Last news in Fakti

12 Май, 2020 08:50 7 192 27

Документ: Инструктираха лекарите у нас как да отчитат смърт от COVID-19

  • коронавирус-
  • мерки-
  • сзо

Според медиците от препоръките следва, че само загиналите от изстрел не могат да влязат в графата жертви на коронавируса

Документ: Инструктираха лекарите у нас как да отчитат смърт от COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Инструкция за това, как да се отчитат смъртните случаи от “идентифициран и неидентифициран COVID-19” са получили директорите на болници в страната чрез Регионалните здравни инспекции (РЗИ), пише в. "Труд".

Документът е изготвен върху указанията на Световната здравна организация и Международната класификация на болестите.

“Смъртта, дължаща се на COVID-19, за целите на проследяване се дефинира като смърт, настъпила в резултат на заболяване с такава клинична проява при вероятен или потвърден случай на COVID-19, освен в случаите, когато има ясна алтернативна причина за смърт, която не може да се свърже с COVID заболяване (напр. Травма), пише в документа.

Лекари коментираха, че от тази препоръка следва, че само загиналите от изстрел не могат да влязат в графата жертви на коронавируса.

“Ако смъртта е настъпила вследствие на потвърдена COVID-19 инфекция, извършването на аутопсия не е наложително и не е належаща процедура за издаване на смъртен акт. Това е записано като заключение в Ръководството за безопасност в структурите по обща и клинична патология във връзка с пандемията от COVID-19.

Документът е консенсусна разработка на Българското дружество по патология и Експертният съвет по Обща и Клинична патология към МЗ.

И още: “При необходимост, аутопсия на починали в болнично заведение може да се осъществи в същото, ако разполага с оборудвана зала за аутопсии на инфекциозни случаи и с опитен екип от лекар – патолог, санитар, обучени да работят с опасни инфекции”.

В документа се казва: “COVID-19 представлява вирусна инфекция от висок риск- категория 3 (ВР3). Хирургичните маски не осигуряват 100% защита. FFP3 маските са препоръчителни (95%). Само специални костюми, покриващи цялото тяло, които включват пречистващ въздуха респиратор с филтри с висока ефикасност осигуряват 100% защита”.

Смърт от COVID-19 не може да бъде приписана на други болести като рак, например и трябва да се отчита независимо от предварително съществуващи здравословни състояния, за които се предполага, че са предизвикали тежко протичане на COVID-19.

Това пише в международните указания от Световната здравна организация (СЗО) за класифициране на леталните случаи от коронавирус. Смърт от COVID-19 се дефинира с цел научни наблюдения като смърт в резултат на съвместими заболявания.

Не бива да има и времеви период между болестта и смъртта, през който пациентът да е бил напълно възстановен от COVID-19. Случай с инфаркт на миокарда и COVID-19 обаче се отчита като спиране на сърцето в резултат на инфаркт и не се регистрира като смърт от инфекцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 машинация след машинация

    48 3 Отговор
    Както и до сега.. иначе нема награди..
  • 2 комунисти брат

    17 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Документът е изготвен върху указанията на Световната здравна организация и Международната класификация на болестите.

    Коментиран от #13, #18

  • 3 Хахаха

    55 1 Отговор
    Министерството на истината ще казва кога е ден и кога нощ !!!!!!!! Слънцето вече не е фактор

    Коментиран от #20

  • 4 Според мен

    38 3 Отговор
    отчаяните безработни хора които скоро масово ще скачат от балкони,ще се хвърлят под влакове,ще се бесят и т.н също трябва да бъдат включвани в статистиката като жертви на вируса макари да не са заразени.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 балконинг

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Според мен":

    Тия клетници са жертвите на Демокрацията.

    Коментиран от #10

  • 6 Хахаха

    19 1 Отговор
    И застреляните, ако куршумът е доказано с негативен тест, може да не са умряли от КОВИД 1984 !!!!!!!!!!!! Винаги има шанс тестът да е бил компрометиран !!!!!
  • 7 Защо ли

    32 1 Отговор
    СЗО .......чифутската мафия с която се съобразяват всички световни "лидери"

    Коментиран от #26

  • 8 Хахаха

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Според мен":

    Причината би била без съмнение Ковид1984
  • 9 човек

    19 1 Отговор
    Идиоти
  • 10 БКП

    36 4 Отговор

    До коментар #5 от "балконинг":

    Скоро много хора с умиление ще си спомнят за "режима" но когато подскачаха по площадите в началото на 90-те не подозираха какъв си го втъкват...

    Коментиран от #22

  • 11 КолевБосия

    37 1 Отговор
    Куршумите не могат да бъдат причина за смъртта!
    Те са само "съпътстващи заболявания"!
  • 12 препис

    25 1 Отговор
    Инструктираха лекарите у нас как да отчитат смърт от COVID-19. ВСЕ ПОВЕЧЕ СМЕШКИ! Сега ще се инструктажваме ли?
  • 13 Хахаха

    37 1 Отговор

    До коментар #2 от "комунисти брат":

    Тестът с овчето бездушие върви с пълна сила и колосален успех !!!!!!! Резултатът засенчва и най-големите очаквания на кукловодите
  • 14 цербер

    12 0 Отговор
    в резултат на заболяване с такава клинична проява" КЛИНИЧНА КАРТИНА,А НЕ ПРОЯВА.Това не е концерт на площада.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 9976

    15 1 Отговор
    Айде почна се.
  • 17 Каро

    20 1 Отговор
    Как ще се отчитат ли, умира един от бъбреци а се пишат трима от Корона, както се прави и досега.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЖОРО

    13 2 Отговор
    МИЛЕН ЦВЕТКОВ И НЕГО ЛИ ИЗКАРАХА БОЛЕН...С М Е Ш Н И Ц И..ОТВРАТ..
  • 20 baho

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Трябва незабавно да се открие Министерство на истината.Сега е само формално.И там са "най-честните" хора в Бг.Баси оксиморона,но нищо.Надеждата ни ще умре последна.
  • 21 Гост

    7 0 Отговор
    Каква пародия а уж сме интилигентни и информирани хира
  • 22 уяуяуя

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "БКП":

    Наистина ли мислиш, че хората свалиха режима, всичко е било планирано, народът влезе в ролята на марионетка, а бившите комуняги са си на власт до ден днешен.
  • 23 пешо

    7 1 Отговор
    сега имате време от "комфортната" почивка,та
    ЧЕТЕТЕ ОРУЕЛ-1984!!!!!!!
    ще се наложи да свикваме,та да сме подготвени!
  • 24 НИЩО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ

    1 10 Отговор
    Ковид предизвиква микротромбоза в малките кръвоносни съдове - на сърцето, на белите дробове, на мозъка, на бъбреците. Поради това дори и инфаркт по време на доказана инфекция, също би трябвало да се отчете като смърт от Ковид. Всъщност тези инструкции НАМАЛЯВАТ смъртността от ковид.
  • 25 Световна конспирация

    8 0 Отговор
    Има ли все още хора, които да не са разбрали, че това беше пъклен план на СЗО в изпълнение на нечии интереси !? Дано ги затворят до един, мизерници!
  • 26 Не всички

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Защо ли":

    Един каза, че повече няма да дава пари на СЗО...
  • 27 недоволен

    3 0 Отговор
    Една нощ слушах новини, в които показваха лекари от различни щати на Америка, които подчертаваха, че дори и да бъдат наказани и отстранени от работа ще кажат истината, а то изказването беше следното: задължават ни да пишем епикризи, че починалият е от корона вирус и плащат по 13 000долара, а когато посавиш болен на обдишване и почине, получаваш 39 000 долара. Новини на ОН ЕАР.