Last news in Fakti

3 Април, 2012 15:44 1 202 2

Основен акцент на вота ще е "Белене"

  • вот на недоверие-
  • аец "белене"-
  • сергей станишев-
  • ангел найденов-
  • аец белене
Основен акцент на вота ще е "Белене" - 1
Снимка БГНЕС

Цялата икономическа политика на правителството би могла да бъде повод за вот не недоверие. Основен акцент на вота ще бъде отказът на правителството страната ни да реализира проекта за АЕЦ "Белене". Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.
От партията са готови да обсъждат с другите парламентарно представени политически сили и по-широк кръг от въпроси, свързани с провала на правителството в сферата на енергийната политика.
Според заместник-председателят на КБ Ангел Найденов в рамките на тази седмица ще приключат преговорите с останалите политически сили за вота и той да бъде внесен в парламента. Найденов очаква дебатът и гласуването да са през другата седмица преди Великденските празници.
Той очерта четири основни посоки на аргумента за вота на недоверие: „Правителственото решение е директен удар срещу националните интереси на страната – предателство, което засяга националната сигурност. Това е решение, което граничи с икономическата глупост. Имаме изразходвани над 1 млрд. 400 млн. и ще продължи изразходването на средства. 12 до 15 години са необходими, за да се получат първите количества електроенергия от седми блок – пропуснати приходи в рамките на около 30 млрд. лв. Това решение е техническа авантюра. След 15 години кой ще носи отговорността за сигурността на реактора? Ще има и тежки социални последици за целия регион със загубата на работни места”, каза Ангел Найденов.

За да бъде внесено за разглеждане от Народното събрание искането за вот на недоверие трябва да се подкрепи от поне 48 депутати, а от Коалиция за България имат само 40 народни представители.
Социалистите не се притесняват да бъдат малцинство в парламента по този въпрос.
Станишев също каза, че решението за АЕЦ „Белене” е изключително вредно, което не отговаря на националните интереси, което показва, че правителството води непредсказуема антинационална политика, която поставя под риск енергийната независимост на страната и бъдещето на българската ядрена енергетика и че ГЕРБ са добри продължители на политиката на Иван Костов по отношение на АЕЦ "Козлодуй".


„Белене” пак ще бъде много по-евтина електроцентрала от много, които се правят в момента и би дала възможност България да е електро независима”, каза Станишев и подчерта, че токът от централата ще бъде на по-ниски в пъти цени от повечето други източници.
„Това, което правителството взе като решение, е вредно, защото не намалява енергийната зависимост на България от Русия. Русия получава това, което искаше. Ще получат голяма част от парите, без да изграждат атомна електроцентрала. Това правителство плати 300 млн. и ще продължи да плаща. Руснаците пак ще си получат своето – най-малкото един руски реактор. Седми блок не може да стане най-малкото до 12 години”, каза Станишев.
„На Русия е обещана газова електроцентрала, която ще бъде тяхна – на цени, най-малкото 2 пъти по-високи от тока от „Белене”. Откъде ще идва газът – или от Русия, или от шистовия газ. Затова пак повдигат темата за шистовия газ. Това решение е безотговорно и антинационално”, подчерта той.

На въпрос дали се разпада Коалиция за България, както смятал председателят на ЗС „Александър Стамболийски” Спас Панчев, Сергей Станишев посочи, че само преди дни е имало заседание на Съвета на Коалиция за България и подобен въпрос не е поставян от Спас Панчев. „На коалиционния съвет поставих въпроса, че след конгреса трябва да седнем и да обсъдим всички въпроси за в бъдеще. 10 години ние сме много коректни към нашите партньори.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    да размажем гроб
  • 2 МММ

    0 0 Отговор
    Взехте големите хонорари за да поробите държавата с неизгоден за България договор. Сега искате от ГЕРБ да ви свърши гадната работа - АМА НЕЕЕЕЕ.
    По добре мислете как ще връщате паричките на руските батковци, че много лошо бият.