Last news in Fakti

8 Юли, 2021 11:48 2 905 30

Стоилов: Съдебната власт да поеме обезщетенията по осъдителните дела срещу България в ЕСПЧ

  • янаки стоилов-
  • всс-
  • еспч

Той обясни, че колегите му са го питали дали кабинетът трябва да поеме средствата за обезщетения

Стоилов: Съдебната власт да поеме обезщетенията по осъдителните дела срещу България в ЕСПЧ - 1
Снимка: БГНЕС

Бюджетът на съдебната власт да поеме средствата, които държавата плаща за обезщетения по осъдителни дела на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това е мнението на правосъдния министър Янаки Стоилов, което той изрази пред Пленума на Висшия съдебен съвет.

"Тази практика вероятно ще се актуализира и такива средства в бъдеще ще бъдат за сметка на бюджета на съдебната власт. Когато става дума за повтарящи се нарушения, би трябвало да се отразят при атестирането на съответните магистрати като един от факторите за цялостната им оценка от дейността", заяви правосъдният министър.

Вчера служебното правителство гласува Осмия годишен доклад за изпълнение на решенията на ЕСПЧ по дела срещу България за 2020 г. и отпусна близо 43 000 евро за обезщетения по такива дела.

Стоилов се върна към вчерашното заседание на МС и обясни, че колегите му са го питали дали кабинетът трябва да поеме средствата за обезщетения, след като в повечето случаи става дума за решения на прокуратурата и съдилищата, по които България е осъдена.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 правилно

    83 0 Отговор
    Да се взима от заплатите на съдии и прокурори. Няма да стоят гладни горките...

    Коментиран от #15, #19, #25

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    89 0 Отговор
    това е много разумно предложение. да се търси и отговорност от прокурори и съдии-да се уволняват.

    Коментиран от #14

  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    74 0 Отговор
    Трябва да плаща лично съдията или прокурора заради който е осъдена държавата!
    Бюджета на съдебната власт също са нашите данъци и такси, той не идва от въздуха!

    Коментиран от #23

  • 5 Много

    63 0 Отговор
    правилно нека магистратите се бръкнат за масрафа. И без това са най богатата каста у нас!
  • 6 Българка

    68 0 Отговор
    Разбира се, че обезщетенията, присъдени за нарушени от правосъдието човешки права и закони, трябва да се поема от бюджета на прокуратурата и съда и да е за сметка на заплатите и бонусите им. Освен това да се плащат и ЛИЧНО от съдиите и прокурорите, нарушили законите
  • 7 Точно така

    56 0 Отговор
    Бюджета на съдебната власт, да плаща, а тя да си ги търси от персонално виновните и подчинени! Само така могат да се спрат своеволия, като на подлогата Гешев, изпълняваща частни интереси!
  • 8 Каскетурата да отговори

    24 0 Отговор
    Тя е на ход..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 герой

    4 21 Отговор
    прилича ми на човек от статуквото, номенклатура която е бъркала дълги години в кацата с меда с нежелание да пипне по-дълбоко и да освети мафията, но дали е вярно това?
  • 11 Деймос

    28 0 Отговор
    Естествено за съдебната власт ... Те с бонуси ,с сгради ,с почивки ... а глобите държавата ???
  • 12 Артър e против Герб

    18 2 Отговор
    В крайна сметка обществото толкова деградира, че купуване на гласове се приема за нормално.

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ръгай чушки в боба

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    И да не е персонална отговорност, стига им да се бръкне в бюджетът на съдебната власт. Те си знаят заради кого е и ще се изядът помежду си. Цирка ще е по-голям.
  • 15 селянин

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "правилно":

    то и да им се вземат заплатите, както казва Яне Янев обществената тайна си стана официална те си взимат под масата демек никой не може да ги бутне. Единствената помощ е чичо Сам да ги натисне с Магнитски и ще се оправят много бързо.

    Коментиран от #21

  • 16 Джеймс Бонд

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Артър e против Герб":

    Да ти кажа, само в България се купуват гласове!:) Никъде другаде!:) Не!:)
  • 17 герой

    21 0 Отговор
    Средствата не трябва да идват пряко от народа чрез бюджета! Какво са виновни хората, че разни служители, калинки както стана модерно да ѝм се казва не си вършат работата професионално. Да идват парите пряко от провалилите се служители! Те да носят пряка отговорност.
  • 18 Лост

    19 0 Отговор
    Малко в страни от темата, но навремето в казармата, ако някой избягаше от ареста този при който се случеше оставаше вместо него, докато го намерят.
  • 19 ВНЧЕ

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "правилно":

    Правилно! Съдиите да се бръкнат в дълбоките джобове пълни с палки и иврачки и да плащат от джоба си. Защото ако е от бюджета им все едно нищо. Народа ще пълни бюджета на съдебната власт те пак ще си го харчат както им е удобно.
  • 20 Centurion

    22 0 Отговор
    И най вече Прокуратурата,и то лично и персонално Каскета.Но не само това трябва да бъдат заведени дела срещу прокурори,чиито обвинения не издържат в съд,да бъдат обявени в некомпетентност и тенденциозност,и да бъдат осъдени за злонамерени действия срещу почтени граждани и фирми от които са произтекли вреди, имуществени,морални и физически!
  • 21 пешо

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "селянин":

    "чичо Сам да ги натисне с Магнитски"

    чичо ти сам "натиска" само тези, които не му играят по сФирката. например, оня съдия, който беше пуснал едного да ходи до москва. не, че не се върна след това човекът.
    а послушковците праща на "обучения" и "специализации", за своя сметка. Фключително да изучават мурафетите на д.жен.дъризЪма. ще ти падне капата, ако разбереш колко масово е това.
    но ти си вервай...
  • 22 Най после

    21 0 Отговор
    някой да постави въпроса за щетите които съдебната власт нанася на граждани и държава. Ясно е че тя никога няма сама да постави този въпрос. Браво Янаки.
  • 23 Точно така

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    А ако някой съдия пусне под гаранция заподозрян и той избяга, съдията да го замести в пандиза
  • 24 цецо апартаментите

    15 0 Отговор
    Онзи рапон цецо да възстанови на държавата парите по всички дела в Стразбург, по които беше осъдена държавата за неговите безчинства в МВР. А по темата, МФ да им удържи на съдебното министерство парите по делата и да се управят.
  • 25 Юрист

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "правилно":

    Защо от " съдебната" власт бе тикво?? Че тая власт се финансира от българския данъкоплатец! А съдиите,които са взели грешни решения да платят от джоба си!! Така,както лекарите от ТЕЛК!! Ясно??
  • 26 Данъкоплатец

    12 0 Отговор
    Не съм съгласен да плащам за грешните решения на съдиите Иван,Драган и Петкан!! Да им удържат от и без това тлъстите заплати!! Схващаш ли бе тикво Стоилов???
  • 27 Гюро Михайлов

    12 1 Отговор
    Отговорността не може да бъде КОЛЕКТИВНА!! " Съдебна власт" е колективен орган!! Така,че отговорността е ПЕРСОНАЛНА!! Съдията Петкан да плаща ОТ ДЖОБА СИ!!!
  • 28 Наблюдател

    10 0 Отговор
    Точно така точно тия /прокурори и съдии/ заради които България е осъждана в Страсбург трябва да плащат за издънките си, а не данъкоплатците които на всичкото отгоре им плащат заплатите да си вършат работата! Щом само персоналната вина а не обща се приема в съда това трябва да важи и за съдиите! Същите по никой начин не са над Закона!!
  • 29 Павел пенев

    8 0 Отговор
    Крайно време беше,тези несменяеми изроди да плащат за собственото си т. нар. *право на вътрешно убеждение*.
  • 30 Светлинка в мрака

    0 0 Отговор
    Янаки Стоилов да остане на поста си! Един от тези
    почтени и при това компетентни хора във властта в момента, който има възможност и има желание най-после нещата в нещастната ни държава да тръгнат. Не трябва да позволим да му се пречи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове