът. Той посочи, че два пъти е питал служителите дали Лютви Местан е в резиденцията за среща с него и те са потвърдили, че именно него очаква зам.-председателят на ДПС.

„Лютви Местан - бих искал политиците да изглеждат като него, един действително много образован, интелигентен, възпитан човек, който дори и когато критикува, го прави в рамките на това, което един европейски политик би направил", коментира още Борисов и уточни, че много харесва и го уважава като политик депутатът от ДПС.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА