Last news in Fakti

6 Януари, 2012 16:51 2 161 1

Синът на Лъчо Иванов с посттравматичен стрес след изчезването

  • георги иванов-
  • лъчезар иванов-
  • стрес

Върху Георги било упражнено въздействие, не е ясно къде е бил

Издиреният в началото на годината 15-годишен син на депутата Лъчезар Иванов - Георги е под лекарски грижи и му е поставена диагноза „Посттравматично стресово разстройство". Всеки допълнителен стрес или натиск върху неговата психика би могъл да доведе до нежелани и необратими последствия.

Това заявява в открито писмо до медиите майката на Георги – Диана Долапчиев, която не се съгласява с досегашните публикации в медиите за случая с изчезването и откриването на момчето. Според нея Георги е бил в неизвестност от 31 декември 2011г., а не както се твърди в пресата от 01 януари 2012 г.

В момента се извършват прокурорска проверка и дознание, които още не са приключили и всяка недостоверна информация по случая би ги компрометирала, пише Долапчиева. Единственото, което към момента мога да оповестя, е, че са налице основателни съмнения за упражнено въздействие върху детето от страна на трети лица, и мястото, на което то е пребивавало не е установено.

Вследствие на силния психологически шок, който Георги е преживял, в момента той се намира в изключително лабилно и деликатно състояние. Той е под лекарски грижи и му е поставена диагноза „Посттравматично стресово разстройство“, и всеки допълнителен стрес или натиск върху неговата психика би могъл да доведе до нежелани и необратими последствия.

„Надявам се, че с горните факти и обстоятелства съм внесла необходимата към момента яснота по случая, и ще помоля всеки журналист, занимаващ се занапред с темата, да зачете правото на лична неприкосновеност на мен, децата и близките ни, и в бъдеще да не бъдат накърнявани човешките ни права, гарантирани ни от международното и национално законодателство”, настоява Диана Долапчиева.

„И Георги, и Мариела преживяват изключително тежко създалата се ситуация и в името на техните живот, здраве и бъдеще, моля, да стихне медийният интерес и да се изчака официалната позиция на прокуратурата и дознанието по случая“, пише още тя, като призовава „всички медии, които наричат себе си национално и обществено отговорни“, да не публикуват снимки на сина й и дъщеря й.

Долапчиева настойчиво моли публикуваните снимки да бъдат премахнати от електронните издания на медиите, както и всяка медия, интерпретирала прибързано и погрешно темата, да намери своя начин за морална компенсация на нанесените ни публично унижения и причинени вреди.

„Благодарение на денонощните усилия и професионализма на служителите на МВР, работили по случая, детето беше открито и ми беше предадено живо и в добро общо състояние във възможно най-кратък от оперативна гледна точка срок. С писмено заявление съм изразила искрената си благодарност към всички служители на МВР, които участваха в издирването на Георги и лично на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов“, посочва тя.

„Ще бъда изключително удовлетворена, ако повече медии подкрепят инициативата, подета от мен, и предложена на Министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов в благодарственото ми заявление до него. И на висок глас бих желала да попитам цялото общество: Има ли излишни деца България?”, заявява Диана Долапчиева.

Факти.бг припомня, че на 3 януари МВР разпространи информацията, че издирва 15-годишен младеж от столицата, като публикува и неговата снимка.

"Столичното Първо РУП издирва Георги Лъчезаров Иванов на 15 години, който живее с родителите си в ж.к. „Дианабад”. Той е напуснал дома си на 1 януари около 23.45 часа и оттогава е в неизвестност.

Георги е високо около 180 см, с обръсната глава и кафяви очи. Бил е облечен с тъмносиньо шушляково яке, светлосини дънки и обут със светли зимни обувки.

Гражданите, които имат информация за младежа, могат да сигнализират на тел. 112, 9827166, 9827119 или в най-близкото поделение на МВР", гласи съобщението на полицията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБер

    0 0 Отговор
    Докато таткото ходи по аванти и далавери,детето страда.