Last news in Fakti

27 Декември, 2020 16:38 5 173 10

Излекуваха двумесечния Любомир от COVID след 11 дни кислородна терапия и преливане на плазма

  • любомир-
  • излекуван-
  • терапия-
  • covid

В продължение на 21 дни малкият Любомир е изолиран от своите родители, които научават информация за неговото състояние само по телефона

Излекуваха двумесечния Любомир от COVID след 11 дни кислородна терапия и преливане на плазма - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Най-малкият пациент, засегнат от коронавируса – двумесечно момченце от пазарджишкото село Добровница, беше излекувано от заболяването. Малкият Любомир е изписан от МБАЛ-Пазарджик след успешно лечение.

Когато детето постъпва във Второ педиатрично отделение е едва на 45 дни. Бебето е прието от д-р Беатрис Саваджиян и д-р Десислава Търтова. Медиците установяват, че то е в тежко състояние, с висока температура, дихателна недостатъчност,кислородо зависимо и с прояви на септичен шок.

От близките на детето научават, че цялото семейство е със симптоми на вирусна инфекция. Лекарите се усъмняват, че се касае за COVID-19 и веднага правят бърз антигенен тест на бебето, както и всички необходими изследвания. Тестът се оказва положителен, позитивира се ден по -късно и изпратения в Националната референтна лаборатория PCR тест, пише trafficnews.bg.

В продължение на 21 дни малкият Любомир е изолиран от своите родители, които научават информация за неговото състояние само по телефона. Детето остава на лечение в Интензивния сектор на Второ педиатрично отделение. За радост на целия екип то се повлиява на приложеното лечение и след седмица състоянието му започва да се подобрява.

Кислородо терапията продължава 11 дни, а освен това се налага на малкия пациент да бъдат вливани биопродукти, плазма и кръв. Приложена е и комбинирана антибиотична терапия. На моменти детето отказва да се храни и се налага да бъде хранено чрез сонда. Днес Любомир беше изписан здрав и наддал с 600 грама.

Родителите на малкото момченце Светослав Панчев и Йорданка Митева са безкрайно благодарни за коледния подарък, с който ги зарадват от Второ педиатрично отделение и благодарят с шоколадова торта на целия екип.

Поради малката си възраст Любомир е сред пациентите, които карат тежко коронавирусната инфекция. Това е първият такъв случай на толкова малко бебе с COVID-19, което беше успешно излекувано в отделението, съобщи началникът на Второ педиатрично отделение д-р Валентин Данчев. Преди три дни след успешно лечение е изписано и 9-годишно момченце с COVID инфекция. В отделението на лечение остава друго момченце на 2 години и 10 месеца, което също се лекува от коронавирусна пневмония.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 7 Отговор
    Да е живо и здраво , но кога и къде успя да се зарази ? В кръчма . хотел или ....?

    Коментиран от #3

  • 2 Бари

    4 10 Отговор
    Двумесечно дете !? Без абсолютно никакъв имунитет щом се е излекували такова паяче , смятайте колко е смъртоносен вируса .

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 До 1

    7 3 Отговор
    Нали пише,откъде....от родителите си и други от семейството които са били със симптоми.Това че е излекувано новородено,вижте терапията ,кислород,плазма и много други,но в болница,не в дома на чайче.Наистина ли по горе и ком.2 сте толкова невежи?

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "До 1":

    А ти си заблуден , ма ЯКО !
  • 6 Точно защото няма имунитет

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бари":

    и цитокиновата буря е слаба, а не като при хора на 20-30.А и са преливали плазма, било е и на кислород. Не е било лесно спасяването му. Да е живо и здраво детето. А ти си от хората, които не се свенят да се изхрачат върху всичко. Аз виждам тук една прекрасна новина за спасение на малко човече, което ще има шанс да порасне, благодарение на усилията на лекарите и Божията помощ, а ти повод за хейт. Що за същество трябва да си, за да наречеш невинна душица "паяче". Или това е израз на нежност и така наричаш децата си?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз на моето маймунка му казвам !

    2 4 Отговор
    Само конкретни имена ли трябва да се използват?! Баш мишки са си малките бебета. Хора, съвсем изчеткайте, бе! НОЩ си свърши работата!
  • 9 Виждащ

    6 0 Отговор
    Някои индививи нацяло са изперкали,явно имат нужда от бърза медецинска помощ,щом не се радват за живота на едно детенце ,а ми пишат някакви глупости.
  • 10 big

    0 0 Отговор
    Хубаво е, че са го "излекували", но дали е така? Дали желанието за живот не е победило издевателствата на докторите над него? Лечението с кръвна плазма не е доказало своята ефективност, напротив, то е почти безполезно. За кислородното лечение е почти същото, за всеки човек е различно. В момента за този вирус, след една година не се знае почти нищо, лечението е по системата опит-грешка и за това са много починалите у нас. Слушаме много "специалисти", дори от СЗО, но те са едни зависими бюрократи. Такива като нашите "доктори", превърнали се на дистрибутори на лекарства, без да се интересуват за здравето на пациентите си - важни са парите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове