8 Декември, 2011 12:02 1 051 0

С вувузели и тарамбуки протестират срещу шистовия газ

  • шистов газ-
  • протест-
  • еколози
С вувузели и тарамбуки протестират срещу шистовия газ - 1
Снимка: Факти.бг

Нов протест срещу шистовия газ се подготвя в София утре. Организатор е Гражданската инициатива против проучванията и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване. Шествието ще тръгне в 11.00 ч. от Министерство на околната среда и водите и ще завърши пред сградата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

„Нека подкрепим с всичките си шумосъздаващи средства гражданската кауза, бореща се да спре унищожаването на Добруджа чрез сонди за добив на шистов газ“, призовават организаторите.

Активистите настояват парламентът да приеме мораториум, а на по-късен етап и  закон за забрана на технологията "хидравлично разбиване", използвана при проучването и добива на шистов газ на територията на страната ни.

„Да вдигнем шум "За чиста България без шистов газ"! Носете всякакви средства за вдигане на шум - вувузели, свирки, тарамбуки, кречетала, чанове и други“, настояват организаторите.

Инициативата е за забрана на опасната технология хидравличен удар (фракинг), при която в земята под високо налягане се вкарват стотици видове химикали, включително токсични и канцерогенни. Тя е насочена срещу технологията (и всички, които планират да я прилагат: независимо дали е американската фирма "Шеврон", руската "Русгеоком", експлоатираща сонда край Рогозина, "Дайрект Петролиум" или други компании, дори и български).

Конкретната цел на инициативата е промяна на законите ни така, че да бъдат адекватни в контекста на новите нефто- и газодобивни технологии и всички свързани с тях опасности. Контрол над тези технологии за момента не е предвиден в българските закони, а фирмите вече започват да работят. 

Тече и подписка в подкрепа на законодателното предложение, което ще бъде внесено от гражданската инициатива в парламента до няколко седмици. Информация за нея, както и текста на подписката, ще намерите тук: http://www.facebook.com/groups/ecobg/doc/173463556083987/ 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА