Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 13:57 946 0

В края на март КСНС за НСО и разузнаването

  • кснс-
  • нсо-
  • разузнаване-
  • росен плевнелиев

В края на март тази година на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) ще бъдат коментирани основните моменти в проектите на устройствени закони на службите на подчинение на президента, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Основната задача на президентския екип през 2012 година е да бъдат създадени ясни правила за работата на службите, за да е ясно кой определя приоритетите и кой контролира тяхното изпълнение. Това стана ясно днес по време на среща на президента Росен Плевнелиев с оперативното ръководство на Националната служба за охрана.

Службите за сигурност трябва да работят по-тясно и по интегриран модел, но с фокус върху специфичните си задачи, подчерта държавният глава на срещата си с началника на службата генерал-лейтенант Димитър Димитров и неговите заместници. Те представиха пред президента както ръководителите на отдели и сектори в службата, така и техните оперативни задачи и отговорности.
Според президента, НСО трябва да остане на подчинение на президентството, тъй като това ще утвърди нейната надпартийност.

Той увери офицерите от службата, че няма да допусне финансовите и икономически трудности да повлияят негативно върху сектора за сигурност. В проектозакона за НСО много внимателно трябва да бъде регламентирано също така по какъв начин се събира, обработва и съхранява информацията, за да бъдат премахнати всякакви съмнения относно използването й в полза на политически или икономически кръгове.

"НСО е един от важните инструменти, с които можем да покажем, че службите работят ефективно в интерес на държавата и институциите, а не на политически партии и лидери", категоричен бе президентът. Росен Плевнелиев призова служителите на НСО да бъдат активни и да търсят президентския екип за съдействие по всички належащи проблеми.

Основният спор е за НСО – под чие разпореждане да бъде службата. Премиерът Бойко Борисов настоява тя да премине към него, докато държавният глава Росен Плевнелиев иска да запази контрола си над нея. Това е първото противопоставяне на Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА