Last news in Fakti

24 Декември, 2012 14:31 3 509 11

Достойните българи на 2012 г.

  • достойните българи
Достойните българи на 2012 г. - 1
Снимка:БГНЕС

Важно е добрите дела да не остават невидени и нечути. Макар и да живеем забързани, и по време на криза има хора, които не забравят да правят добро. И тази година се убедихме, че достойните хора забравят за егоизма и жертват живота си за ближния. Децата пък, които проявиха героизъм и достойнство, ни показаха, че  надеждата за добротата, които смятаме за изчезнала, живее в сърцата на българина и побеждава някак си егоизма и арогантността. Ето как Факти.бг видя достойните българи за 2012 година:

Българският моряк Петър Петров получи наградата на Европейския парламент за европейски гражданин. Той помогна за спасяването на повече от 500 души при потъването на круизния кораб "Коста Конкордия".
Петров бе сред последните трима моряци, напуснали кораба след катастрофата край италианския остров Джилио, при която загинаха десетки туристи.

Самият Петров не се приема за герой или поне не за единствения. Спомня си, че това, което го е уплашило при потъването на кораба, е да не види удавени хора: "Аз съм 17 години в морето и съм трениран на всякакви ситуации. На мен са ми се случвали много ситуации - хора, починали при инциденти; пожар на борда. Аз съм виждал много аварийни ситуации, но в аварийната ситуация трябва да се действа. Тя няма да стане по-лека, а ще стане още по-аварийна, ако не направиш нещо, за да излезеш от нея”, заяви скромно преди време той.

Едно 15-годишно момче от социален дом на име Марио Тихомиров пък спаси живота на второкласник и развълнува цяла България. Голямата постъпка на Марио трогна и възхити хората от скалното градче Белоградчик, където първоначалният ужас след трагедията днес е вече разказ с щастлив край.
На 23 ноември по обяд четирима второкласници си тръгват от училище, но вместо към дома решават да поиграят при скалите. В групата момчета са две братчета - Мишо и Шабан. Детската игра обаче се превръща в ужасна трагедия. Момчетата се качват на една от скалите, в района на известните скални образувания Гъбите, когато застаналият на ръба Мишо се подхлъзва и полита надолу. Останалите дечица изпадат в паника и започват да крещят за помощ. Поелото виковете им ехо се разнася надалеч. Марио ги вижда и се притича на помощ. Той разказва простичко: "Дръпнах децата назад, защото стояха на ръба, а беше мокро и можеше и те да паднат. Беше дълбоко, около 3-4 метра. Виждах детенцето как протяга ръка, за да се изкатери нагоре, но не можеше", разказва Марио.

Той се спуска в пропастта и успява да достигне до издадено напред парче скала, а оттам скача при Мишо. "Главата му беше сцепена, кървеше. Не ме беше страх. Не мислех в този момент за това. Казах на детето да се качи на гърба ми, за да го изкача нагоре", пояснява Марио. С Мишо на гръб пълзи обратно стъпка по стъпка. "Малко ми тежеше, но се хващах за камъните, за да имам опора", казва спасителят.

Идентична е и неговата реакция: "Не се чувствам герой. Повикаха за помощ и аз помогнах", простичко обяснява осмокласникът Марио Тихомиров. Думите му предизвикат сълзи на радост и гордост в очите на възпитателите в Дома за деца, лишени от родителска грижа, "Надежда" в Белоградчик. За родителите на спасения 8-годишен Мишо постъпката на Марио е нещо, за което ще са благодарни до гроб. Трогнаха се и българите, които като че ли имаха по-различно мнение за децата, отглеждани в домове за изоставени. Домът бе затрупан с дарения, само майката на Марио погледна комерсиално и реши да го потърси след случилото се.

Ученици от Ямбол и София също ни показаха, че честността и достойнството за тях са свети. Макар и да не са спасили живот, те също заслужават похвала, тъй като върнаха портфейли с големи суми и документи.
Трима ученици от Ямбол намериха портфейл с 2000 лева, кредитни карти и лични документи и го занесоха в полицията. Димитър, Кристиян и Станислав, ученици тогава в  пети клас, са били на екскурзия, когато намерили портмонето. Веднага след като намерили парите, отишли в първото полицейско управление.
Други пет 13-годишни ученички намериха и предадоха в местното районно управление мъжки портфейл с 1490 лева. В него е имало още лични документи и банкови карти.

Те не се поколебали и веднага занесли и предали изгубената вещ в Първо районно управление. Собственикът бил извикан, а портфейлът му с всички пари и документи - върнат.

Всеки ден лекарите сигурно спасяват живот, но един от случаите ще се запомни със сигурност: майката-чудо от Варна, която след два инсулта и раждане е жива и здрава и сега се радва на двете си деца. Станислава Христова претърпя изключително сложна, скъпоструваща манипулация, за която плати държавата. Благодарение на нея тя и бебето й живеят втори живот. Момиченцето, което роди Станислава, носи името на д-р Мирослав Лилов от ВМА-София, който извърши животоспасяващата операция.

Своя дълг и Хипократовата клетва изпълниха и лекарите при атентата на летище „Сарафово”. Мнозина от тях прекъснаха отпуските си на секундата и се отзоваха на мястото на инцидента и в бургаската болница.  Благодарение на бързата им намеса със сигурност има спасени животи.

Други достойни наши сънародници за жалост вече не са между живите, но пък спасиха човешки животи.

32-годишният българин Пламен Петков загина на 26 май, когато се удави в морето, докато спасяваше дете. Трагедията се разигра на плаж в малкото курортно селище Уест Уитъринг на 2 часа път от Лондон.

Двамата достойно българи - Петър Тодоров и Христо Стефанов, които спасиха две деца от удавяне, също не са между живите. На 20 юли те рискуваха живота си, за да спасят две давещи се деца на неохраняемия плаж край Синеморец. Тази тяхна изключителна саможертва бе повече от доброта, но родителите на децата избягаха от мястото на произшествието и дори не благодариха по-късно на роднините на загиналите.

Със сигурност има и много други достойни българи, които участваха в първите минути след  взрива на Петолъчката, в издирването на хора. Както и тези, които помагаха на възрастни хора и деца в село Бисер, което бе залято от пороите. А сигурно сред достойните са и  всички тези, които помагаха на болни и родилки в снежните бури наскоро. Едва ли всички можем да изредим, но нека си пожелаем през 2013 година доброто да се множи.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тарзан

    1 0 Отговор
    уууууууууууууууууууууу
  • 2 кайо

    1 0 Отговор
    Ако това са достойните Българи. Жална ти майка, Българио!
  • 3 Бай хой

    1 0 Отговор
    Статията е за достойните Българи, а на снимката присъстват от най-недостойните.
  • 4 НАНЕ

    1 0 Отговор
    Това със снимките го правят нарочно!Предизвикват реакцията на хората!А тя е ясна!Това не са достойните,за които става въпрос!
  • 5 Калина Петрова

    1 0 Отговор
    На снимката е Петър Петров при награждаването му
  • 6 Ники

    1 0 Отговор
    Калина , избрали сте най - неподходящата снимка за статията си. Весели Празници.
  • 7 виктор петков

    1 0 Отговор
    NE VIJDAM NA SNIMKATA NAI DOSTONIQ REZACHNA LENTICHKI--MUTRATA BOIKO BORIISOV
  • 8 kibika

    1 0 Отговор
    Егати бълвоча,гола вода...........по какъв критерии са избрани тези другари,а?
  • 9 Стефан

    1 0 Отговор
    хах достойни българи са: Кубрат Пулев,Данчо Иовчев,Валери Попов и всички остана ли спортисти на България ! ТИЯ СА ПЪЛНИ КЕЛЕШИ ВСИЧКИТЕ !!!!!!!!
  • 10 Трибал

    0 0 Отговор
    Първо не са Българи освен ако не броим всички други Бозайници ,различни от местното тракийско население!Второ може да са достойни за Мусад,БКП,ДКМС,и други такива еврейски организации,но за бедстващия тракийски народ са омразни!Трето Българин,е общо понятие обединяващо и определящо местната сган като-цигани,евреи,и техни сродни,заселили се най нагло по земите на Траките.Та за едни може да са достойни ама за мене са си за отстрелване!Айде нема нужда от такова достойнство!
  • 11 стефан стефанов

    0 0 Отговор
    Тези от снимката,определено омаскариха написаното!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове