Last news in Fakti

26 Април, 2012 11:07 1 048 0

Започна строителството в село Бисер

  • бисер-
  • строителство-
  • нови къщи
Започна строителството в село Бисер - 1
Снимка: МВР

Започна изграждането на първите 10 къщи в наводненото село Бисер. Те ще бъдат построени с финансовите средства, набрани от благотворителната кампания на Българския червен кръст. Стойността на строителството е 74 000 лева за къща от 108 квадрата. "В тази цена не са включени дарените бетон и арматури", обясни пред бТВ областният управител на Хасково Ирена Узунова.

Старт на строителството даде вътрешният министър Цветан Цветанов. Символичната първа копка на къщата на Еленка и Васил Васеви бе направена от вътрешния министър, придружен от директора на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, председателя на БЧК Христо Григоров и областния управител на Хасково Ирена Узунова. С това те поставиха началото на работата  по изграждането на първите десет от общо 56 изцяло разрушени къщи в наводненото харманлийско село, допълват от пресцентъра на МВР.

Цветанов отчете, че преди ремонтните дейности е свършена голяма по обем работа, за да може днес селото да живее и да го има. “Убедихте се, че когато има политическа воля и човешка солидарност, животът побеждава смъртта” каза министърът под аплодисментите на бисерчани.

Вицепремиерът информира хората, че са събрани около 2,8 млн лв    по сметките на дарителските кампании,  организирани от  институциите и вече разполага с разрешително от Брюксел за стартиране на  пречиствателна станция и усвояване по проекта на 4 млн.лева за нейното изграждане. 

Дарените от фирма типове проекти, одобрени от областната управа, предопределят строителството на новите къщи да бъде традиционното монолитно и ще приключи след три месеца.

"Изборът на семействата, за които ще бъдат построени първите къщи, е направен изцяло от обществения съвет на хората от селото", заяви Ирена Узунова.

Принципът е бил къщите да са за хора, които няма къде да живеят. Избраните в момента прекарват дните си във фургони или при познати.
Село Бисер беше залято в началото на месец февруари от триметрова приливна вълна, след като се скъса стена на язовир "Иваново". 10 души загинаха под водите. Десетки къщи са разрушени.

С парите от даренията трябваше да бъдат построени общо 57 къщи на мястото на тези, които наводнението разруши напълно. Засега парите стигат само за 10, като за останалите се очакват още дарения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА