Last news in Fakti

23 Юли, 2021 16:32 3 490 25

Крум Зарков: Отказът на ВСС да вземе отношение по отстраняването на Гешев е срамен

  • крум зарков-
  • бсп-
  • всс-
  • иван гешев

Депутатите от БСП зададоха важни въпроси на министрите Рашков и Стоилов в Народно събрание

Крум Зарков: Отказът на ВСС да вземе отношение по отстраняването на Гешев е срамен - 1
Снимка: БСП

Нека да си кажем, че прокуратурата в България и в частност главният прокурор представлява власт. И то много брутална власт, тъй като става дума за свободата на българските граждани. Широко известна е дефиницията на германския социолог, икономист и юрист Вебер за монопола на силата – единствената легитимна сила е тази, която се упражнява от държавата. Но за да бъде тя и демократична, тя трябва да следва определени правила и процедури. Иначе тази сила се превръща в насилие, а това насилие става предмет за политически заигравания. И това се случва у нас през годините. Това заяви от името на парламентарната група на „БСП за България“ народният представител Крум Зарков след изслушването в Народното събрание на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Той припомни какъв въпрос е задал министърът на правосъдието вчера на Висшия съдебен съвет: „Може ли в България, ако един главен прокурор с действията си и бездействията си е създал обществено напрежение, ако не е получил обществено доверие, той да бъде преждевременно отстранен или не? Какво се случва в България, ако от САЩ ни посочат за корумпирана държава с данни, факти и обстоятелства, които са широко известни и за които през годините са си затваряли очите един ред прокурори, полицаи, двама поне главни прокурори? Вчера ВСС каза - не, ние няма да отговорим.“

„По Конституция и по закон, ВСС е политически орган. Откакто стана и постоянно действащ орган през 2007 г., той представлява третата власт и носи отговорност за това. Конкретно обаче, за да прикриват и да не застанат с имената си и да кажат политическите решения, които са взели и да носят отговорност за тях, този орган непрекъснато се крие зад процедури и юридически сентенции. Не за първи път правото е използвано като формално прикритие за вземането или невземането на дадено решение, но този път това е толкова очевидно, че е срамно“, каза още Крум Зарков.

По отношение на главния прокурор Иван Гешев, социалистът е категоричен, че той не може да остане на този пост и припомни, че БСП това го е заявила още преди година и половина. Но и предупреди, че просто смяната на един главен прокурор с друг няма от само себе си да промени нещата.

„Защото това е система – не само така, както е изписана в законите, а както се случва на практика. На практика тези хора са свикнали да работят по правила, заложени в тяхната кариера и развитие. Те са свикнали да получават указания и да ги изпълняват. Просто не разбраха, че правилата на играта се променят и от нас зависи да е за добро. Твърде дълго България е в Европейския съюз, твърде много българи отидоха да живеят в правови държави, твърде много българи отказаха да живеят в неправова държава и я напускат, за да може да продължи това, което се случваше през последните 30 години. Това е ера, която завършва. Новата е несъвместима с качествата, които са били нужни, за да се издигнеш в старата. Това са фактите“, категоричен бе народният представител.

Зарков очерта два политически и юридически аспект, под които трябва да се процедира оттук нататък. „Политическият аспект е, че никой не трябва да дърпа геройското знаме към себе си и да заявява, че, видите ли, аз пръв го казах, аз последен ще го направя и да сочи с пръст. Поради простата причина, че въпросите са достатъчно сложни, че никой не може да се справи сам. Необходимо е постепенно изграждане на доверие между парламентарните групи, поставяне честно на въпросите и решаването им с поставяне на съгласие и несъгласие и търсенето на решение.

Политическият аспект ще доведе до качествено решаване на юридическия, който не е тайна. Какво трябва да се направи е написано в редица законопроекти, които са внасяни и са отхвърляни, в становища на Венецианската комисия, в доклади на Европейския съюз. И ние трябва най-сетне да вземем тези решения, за да не се налага отново отвън да ни сочат като корумпирана държава, а ние да се чудим откъде ни е дошло. Българите не заслужават петното, което „Магнитски“ слага на всички ни. Ние сме длъжни да измием това петно и повече да не им го причиняваме“, завърши Крум Зарков.

По-рано в пленарна зала на министрите Рашков и Стоилов народните представители от парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов, Тодор Байчев, Крум Зарков и Явор Божанков поставиха въпроси относно законността на казуса с подслушването на президента Радев от страна на прокуратурата и субективния подбор на главния прокурор при определяне на наблюдаващ прокурор по досъдебните производства. Явор Божанков благодари на министър Стоилов за изчерпателните отговори на наболелите въпроси в правосъдието, а Тодор Байчев се обърна към министър Рашков със закачливия въпрос: "Кога най-после ще бъдат арестувани Гешев и Борисов?"


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    25 11 Отговор
    Голямо мазало ще стане ако дипломата на Гешев наистина се окаже фалшива, каквито сведения има! То всичко направено от прокуратурата отива по дяволите!
    Отделно, че беше назначен без конкурс, и бяха докарани с автобуси пернишките мутри, бяха им раздадени плакатчета, на които пипшеше "Гешев е РАДОСТ", а те неразбрали скандираха "Гешев е РАСИСТ". Цирк и половина.
  • 2 Българка

    26 14 Отговор
    12 души от ВСС, които подкрепиха Гешев не са само срам за страната ни, те са резил за правосъдието и съучастници в ОПГ с мафията. И ако се окаже, което е почти сигурно, че Гешев е самозванец с фалшива диплома за юрист, камо ли за главен прокурор, какво правим? Гешев си е престъпник от всякъде. Само, че повлече яко и Цацаров и целия ВСС
    Закривай!!

    Коментиран от #7, #19

  • 3 гост

    16 15 Отговор
    Ало от меки китки акъл не искаме

    Коментиран от #5, #8, #10

  • 4 И ти си срам

    7 9 Отговор
    Аманема отърване от теб
  • 5 умнико

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    няма умен човек, който да се отнася пренебрежително към ума и опита на другите. но за един не-остър това е първосигнална реакция.
  • 6 Последния Софиянец

    11 9 Отговор
    Гешеф е позор! Оставка и ЗАТВОР!
  • 7 Ами ако

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    се окаже, че и техните "дипломи" са като Гешевата! Ще драпат до последно!
  • 8 Ти познаваш

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    ли Крум Зарков? Нещо за родителите му да знаеш, както и за образованието му?
  • 9 Искрен

    9 8 Отговор
    В страната на Винету, Иван Гешев освен,че е Калинка,може да се смята за професор на всички калинки,които Борисов назначи на власт,защото в царството на слепите,едноокият е Цар!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Зарков ку

    9 6 Отговор
    Тоз да не говори много щот Бързо забрави като правеше свирки в махалата и като го ползвахме за общото ползване

    Коментиран от #18

  • 12 троцки

    7 6 Отговор
    И защо шумкаро-милионерите искат да свалят Гешев
  • 13 Ани Заркова

    8 10 Отговор
    Ох, на мама ученото комунстче.Леля ти Курнела ще те направи лидер на БСП. Ха така маминото плюй на воля ,тя ще те оцени.
  • 14 Засрами се

    8 15 Отговор
    Зарков,защо се правиш на по-голям лицемер от колкото си.
    Търсите отговорност за някакво насилие от страна на полицията по време на протестите миналата година,а си траете за двамата престъпници от отровното трио,които в момента са депутати,които насъскваха и подстрекаваха тълпата да нападат полицаите с каквото им попадне,включително и с взривни материали,което граничеше с т-ероризъм.Тогава площада изглеждаше,както на война.Имах чувството,че се намирам в Бейрут преди много години.Така,че зарков вие и своята партия сте срам за България!
  • 15 Петолъчкин

    3 4 Отговор
    Крумчо Само с хвърляния на Амбразурата тип Вижте какъв борец съм не става пич Трябва още много да четеш дебелите книги в Правото защото не са писани от случайници
  • 16 ЧОБАН

    2 3 Отговор
    СРАМНО Е РЕШЕНИЕТО НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗА ИЗБОРНИЯТ КОДЕКС ЕТО ТОВА Е НАИСТИНА СРАМНО
  • 17 ЧОБАН

    2 0 Отговор
    ВЗЕ ОТНОШЕНИЕ КАЗА ДА НЕ СЕ МЪЧИТЕ ДА ГО ВЪВЛИЧАТЕ В КАЛНИТЕ СИ ИГРИ
  • 18 Тъжен

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Зарков ку":

    Ми аз съм го Пропуснал бе...Поне гълташе ли или като сега - само Плюе....
  • 19 КРАВАР

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    ТИ СИ МНОГО УМНА НЕКРАВА
  • 20 chi

    5 1 Отговор
    Отказът на ВСС доказва, че са слуги на мафията!
  • 21 Иван соца

    0 2 Отговор
    Зарков Вие сте срам за Соц. пространството.С Нинова си подайте оставката за да се върнем старите кадри и сплотим народа.Без земеделци за къде сте?
  • 22 Иван соца

    0 1 Отговор
    Срамота.Искате да върнете мутресите Мая и Дончева.Слугата на Божков- Хаджигенов.Да изкарате крадците арестувани от Гешев и върнете Божков - Черепа е племеник на Активен партизанин от Велинград. СРАМОТА.
  • 23 ПК инк

    0 1 Отговор
    Крумчо, Крумчо.
    От вашето положение на загиваща партийка,
    има ли по-срамно нещо на този Божи Свят?
  • 24 Георги!

    3 0 Отговор
    Крум Зарков и всички социалисти са преки или косвени престъпници.БСП е наследничка на БКП и е с 50 конгреса? Но по голямата част от конгресите са на БКП? Извода е,че БСП е БКП.Но БКП е обявена за престъпна партия през 2000 година от Народното събрание. Та всички социалисти са комунисти,носители на престъпленията като убийства,терор,национализация,криминална приватизация,саботьори на демокрацията!
  • 25 Реален

    2 0 Отговор
    Срамно е обвинението на Рашков, което почива на публикации в медиите и мнения из форумите. За президентството, е имало съдийска заповед за влизане там, по повод много тежко престъплетие-държавна измяна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове