Last news in Fakti

14 Януари, 2019 17:49 2 273 17

Димитър Делчев: Цената на тока ще скочи с 15-20% през юли

  • ток-
  • електропровод-
  • цена

Сигнал до ЕК за манипулации на Българската независима енергийна борса

Димитър Делчев: Цената на тока ще скочи с 15-20% през юли - 1

Цената на тока за бита може да се повиши с 15-20 % през юли, ако Българската независима енергийна борса (БНЕБ) не заработи по прозрачен и либерализиран начин. Това съобщи председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев на пресконференция днес. Партията е подготвила сигнал за манипулации при продажбата на ток и нарушаване на свободната конкуренция на БНЕБ ще подаде ДБГ до Европейската комисия.

В него описваме манипулациите на пазара на електроенергия в България, които водят цените в началото на 2019 г. да са с 200% над цените за същия период на миналата година, заяви Делчев. Според него производителите манипулират пазара през задържане на количества,

изкуствено завишаване на цените и по-голямо търсене. Има сделки на изненадващо ниски цени за определени дружества на фона на базовите, които са "подарък към тези дружества". Пазарът е непрозрачен, на което между 15% и 20% от търговците на електроенергия вече са го напуснали, на път са да фалират множество малки и средни предприятия, защото цената започва да ги унищожава, каза още Делчев.

Вървим към увеличение на цената на тока за бита, а при липса на увеличение на доходите, цената ще е невъзможна за плащане за някои хора.

Всички българи ще пострадат от това - уверен е той.

От ДБГ призовават за пълна прозрачност на енергийната борса, за законодателни промени с цел стимулиране пазара на свободната електроенергия. Само тогава може да разчитаме, че ще имаме евтин предвидим ток, с който може да произвеждаме продукция и да отглеждаме децата си, каза Делчев.

„Искаме да ви уведомим за нарушаване на европейските правила за поддържане на прозрачен и либерализиран пазар на електрическа енергия в България – пише в сигнала Делчев до еврокомисарите за конкуренцията Маргрете Вестагер и за климата и енергетиката Мигел Канете. - Налице са редица факти и обстоятелства, които показват манипулации при продажбата на електрическа енергия в страната, както и несанкционирани от държавните органи практики на производителите на електроенергия във вреда на свободната конкуренция на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Липсата на съществена информация на онлайн платформата на БНЕБ като данни за продавач, купувач и цена на всяка сделка допринасят за ниското доверие в пазара.“

През 2013 г. ЕК препоръча на България да осигури достатъчно на брой търговски участници на свободния пазар, за да се гарантира ефективна конкуренция. Шест години по-късно тази препоръка не е изпълнена – основният производител и продавач на електрическа енергия на БНЕБ е държавата, която предлага над 85% от търгуваното електричество на пазара, отбелязват от ДБГ и заключават, че „правителството играе почти напълно монополна роля в продажбата на електрическа енергия на българската борса“. Последствията са „отсъстващ или занижен контрол“ върху държавните дружества от КЕВР и „регулярно осъществяване на нелоялни търговски практики“.

Въпреки че енергийната борса работи вече 3 г., тя все още не предоставя съществена информация за направените сделки – на платформата на БНЕБ не се качва информация за продавача, купувача и цената за всяка сключена сделка и потребителите не могат да се запознаят с основни параметри на сделките, а само да следят движението на цената. С други думи – не може да се упражнява контрол за непазарно поведение. Крие се и информацията кога са приети търговите предложения и не може да се следят случаите на „мигновено“ приетите, което пък говори за търговия с вътрешна информация – пише още в сигнала.

В сайта на БНЕБ липсва публична информация за средната цена на тока на европейските пазари, както и архив на средни цени на дневна база за период, по-стар от януари 2018 г. Това отнема възможността да се направи пълноценно проучване на пазара.

През последните месеци цените на сегмент „Ден напред“ на БНЕБ отчитат огромни отклонения с постоянна тенденция за необосновано висок ръст - алармират от партията.

"Почти двойно по-скъпа е електроенергията на борсовия сегмент "Ден напред" за първите 10 дни на 2019 спрямо последните на 2018 г. Данните показват, че от 1 до 10 януари средната цена на електроенергията е 147.56 лв./мВтч., като на 8 януари тя е най-висока 207 лв./Мвтч. За сравнение, нивата от последните десет дни на декември са 78 лв./МВтч.

Или за този кратък период има поскъпване на електроенергията с близо 90%", се казва в сигнала.

Дава се и пример със сделка от 3 декември на цена от 280 лв./Мвтч., което е скок на цената с близо 350%, в сравнение със същия часови диапазон на предишния ден. Отбелязват, че от 2 до 4 декември са регистрирани "аномалии". Например на 2 декември 20178 г. БНЕБ обявява средна цена за Мвтч 113.44 лв., на 3-ти - 207.14 лв., а на 4-ти – 171.06 лв.

Извеждани са и конкретни примери за съмнителни според ДБГ сделки: "На 12 декември 2018 г. търговецът „Загора Енерджи“ предлага да закупи 103 мегавата базова мощност за периода 1 януари - 31 март 2019 г. на цена от 86.03 лв. за мегаватчас. Сделката се осъществява същия ден за общо количество от 222 377 МВтч, което е продадено за 19.1 млн. лв. (по 86.03 лв./МВтч). Името на продавача не е известно.

Сделката е съмнителна поради факта, че един ден по-рано, на 11 декември, ТЕЦ "Марица Изток 2" продава пакет на цени между 106 лв./МВтч и 116 лв./МВтч. Показателно е, също така, че в периода на посочената по-горе сделка 10-14 декември 2018 г. базовата цена на електроенергията се е движила в диапазон от 130-140 лв. на МВтч".

В сигнала се подчертава, че "към момента на пускането на сигнала горепосочените сделки и движения не са проверени от държавните органи".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайперист

    18 3 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 Морук

    15 3 Отговор
    Само 15 ,20%ли бре малко краварите да да задават дано
  • 3 5555

    15 1 Отговор
    Ше играе мотиката...
  • 4 арджентата

    23 0 Отговор
    Принудиха българският народ, да си осинови и да издържа български и чужди мафиоти! И да им осигурява стандарт на живот в пъти по-висок от този на народа! Арогантно е!
  • 5 БОБИ КОЧА

    12 0 Отговор
    Сега ни мажат с лубрикант, почват ни отдалечко да не ни боли много! Пък в крайна сметка той кора няма рамене като влезе главата всичко е Ок!
  • 6 Буден

    16 1 Отговор
    Не народ, а мърша!
    Под най важната статия 5 коментара.
    За нищо не ставате
    Да ви яхат, стрижат и доят, рая нещастна!
  • 7 бг дебил

    7 0 Отговор
    Оххх с нетърпение чакаме.
  • 8 газ53

    10 0 Отговор
    Изкарайте публично всички договори през борсата, вкл. и тези на извънборсов пазар. Тогава много бързо ще се види кой за какво се бори и къде се получава разликата. Ама ония две корумпирани тетки в КЕВР и енергийната мафия, с лоби в парламента не дават....
  • 9 shisha

    2 12 Отговор
    Да де, но скъпия ток ще подхрани мощно руската енергийна мафия с всичките им там мекерата по хранителната верига. Между нуждите на хората и икономиката от една страна, и нуждите на Кремъл, нали се сещате нашите политици какво ще предпочетат?
    И допълнително, ако някой писка, че токът е скъп, ще почне да се претопля темата за Белене, която както виждате троловете тука начело с НеКой не са пропуснали да я яхнат мигновено.
  • 10 ftww

    15 0 Отговор
    Ами токът ни е скъп. Даже, много скъп. Дневната ни тарифа е на цена почти, като във Франция. Само дето във Франция стандартът е към пет пъти по-висок от нашия. Пита се, как при разходи за производство, които са много по-ниски в България, по продажна цена гоним Франция? Да не говорим, за качество..., че нещата стават трагични!
  • 11 vanko1

    8 0 Отговор
    Интересно, че и синдикатите най-накрая разбраха, че скъп ток не е добре. Тъжното е, че никой не споменава, че цената в България за бизнеса е доста по-висока от тази в Германия, всичко опира до това да поддържаме изкуствена ниска цена на регулирания пазар, а на "свободния" кучета ги яли бизнеса. Вярно, на много от офисите не им пука от цената на свободния, а и какво толкова, че ще платят 10 лв. повече, но какво ще правят, когато производството изчезне, няма как само с офиси. За съжаление светлина в тунела никой не вижда и с тия "регулатори" толкова.
    П.п. При пускането на борсата се знаеше, че ще има поскъпване, очакваше се да е около 20% и с времето да намалее, но уви, стана точно обратното.
  • 12 Кире

    4 1 Отговор
    Как няма да има спекулации, като търговията по принцип си е спекулация.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бай Цвятко

    0 0 Отговор
    Благодаря на Модератора за първия пос бях остър, но ме заболя, кой видял, видял
  • 16 Васил

    3 0 Отговор
    Много евтино продавате тока на робите от България най добр его вдигнете с 1000%
  • 17 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Като пуснем АЕЦ Белене цената ще падне, но трябва чакане и ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове