23 Ноември, 2011 12:42 767 1

Публикуван е докладът на ОВОС за Бургас - Александруполис

  • бургас - александруполис-
  • овос-
  • засегнати общини

В отговор на големия обществен интерес на интернет страницата на МОСВ на адрес: http://www2.moew.government.bg/recent_doc/preventive/note_DOVOS_BA.doc е осигурен обществен достъп до доклада за ОВОС за инвестиционно предложение за "Нефтопровод за суров нефт Бургас - Александруполис" за участъка от нефтопровода на българска територия, съобщиха от екоминистерството.

На следващ етап МОСВ ще публикува  и разширеното нетехническо резюме за целия нефтопровод от Бургас до Александруполис, както и доклада за ОВОС за участъка от нефтопровода на гръцка територия, след като двата документа бъдат предоставени от възложителя „Транс Болкан Пайплайн Б.В.–клон България” и от гръцката страна.

МОСВ определи като засегнати всички общини, през чиято територия се предвижда да премине трасето на нефтопровода (Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Камено,  Средец, Болярово, Елхово, Тополовград и Свиленград), съвместно с които възложителят да организира срещи за обществено обсъждане. Задължение на компанията е да предостави на тези 10 общини екземпляри на хартиен носител от доклада за ОВОС с всички приложения към него за трасето на нефтопровода на българска територия и окончателния вариант на нетехническото резюме на български език за цялото трасе на нефтопровода за българска и гръцка територия.

МОСВ препоръча на възложителя при организирането на срещите за обществено обсъждане да бъдат уведомени и кметовете на съответните засегнати кметства на населени места за датите, часа и мястото на обсъжданията, както и при възможност да им бъде предоставена на  електронен носител документацията по ОВОС и окончателният вариант на резюмето за цялото трасе на нефтопровода.

След организиране на срещите за обществено обсъждане съобщението ще бъде оповестено и чрез интернет страницата на МОСВ.

Резултатите от обществените обсъждания ще бъдат от изключителна важност за приключване на процедурата, обсъждане от Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ и вземане на решение по ОВОС от министъра на околната среда и водите. Съгласно българската нормативна уредба министърът на околната среда и водите следва да се произнесе с решение по ОВОС в срок до 45 дни след последната среща за обществено обсъждане.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нефтогийт

    0 0 Отговор
    абе,има нещо гнило в този проект и в подозрителната настойчивост да се строи на всяка цена!Само един поглед на картата е достатъчен,за да се разбере,че докато танкера разтоварва в Бургас и докато го транспортират до Гърция,ще се загуби повече време,отколкото ако го транспортират директно през проливите до Александруполис с танкери!Толкова е очевадно,че дори и на дилетант като мен изглежда нелогично!От финансова гледна точка,разбира се,но явно тук има и други интереси и не е чак толкова трудно човек да се досети за тях!