Last news in Fakti

27 Ноември, 2012 18:33 1 096 0

Готвят се промени в закона за заменките с гори

  • гори-
  • заменки

 

Започва подготовка за промени в законодателството, с които да се даде възможност държавата да потърси разликата между платената цена при заменките и реалната пазарна стойност на замененото.

Във връзка с разследването на Европейската комисия за горските замени има три хипотези – или България да бъде оправдана, или да се установи, че е нарушено законодателството, или пък да се вземе решение, че има нерегламентирана държавна помощ и да се даде срок на България да коригира тази помощ.

Има седмици до крайното решение и искаме да сме готови за най-лошия вариант, обясни земеделският министър Мирослав Найденов. "Поемаме политическия ангажимент да не обжалваме решението, ако то е негативно", добави той. "Нямаме разминавания в коментарите с Европейската комисия. Коментарът, който направихме и аз, и премиерът Бойко Борисов беше хипотеза", отбеляза Найденов.

Обект на разследването на ЕК са 147 заменки, сред тях е и замяната, направена от фирма, свързана с депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Ако ЕК отсъди, че и при тази замяна има нерегламентирана държавна помощ, процедурата за възстановяване на средствата ще бъде за всички, подчерта Найденов. За 15 от тези 147 горски терени е направена промяна на предназначението и са реализирани инвестиционни намерения.

Ако ЕК реши, че има нерегламентирана държавна помощ, България ще трябва да си потърси разликата между пазарната стойност на горите и сумата, която е платена при заменките или при желание на собствениците на горите, те да бъдат върнати на държавата. В тази връзка ще се създаде работна група под председателството на Искра Фидосова, която да подготви промени в Закона за държавната помощ, които да създадат механизма за възстановяване на средствата за държавата. Работната група трябва да започне работа още през следващата седмица.

В работната група ще се включат експерти на МФ, МЗХ, МИЕТ, МТИТС, както и представители на неправителствения сектор, включително и на Коалиция "Да остане природа в България". Очаква се и представители на предишните управляващи също да се включат в дебатите около изработването на законодателните промени.

"Трябва да направим по-подробни текстове за самата процедура, когато се установи нерегламентирана държавна помощ. Няма пречка да се помисли за налагането на възбранителен режим на разпоредителни сделки с тези имоти. Трябва да се даде и възможност в закона бенефициентите на държавната помощ сами да развалят заменките", обясни председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова. Амбицията ни е промените да са готови до няколко седмици и до края на месец март да са приети на второ четене в Народното събрание.

Европейската комисия е започнала през 2010 г. официално разследване на правилата за държавна помощ по предполагаемо незаконно предоставяне на помощ по операции свързани със замени на гори.

"Европейската комисия не е приключила оценката си и няма яснота какъв ще бъде резултатът от нея. Слуховете, че Комисията ще вземе решение скоро са неоснователни. Ако Европейската комисия установи в заключението си, че правилата за предоставяне на държавна помощ са били нарушени, България ще трябва да поиска възстановяване на неправомерно изразходваната сума от бенефициерите й. Процедурата за държавната помощ не предвижда налагане на санкции (глоби) на държава-членка в този контекст. Но държавата е задължена да изпълни възстановяването на средствата незабавно. При липсата на решение за възстановяване на средствата, всякакви предположения за бъдещи глоби или санкции могат да се считат за спекулативни и преждевременни", подчертават от ЕК.

На практика по този начин те категорично опровергават думите на земеделския министър Мирослав Найденов, който преди около седмица заяви, че "вероятно още до края на годината Европейската комисия ще вземе решение България да бъде осъдена за нерегламентирана държавна помощ заради заменките на гори, направени от правителството на Тройната коалиция". 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове