Last news in Fakti

14 Декември, 2011 22:20 1 387 0

Оправдателна присъда по делото „Соло” предизвика протест пред Съдебната палата

  • соло-
  • съдебна палата

Протест срещу оправдателната присъда по делото "Соло". Десетки младежи се събраха тази вечер пред Съдебната палата в София, предаде бТВ. Те искат справедливост за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров, останало ненаказано.

Две години и половина след инцидента съдът оправда единственият заподозрян за престъплението. 25-годишният Илиян Тодоров напусна ареста, а присъдата отприщи лавина от обществено недоволство и критики към съдебната система.

Пред най-големия храм на Темида у нас се събраха хора със запалени свещи и снимки на двамата убити младежи. Там бяха близките на Кирил и Васил, както и много техни приятели, които твърдят, че не са получили правосъдие, защото няма наказан за престъплението.

Съдът обясни в детайли защо произнася оправдателна присъда. Месеци след убийството в съдебната зала се разбра, че Илиян Тодоров е бил единственият заподозрян, че никой не го е видял да нанася удари с нож на Васил и Кирил и че оръжието на престъплението липсва.

Въпреки оповестените от съда факти напрежението в социалните мрежи ескалира - във възмутени коментари и призиви за протест.

Организаторите заявиха, че макар мирен и тих, това е протест. Според тях на мястото са събрали много хора, които не са свързани с убитите момчета, но са съпричастни искат да изразят гражданска позиция.

По думите им съдът е виновен за липсата на осъден убиец. Те са категорични, че ще продължат да протестират до момента, в който се намери виновникът и в който получи доживотна присъда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА