Last news in Fakti

9 Май, 2012 13:53 1 492 0

Минимални промени в таксите за ВУЗ-овете

  • университети-
  • такси-
  • докторанти

150 висшисти повече ще могат да започнат обучение по докторантски програми тази есен в сравнение с миналата година.

Днес правителството утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти за учебната 2012/2013 г. Бъдещите докторанти ще бъдат 2116, а през миналата година техният план-прием е бил 1965. През новата учебна година висшите училища ще могат да приемат 70 259 студенти – бъдещи бакалаври и магистри. Приемът е съобразен с изискванията на Закона за висшето образование за обучение по акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация професионални направления и научни специалности, при спазване капацитета на висшите училища. Увеличен е планираният прием по приоритетни за обществото области като природни науки, математика и информатика, педагогически науки, здравеопазване и спорт.

Решението на Министерския съвет се основава на принципа за широк достъп до висше образование и е в съзвучие с целта, заложена в Стратегията "Европа 2020", за увеличаване до 2020 г. на относителния дял на 30-34-годишните със завършено висше образование до 40 на сто от населението.

Към момента в България има 51 висши училища, от които 37 са държавни, а 14 – частни. Правителството днес утвърди и таксите за обучение на студенти и докторанти в тях. Размерът им е съобразен с изискването да не надхвърлят 2/3 от нормативите за издръжка на един студент. Студенти и докторанти – граждани на държави-членки на Европейския съюз и на европейското икономическо пространство, заплащат такси за обучението си при условията и реда, определени за българските граждани. Размерът на таксите за чуждестранните студенти и специализанти е определен в евро, като са приети предложенията на държавните висши училища.

Част от държавните висши учебни заведения са запазили миналогодишния размер на таксите за кандидатстване и за обучение. Това са направили СУ "Св. Климент Охридски", ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", Русенският университет "Ангел Кънчев", ТУ – Варна, УАСГ, МГУ, Лесотехническият университет, ХТМУ, медицинските университети в София, Пловдив и Варна, УНСС, Стопанската академия "Димитър Ценов", Националната музикална академия "П. Владигеров", Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, НСА "В. Левски", ВСУ "Л. Каравелов". При други има увеличение с по 5-10 лв. на таксите за кандидатстудентските изпити – Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас, ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград, Шуменският университет "Епископ Константин Преславски", Университетът по хранителни технологии – Пловдив, Медицинският университет в Плевен, Университетът по библиотекознание и информационни технологии. Друга част от ВУЗ-овете са увеличили с 10-100 лв. някои от годишните такси за обучение. Такъв е случаят с Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", Университет "Проф. д-р Асен Златаров", ЮЗУ "Неофит Рилски", Шуменският университет "Епископ Константин Преславски", ТУ – София, ТУ – Габрово, Аграрният университет в Пловдив, Тракийският университет в Стара Загора, Икономическият университет във Варна, Националната художествена академия, ВТУ "Тодор Каблешков", Университетът по библиотекознание и информационни технологии, припомня БГНЕС.

Най-малко за обучението си ще заплащат студентите от педагогическите специалности, администрация и управление и туризма – между 300-420 лева. Най-висока е таксата за медицина и изкуства, която за различните ВУЗ, специалности и образователно-квалификационни степени се движи между 540 лева и 1500 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА