Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 11:18 5 081 0

Морето заля Моста в Бургас и пътя за солниците

Бедствено положение в Поморие и Ахелой

Морето заля Моста в Бургас и пътя за солниците - 1
Снимка: Бесове

Заради силно вълнение морето край Бургас заля пътя към „Черноморски солници”, съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Залят е и първият етаж на Мостика. Общински инспектори и служители от жандармерията обезопасиха района. Гражданите да избягват посещения на тези места, въпреки че вятърът и вълнението намаляват.

Непроходима е и част от пътя за солниците откъм Сарафово. Временно е преустановено подаването на сол и луга от предприятието, но място за притеснение няма – два кораба разтоварват сол в бургаското пристанище, а още два са на рейд в района на нос Емине и чакат подходящо време да влязат в порта. Залят е брегът при квартал „Сарафово”, но местните рибари са успели да издърпат лодките нависоко и засега положението е овладяно. 

Пристанище Бургас все още е затворено за маневри на всякакви плавателни съдове. Духа бурен северен вятър и това е причината за затварянето на порта. Няма изчакващи кораби на рейда за обработка. Забраната ще бъде отменена след подобряване на метеорологичните условия.

След проведено заседание на кризисния щаб при Община Поморие във връзка с усложнената метеорологична обстановка на територията на гр. Поморие и гр. Ахелой беше обявено бедствено положение на територията на двата града, съобщиха от пресцентъра на общината.

Вследствие на силния вятър и вълнение в Черно море е нарушена целостта на Пясъчната коса в отсечката между източния край на каменната дамба и почивните станции „Козлодуй” и „Анимяк”, находяща се в северната част на Поморие, в района на Централен плаж-гр.Поморие в отсечката между Военно-почивен дом и сградата на централния вход на плажа; в района на бул. „П.К.Яворов” гр.Поморие – в отсечката между западния край на брегозащитната стена и бивш „Лимонаден цех”.

Има разбити плавателни съдове-яхти и лодки, с местостоянки източен, южен хелинг и в района на лодкостоянката в кв. „Свети Георги” гр. Поморие; В района на пристанище Поморие РК „Димчо Карагьозов” са скъсани швартови въжета и се създава опасност за другите плавателни съдове в акваторията на пристанището.

В гр.Ахелой е прекъснат достъпът до източния рибарски хелинг; Подкопан е пътят, свързващ гр.Ахелой с КК :Мидия”. Съборена е част от брега на къмпинг „Ахелой”, вследствие на силна приливна вълна и свлачищни процеси. Нивото на река Ахелой е достигнало критични прагове и има опасност от заливане на главен път I-9 Варна-Бургас и КК „Мидия”.

Планирано се контролира нивото на яз. „Ахелой” като това се осъществява от „Напоителни системи” ЕАД. И в двата града има предприети аварийно-възстановителни работи по възстановяване на брегоукрепителните съоръжения. Електрозахранването на територията на Община Поморие е нормално. Водоподаването е нормално на цялата територия на общината.

Всички останали пътища в общината са проходими при зимни условия. Няма данни за бедстващи хора, включително родилки, болни и лица на хемодиализа. Няма данни за аварирали автомобили. Наличната снегопочистваща техника е в готовност по всички направления.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА