14 Януари, 2019 19:49 3 095 6

139 случая на трихинелоза от диви свине през 2018-та до сега

  • дива свиня-
  • трихинелоза

БАБХ напомня, че трихинелозата е тежко протичащо, понякога смъртоносно паразитно заболяване по животните и хората

Българската агенция по безопасност на храните - БАБХ информира, че през 2018 г. до сега, са констатирани 139 положителни за трихинелоза проби от диви свине. Най-много са положителните проби от областите Благоевград - 28, София - 21, Сливен - 18. Наблюдава се тенденция за увеличаване броя на случаите със заразени животни, за сравнение през 2017 г. положителните проби са 112., съобщава агенцията.

БАБХ напомня, че трихинелозата е тежко протичащо, понякога смъртоносно паразитно заболяване по животните и хората. За България, както и за много други страни по света, тя е значим здравен, ветеринарномедицински и стопански проблем. Трихинелозата като опасно заболяване за хората и дивата свиня, е основен източник на заразата.

БАБХ съветва ловците да бъдат отговорни към своето здраве, към здравето на семействата си и на всички, на които предлагат продукти от дивечово месо. По тази причина изпитването за нея е задължителен елемент при опазване здравето на ловците и техните близки, с които споделят добитото месо от отстреляните свине. Повече от неразумно и рисковано е, когато месото на отстреляно диво прасе се консумира преди излизане на отрицателен лабораторен резултат за инфекция със заболяване (трихинелоза или африканска чума по свинете).

Поради тази причина БАБХ се обръща отново към ловците в цялата страна и особено ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелоза. По закон те са лицата, отговорни да предоставят проба за анализ от всяко отстреляно прасе в акредитирана лаборатория. Използването на неакредитирани методи е рисково и не винаги гарантира надеждност.

В процедурата по изпращането на проби от ловци няма промяна от предходни години. Разликата е в това, че през 2018 г. се унифицира начина за комлектоване на пробите - целта бе ловците да не се натоварват с изпращане на допълнителна проба и за Африканска чума по свинете (АЧС). Пробата следва да се изпраща до лабораториите за изпитване за трихинелоза в страната. В този процес ветеринарните лекари нямат участие - изследването е задължение на самите ловци. Пробата може да се достави както по куриер, така и до лабораторията персонално.

Именно заради унифицираното комплектоване на пробата, тази година се въведе драстично намаление на цената за изследването за трихинелоза в лабораториите на БАБХ с оглед засилване надзора и върху АЧС и финансово облекчение за ловците. Вече е възможно да се направи и проверка на резултатите на сайта на БАБХ по номера на стикера на пробата.

Мерките, които следва да се спазват при отстрел, методите за унищожаване на отпадни от лова продукти и предоставянето на проби за лабораторен контрол, както за трихинелоза, така и за АЧС, не са административни мерки, а са здравни хигиенни норми и се прилагат във всички страни на Европейския съюз. Това са минимални мерки срещу разпространение на заболявания в природата, опазване здравето на хората и популацията на дивата фауна, в случая тази на дивата свиня.

Хората трябва да знаят, че дори и в домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинелоза. БАБХ съветва всеки, който коли животно за лична консумация също да носи проба за анализ преди да го предлага за консумация на семейството си.

БАБХ съобщава, че потребителите могат да бъдат спокойни, че месото, пуснато за реализация в търговската мрежа на територията на страната, задължително е преминало ветеринарномедицински контрол в кланицата, в която животните са заклани, било то с произход България или с произход друга страна членка. Върху трупното месо задължително се поставя здравна маркировка с форма на овал, която съдържа регистрационния номер на месодобивното предприятие, а ако е опаковано този знак се поставя на етикета, което е гаранция, че месото е изследвано и е напълно безопасно за консумация.

Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, включително и онлайн, е много рисково. Месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата вероятно няма да са минали ветеринарен контрол, което от своя страна е предпоставка за сериозен риск за здравето на потребителите.

С цел потребителите да се предпазят и за да се осигури възможност за своевременна и адекватна реакция в случай на нерегламентирана търговия, БАБХ изпълнява официален контрол на обектите за производство и дистрибуция на храни.

БАБХ приема сигнали от потребителите за нарушения, които могат да бъдат подавани в Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна, на горещия телефон 0700 122 99 и онлайн на сайта на БАБХ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 много е добре

    3 2 Отговор
    че поне постмортем,глиганите си отмъщават!И не си мислете,че заболял от трихинелоза му минава- не завинаги остават в поразените мускули калцификати,завинаги остава имунологична преустройка ,довеждаща по късно до най различни проблеми.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зевзека

    2 0 Отговор
    Дайте малко от това месо насам че комшията редовно ми краде надениците.......,.
  • 4 Вълк

    2 1 Отговор
    Яжте агнешко, за него не трябват здрави зъби!
  • 5 Тракторист хулиган

    0 0 Отговор
    Редовно взимаме проби и после червено винце и суджуци.
  • 6 за пореден път

    0 3 Отговор
    НЕНАВИЖДАМ ЛОВА И ОСОБЕНО ЛОВНИТЕ ДУЖИНКИ. ДРУЖИНКИТЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПИЯНИ ГЛИГАНИ, ПРЕСЛЕДВАЩИ ДИВИ. НИСКАТА НИ КУЛТУРА ВИНАГИ ЩЕ НИ ИЗИГРАВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛОШИ ШЕГИ. ПИЕШ ОТВРАТИТЕЛНА ДОМАШНА РАКИЯ, НАГЪВАШ ГЛИГАНСКИ НЕДОПЕЧЕНИ ПЪРЖОЛИ И ЕТО РЕЗУЛТАТА. ДА НЕ СПОМЕНАВАМ КОЛКО ЛОВЦИ СЕ ЗАСТРЕЛВАТ КЪДЕ СЛУЧАЙНО, КЪДЕ НЕ СЪВСЕМ! ТАКА ИМ СЕ ПАДА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове