Last news in Fakti

12 Април, 2012 09:08 739 0

Минималните пенсии се вдигат от 1 юли

  • дянков-
  • пенсии-
  • сребърен фонд-
  • вдигане

За следващата година има две възможности

Минималните пенсии се вдигат от 1 юли - 1
Снимка: БГНЕС

Минималните пенсии определено се увеличават от 1 юли, защото такъв е законът. Парите са вече налице – от 136 лева на 146 лева. Това заяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

За следващата година има две възможности и едната възможност също е по закон – от средата на следващата година, май или юни, всички пенсии да се вдигнат с индекс, който в миналото беше известен като "швейцарското правило". За последните 2-3 години, заради кризата, този индекс не работеше, но от 2013 година автоматично всички пенсии ще се вдигнат, посочи Дянков и обясни изказването на Искра Фидосова от вчера по темата.

Освен това за 2013 година обсъждаме и в правителството, и в парламента възможност за допълнително увеличаване извън индексирането на пенсиите, съобщи финансовият министър. Това обаче все още не е ясно кога може да стане, както и е твърде рано да се каже в какъв процент ще е – то зависи от параметрите на бюджета. "За 2013 година определено ще има увеличение на всички пенсиите заради индексирането, което ние въвеждаме.

Допълнително от това може да има увеличение на пенсиите, предполагам пак за всички пенсии, ако ръстът на икономиката за тази година е по-голям от това, което сме заложили, което е около 1%", обясни Симеон Дянков. Това не е обещание, а задължение в закона, отговори Дянков на обвиненията, че се опитва да "купи" пенсионерите предизборно. "През последните години в политиката съм научил, че всеки ден е предизборен ден", каза още министърът.

В последния месец-месец и половина позабравихме проблемите, защото в Гърция нещата се поуспокоиха. Но има голяма финансова несигурност, коментира още министърът на финансите. Дълъг разговорът е защо Европа е все още в криза. В криза е, защото отне твърде много време на големите политици да разберат, че сме в криза и да решат нещо. Две години и половина се мотахме, докато в Европа отсякоха решения за т.нар. финансово златно правило, това трябваше да стане още 2009 година, заяви Симеон Дянков. Според него, нито една държава в ЕС в момента няма балансиран бюджет. Всички са на дефицит, а България е четвърта с най-нисък дефицит, заяви той.

Много европейски държави нямат изобщо Сребърен фонд, няма риск за България, каза вицепремиерът по темата. Напълно разбирам мнението на БНБ от тяхна гледна точка, коментира Дянков по повод декларацията на БНБ и Иван Искров, в която се настоява за категорично оттегляне на законопроекта за Сребърния фонд. Сребърният фонд ни изравнява с европейските практики, каза Симеон Дянков.

Ние, и МС, и УС на Сребърния фонд имаме двойна задача – стабилност от една страна, но доходност за бъдещите пенсионери от друга страна. Досега въобще не се е говорило за доходност и ние искаме да я издигнем като равностойна, посочи Дянков. Нормално е да имаме противоречия и затова се гледа към Европа и се задава въпросът: Другите европейски държави, които имат Сребърен фонд, 7 европейски държави, включително България, имат такъв, какво правят? Отговорът е лесен – средно 70% от сребърните фондове се инвестират в държавни ценни книжа. Това е европейска практика, причини за притеснение няма, заяви финансовият министър. Сребърният фонд ни трябва, за да може да имаме доходност за пенсионерите, повтори той.

Колкото до упреците от страна на БНБ и тяхното сравнение, че решението на Симеон Дянков граничи с некомпетентност, вицепремиерът заяви: "Времето ще покаже кой е компетентен и кой не". В последните няколко месеца банковият сектор определено не е доволен от някои от политиките, които водим във финансовото министерство и в Тристранния съвет. Така че е напълно възможно някои от търговските банки да се опитват по някакъв начин да ни "дрънкат". Ако аз бях гуверньор на БНБ бих използвал същото писмо по отношение на Сребърния фонд, призна Дянков.

Симеон Дянков каза още, че се надява на лихва 5,5% по еврооблигациите, но това зависи от пазарите. Колкото до АЕЦ "Белене" той заяви: "В Белене всъщност никога не е имало проект, защото нямаше договор и цена". Министърът каза още, че много европейски компании се интересуват от VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА