Last news in Fakti

24 Ноември, 2011 12:31 1 528 1

Повишиха две топ съдийки от СГС

  • сгс-
  • всс

Дамите вече са магистрати във Върховния касационен съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) повиши в ранг двe съдийки от Софийския градски съд. Вера Чочкова и Петя Крънчева от днес вече са магистрати във Върховния касационен съд (ВКС).

Чочкова оправда бившия столичен кмет Стефан Софиянски по делото за сделката с Централни хали. Нейно е и решението, че бившият зам.-министър в МВР Раиф Мустафа не е посредничил за подкуп на длъжностно лице.

Крънчева пък оправда бившия замеделски министър Венцислав Върбанов по делото за безстопанственост срещу него, както и подсъдимите по делото за убийството на Бай Миле. За престъпление по служба наложи условна присъда на бившия шеф на Софийската районна прокуратура Славчо Кържев. Крънчева гледа процеса за убийството на студента Стоян Балтов. През 2009 г. тя бе сред конкурентите на Георги Колев за шеф на градския съд

Предложението за повишение в ранг на друг съдия – Мариян Марков, предизвика спор между членове на ВСС и шефката на инспектората към съвета Ана Караиванова. Тя припомни, че за последните два месеца на Марков два пъти е обърнато внимание заради забавени дела. „Когато прокуратурата се опитва да накара съдиите да работят по-бързо, изпраща сигнали на инспектората“, заяви Караиванова.

Главният прокурор Борис Велчев й отговори с думите, че не разбира какво има предвид, но няма да пита, за да не се ядосва. В крайна сметка Марков не събра достатъчно гласове, за да бъде повишен в ранг.

Във вторник пък съветът ще заседава извънредно заради писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ). В него се твърди, че процедурата за преместване на магистратите в съдебната система остава напълно неизяснена. От ССБ настояват ВСС да приеме решение, с което да даде конкретни указания на конкурсните комисии за формиране на оценка от събеседването с кандидатите, както и да въведе задължителен ред и правила за оценяването на кандидатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    1 0 Отговор
    Оправдаваш крадец повишават те незабавно.
    Жените на депутати си купиха пивоварна
    29.08.2011 19:20;

    Съпругите на депутатите , а сега независими Венцислав Върбанов и Димитър Чукарски -
    Камелия Върбанова и Мая Спасова-Чукарска, са сред купувачите на "Ломско пиво".
    На 18 август 2011 год на борсата бяха изтъргувани 54% от пивоварната. Според данни на Централния депозитар, публикувани от Investor.bg, близо 45 на сто са придобити от "Би Джи Ай Проджектс" и "БГ Томи".
    До май тази година Мая Чукарска е била едноличен собственик на "Би Джи Ай Проджектс", става ясно от ДАКСИ. Към момента тя има трима съдружници. Компанията се занимава с недвижими имоти. Тя е придобила 40,44% от пивоварната, като продавач е "Агро инвест инженеринг".
    Според ДАКСИ Мая Чукарска участва в управата на "Мегатрон сервиз" и има дял в "Ей Ви Ес информация България", която се занимава с консултации за уреждане на задължения, разследване не информация, придобиване на участия в други дружества. Съдружник й е "Ей Ви Ес Маркетингбератунг" със седалище в Австрия.
    Чукарска е регистрирана като адвокат и е в списъка на действащите синдици. Вчера пред "24 часа" тя заяви, че със съдружниците й имат намерение да развиват "Ломско пиво" и не планират да препродават компанията. Пивоварната работи и в момента, има малък пазарен дял, но се справя добре. Не се притесняваме от конкуренцията на големите международни фирми, които имат чувствително присъствие на българския пазар, допълни Чукарска.
    "БГ Томи" е увеличила дела си в "Ломско пиво" от 4,9 на 9,01%. Тя е собственост на Димитър Манчев. Той изпълнителен директор на "ОМНИПРО"АД, което закупи "Оранжерии - Сердика" за 523 000 лева от Министерство на земеделието, когато Венцислав Върбанов и Димитър Чукарски управляваха и след това бяха продадени
    на г-н Чернев за 7 200 000 евро. 97 декара земя граничеща с централни гробища.
    Френската Malteries Soufflet пък купува от "Каменица" фабриката й за малц в Плевен, а тази в Хасково взема под дългосрочен наем.