Last news in Fakti

11 Февруари, 2012 08:56 1 542 0

И в България протест срещу ACTA

  • acta-
  • българия-
  • протест
И в България протест срещу ACTA - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Граждани от 17 български града излизат на масов протест срещу приемането на ACTA в България. Това ще стане в събота, като акцията е част от световния ден за протест срещу АСТА и такива в повечето европейски държави.

Протести срещу приемането на Търговско споразумение за борба с фалшификациите – ACTA се организират в София, Варна, Бургас, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Разград, Русе, Габрово, Велико Търново, Казанлък, Стара Загора, Пазарджик, Видин, Перник и Сандански. Протестното шествие в столицата е с началната точка от Пилоните на НДК в 11:00 часа. Шествието ще мине по булевард "Витоша" – булевард "Тодор Александров" – площад "Независимост" – булевард "Цар Освободител" и ще се спре на площада пред сградата на Народното събрание.

Едно от най-многочислените събития на противници на ACTA във Facebook, носещо името "Протест срещу приемането на ACTA в България", вече има близо 54 хиляди привърженици, които са заявили, че ще присъстват на протеста. Групата в социалната мрежа "Ние казваме "НЕ" на ACTA! / Bulgaria says "NO" to ACTA!" има близо 23 хиляди членове, където дори собственици на сайтове заявяват, че ще ги спрат за ден в знак на протест. Онлайн общността Avaaz откри подписка срещу спорното споразумение, в която до момента са се подписали над 2 милиона души. Европейската петиция "Кажи "НЕ" на АСТА" е събрала над 3,5 хиляди подписа.

Организаторите на протестната демонстрация срещу АСТА заявяват, че протестът им ще бъде мирен. Те призовават участниците да носят собствени плакати, но свързани само и единствено с ACTA. Организаторите са категорични, че няма да допускат никаква друга политическа агитация, и въпреки че ще се раздават хартиени маски на Anonymous, като част от хореографията на самия протест, те напомнят, че при искане от полицията, маските ще бъдат свалени.

На 26 януари тази година, представителите на 22 страни - членки на ЕС, сред които и България, подписаха на среща в Токио Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА