23 Декември, 2020 11:39 1 298 23

Шефът на НЗОК убеден: Касата няма как да бъде източвана

  • проф. петко салчев-
  • нзок

''Касата не може да бъде източена, защото тя има твърди правила'', категоричен бе Петко Салчев

Шефът на НЗОК убеден: Касата няма как да бъде източвана - 1
Снимка: БГНЕС

Клиничната пътека за лечение на пациенти с коронавирус не е една, а са три за по 1200 лв. и при тежките състояние процедурата е по 780 лв. на ден за пациент – така управителят на НЗОК проф. Петко Салчев отговори в студиото на „Тази сутрин“ по bTV на критиките на медици, че болниците нямат достатъчно средства, за да помагат на болните по време на пандемията.

„Първоначалната цена на клиничната пътека беше 620 лв. По искане на специалистите стана 1200 лв. Ако те покажат реално каква е себестойността на различните типове пациенти, касата ще тръгне на преговори с БЛС“, посочи проф. Салчев.

По думите му и той, и здравният министър проф. Костадин Ангелов са настоявали за единен протокол, чрез който да е ясно колко струват грижите за лек случай, колко – за средно тежък и колко – за тежък случай на COVID-19: „Имах среща с инфекционисти и ги помолих да се срещнем отново когато са готови с отговор на моя въпрос „Колко?“. Чакам среща…“.

Проф. Салчев обърна внимание на това, че болниците имат механизъм, по който от бюджета могат да получат пари за лечение на здравно неосигурени, но това зависи от възможностите на мениджмънта на съответните лечебни заведения.

Отново тяхна работа е и самото разкриване на отделения за болни с коронавирус. „Преобразуването на един креват в легло не е толкова лесен процес – той трябва да бъде осигурен както с апаратура, така и персонал. Не можете да откриете отделение – както го направиха няколко болници, когато няма нито един лекар“.

По повод скандала от началото на годината с лекарства, закупувани с пари на НЗОК от частни болници на завишени цени, управителят на касата посочи, че в момента има защитен механизъм и медикаменти, медицински изделия и услуги се плащат само на най-ниската постигната цена – била тя на централизирана процедура или по друго договаряне. За лекарствата таванът е цената в Позитивния лекарствен списък.

''Много хора смятат, че Касата се източва. Касата не може да бъде източена, защото тя има твърди правила'', категоричен бе проф. Петко Салчев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 У нас

    17 1 Отговор
    Лошото е, че всичко може !!!
  • 2 БАЙ Х@Й

    15 0 Отговор
    Питай ония от КТБ или Пенсионния фонд‼
  • 3 БАЙ Х@Й

    18 0 Отговор
    Нашите властимащи могат да източат и Черно море ‼‼‼
  • 4 Доктора

    21 2 Отговор
    Да бе да, нямало как, а вече някои шефове на болници станаха милионери откакто започна измамата с ковида. Вече няма други болести и всичко е ковид. Хората дори спряха да умират от други заболявания. Всичко се пише ковид, вземат се еднипари и се пълнят шкаФчетата. Това е положението...
  • 5 Шопо

    16 1 Отговор
    Ти лииии!!!?? Ти ли @@@@@@@@ малка не знаеш как да точиш касата,ГЕРБер крадлив!!!
  • 6 иванов

    12 1 Отговор
    Това което се коментира не вярно... НЗОК се точи като за световно...Само няколко факта - Всичко в тази система е ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ. Нормално ли е лице с медицинска диплома да ценообразува и да говори за тази материя...Не е нормално...В системата близо 80 % вършат ЕЛЕМЕНТАРЕН ТИП НЕЩА ..това е факт..В БГ медицина -отава средство за забогатяване и нищо повече...Мания за величие и болни амбиции-това е реалността...Лъжат ви като за световно. Идват избори - тази система подлежи на ПЪЛНА ЛИКВИДАЦИЯ за да се оправи..и това ще се случи..Един сайт се прави за 5-7 дена - цена 400 лв. Един тест за 5 мин., който се прави с ТЕХНИКА - каква е цената на труда - 2 лв.
  • 7 българка

    10 1 Отговор
    Защо ли не мога да му повярвам?
  • 8 Един там

    8 1 Отговор
    Като му гледам мазната и лъжлива ерберска физиономия му повярвах да знаете. Много му повярвах. Тея от шайката съвсем за балъци ни взеха. Цялата държава вижда как се точат парите, само той ни убеждава, че не можело такова нещо да стане. Бахтицървула продажен!
  • 9 Сърце и мозък болници.

    8 0 Отговор
    Може може.
  • 10 Спиридон

    7 0 Отговор
    780 лева на ден! Ако това не е източване, здраве му кажи!
    Колко ли дават на хотелиерите за настаняване COVID - психари?
  • 11 Един

    7 0 Отговор
    Не само, че може! Не само, че я източват сега и то яко! Ами може и още по-яко да я източат!!! И догодина - за всички здравноосигурени ... дудук ! Защото 35% от фирмите и работниците и от здравните вноски НЯМА ДА ГИ ИМА !!!!
  • 12 БАЦЕ БАЦИЛА

    6 0 Отговор
    Аз лично познавам поне 15 човека,които се писаха с ковид,взеха по някой лев и по 14 дни болнични...Това обаче не е източване,нали...
  • 13 Българка

    5 0 Отговор
    Явно днес за управителя на НЗОК е първи април! Само, че тая шега е дебелашки невярна!
  • 14 Гоуст

    5 0 Отговор
    780 на ден, трима да си ги разделим - примерно 'болния', лекуващия лекар и завеждащия отделение, пак берекет, почти по две хиляди на човек на седмица без да си мръднеш пръста. Хващаш 3ма пациенти и отиваш на 5+.

    Ма няма страшно, има механизми...
  • 15 Сливи за смет

    4 0 Отговор
    Няма да я източат, защото я точат и за частните болници, лаборатории и др. подобни на наЩе ора.
  • 16 chi

    2 0 Отговор
    Тия ги разправяй на старата ми шапка!!
  • 17 Рошко

    3 0 Отговор
    Тоз май е на амфети, па да идем да серазкараме из някоя болница че да видим
  • 18 ганев

    4 0 Отговор
    Наглостта няма граници..КЛИНИЧНА ПЪТЕКА ЗА ЛЕКУВАНЕ - Такова нещо НЯМА. В БГ няма НИТО ЕДИН ИЗЛЕКУВАН..Има оздравяване.Краде се като за световно.. Правете си много добре сметката- тази гнила система тотално трябва да се реформира - от всички нас зависи. Усетите ли измамник срещу вас - НИКАКВА ПРОШКА.
  • 19 някой

    0 0 Отговор
    всичко може.....и ще тане
  • 20 Васил

    1 0 Отговор
    Защо ли народа не вярва в НЗОК????
  • 21 лекар

    1 0 Отговор
    НЗОК не се източва , моля ви се , няма такова нещо , там се краде нагло , безочливо и безобразно ! Не е чудно , че одиторите и мед. контрол не виждат това защото очевадно те са СЛЕПИ , НЕКОМПЕТЕНТНИ или КОРУМПИРАНИ , не са зависими от партий , лобита , интереси , всички са благочестиви и богобоязливи професионалисти.
  • 22 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ЕДНА ИНЖЕКЦИЯ РЕМДЕСИВИР СТРУВА НА БЛИЗКИТЕ НА БОЛНИЯ 2500 ЛВ. !?!???!!!!
  • 23 Мадж аров

    0 0 Отговор
    Ценовик: парите се малко... и винаги ще бъдат малко. Това е БЛС...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове