Last news in Fakti

19 Ноември, 2011 20:52 1 006 0

Зелените в ЕП искат мораториум за шистовия газ

  • зелените-
  • европейски парламент-
  • шистов газ-
  • мораториум
Зелените в ЕП искат мораториум за шистовия газ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зелените в Европарламента настояват да бъде наложен мораториум върху добива и проучванията за шистов газ. Според заместник-председателя на групата Райхард Бютикофер забраната трябва да важи, докато не стане напълно ясно какви са последиците от прилагането на тази технология и в САЩ, и във Франция. Все още се очаква докладът на американската агенция по околната среда за ефекта от добива на шистов газ там, допълва Бютикофер, цитиран от БНР.

”Ако се поучи от щатския пример, Европа трябва да е предпазлива. Франция забрани тази технология, но все още фирмите, които са се занимавали с добив на шистов газ, отказват да дадат информация какви химикали са използвали. Така, че не е възможно да се даде точна оценка за ефектите от добива. Категоричен съм докато на масата не се сложи точната информация трябва да има забрана”, заяви той.

От българската политическа партия "Зелените" допуснаха, че проучванията у нас вече дори са започнали. „Сигнализирахме за сондата "Рогозино", сондаж ЕР-1 на копанията "Русгеоком БГ"-АД още през лятото. Все още нямаме информация дали там ще се добива шистов газ, но сондата, апаратурата, дълбочината на сондажа и фактът, че тази седмица пристигна камион, превозващ радиоактивни елементи за тази сонда, ни навежда на мисълта, че това е сондаж за шистов газ”, заяви Борислав Сандов.

В петък премиерът заяви, че ГЕРБ ще подкрепи искане за налагане на мораториум за проучване и добив на шистов газ у нас. Екоминистърът Нона Караджова многократно е коментирала, че такива разрешителни държавата никога не е давала.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА