Last news in Fakti

1 Юни, 2012 06:29 1 193 2

Ден на детето

  • ден на детето-
  • деца

Днес е Денят на детето. Много държави по света отбелязват този празник в чест на малчуганите и тяхната защита. Международният ден за защита на децата се чества на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). В България става популярен след 1949 година, когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.

Какво по-хубаво от това да си дете. Рядко има хора, които не мечтаят да се върнат отново в този безгрижен и весел етап от живота си.

От 9.30 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на изложба на рисунки на деца от първи до четвърти клас от Детски център SMART. Рисунките са изработени с природни материали. Малките художници ще получат награди - книгите „Карнавал в гората” от Леда Милева и „Мистър Фини и светът надолу с главата” от Лаурентин ван Оранйе. Събитието ще се проведе в Официално фоайе на Столична община на ул.”Московска” 33.

От 12.00 ч. националният омбудсман ще разговаря с членовете на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Срещата, която ще се състои в сградата на институцията на омбудсмана, е организирана по повод на Международния ден на детето. Константин Пенчев ще запознае децата с историята, функциите и правомощията на националния омбудсман, кога те самите могат да се обръщат към него и да подават жалби, как се разглеждат сигналите и какви препоръки се отправят.

От 15:00 часа, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов организира Празник на детето в град Враца. Събитието ще се проведе в залата на Общината. За децата ще бъдат подготвени много изненади, лакомства и награди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дечко

    1 0 Отговор
    да са живи и здрави всичките
  • 2 Цветомир Попов

    0 0 Отговор