Last news in Fakti

26 Юли, 2021 16:30 3 251 51

Брегов: Ангажиран е целият ресурс, който е отбранителната линия на главния прокурор

  • иван брегов-
  • институт за пазарна икономика-
  • главен прокурор-
  • иван гешев

Иван Брегов е е на мнение, че като общество следва да подкрепяме тези прокурори, които, ако намерят някаква смелост, биха упражнили професионалните си задължения да разследват главния прокурор

Брегов: Ангажиран е целият ресурс, който е отбранителната линия на главния прокурор - 1
Снимка: БГНЕС

"Тръгва една много тежка отбранителна линия за хипер защита на главния прокурор. Ангажиран е целият ресурс, който е отбранителната линия на главния прокурор, а обществото ни все пак издържа тази съдебна власт и този главен прокурор и е необходимо да знаем какво вършат в крайна сметка".

Това каза пред Българското национално радио Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика.

Той е на мнение, че като общество следва да подкрепяме тези прокурори, които, ако намерят някаква смелост, биха упражнили професионалните си задължения да разследват главния прокурор.

„Ако има достатъчно данни, те са длъжни да разследват деянията на който и да било, включително главния прокурор“, отчете Брегов.

Той е песимист:

„Начинът, по който ще се развие кариерната съдба на този редови прокурор, при когото ще отиде преписката за Гешев, е изцяло подчинен на самия Иван Гешев и на прокурорската колегия, зависима от Иван Гешев. Оттук нататък дали създаваме институционални предпоставки този редови прокурор да бъде спокоен за професионалното си бъдеще и да има някаква сигурност относно своя професионален статус, имам съмнение, че е така.“

„Когато се обявява нещо по отношение на държавния глава, това необходимо внимание е задължение на главния прокурор, защото имаме твърде уязвимо лице, което се ползва с имунитет. И когато редовият прокурор не знае това, е важно да се проследи къде се прекъсва веригата – кой е бил длъжен да му упомене това негово задължение, кой не си е свършил тази работа, да видим къде се прекъсва веригата на отговорност. Ако тя стига до най-високо ниво, нека го разберем от едно разследване“, коментира Иван Брегов.

За пореден път мнозинството във Висшия съдебен съвет отказа да изпълни законовите си правомощия, подчерта Иван Брегов след дискусията във ВСС миналата седмица по поисканото отстраняване на главния прокурор. Според него акцент трябва да бъдат и редовите членове на ВСС „и как може да им бъде потърсена отговорност“. Брегов уточни, че процедурата за отзоваване е сравнително трудна и „едва ли би могло да се случи“.

„Огледалната процедура стои за избраните от Народното събрание. Ако сега се заявява някаква нова опозиция, която има тежки претенции да бъде такава, може да потърси отговорност на избраните от нея представители в Съвета и да се опита поне да инициира някакво изслушване“, смята Брегов.

Той не вижда реални действия от страна на мнозинството, на ИТН, „да се вълнуват пряко от главния прокурор“ и смята, че исканията на ДБ и ИБГНИ може да не бъдат широко застъпени сред останалите парламентарни групи.

Брегов прогнозира, че „ще се отърват от специализирания съд и прокуратура и ще кажат - това е на този етап съдебната реформа, за повече си излъчете мнозинство“.

Единственото мнозинство, което може да се събере, е около Закона за съдебната власт, смята Иван Брегов.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Панов

    29 5 Отговор
    Рaзcлeдвaнeтo пo Зaкoнa Мaгнитcки в CAЩ прoдължaвaт. Cлeдвaщитe имeнa ca:

    Цoнeв/Мeнтaтa, Бoриcoв/Мутрaтa/Тиквaтa, Дoгaн, Хaмид, Aтaлaи,Кaрaкaчaнoв,Мaврoдиeв , И coбcвeницитe нa БТВ,НOВA ТВ, /Бившия coбcтвeник Дoмуca брaдърc:((((( Aкo мoжe и Брaтиниoтo oт кoнcтитуциoнния cъд зaeднo cъc Пeнчeв:(((((

    Коментиран от #14, #51

  • 2 Донев

    33 6 Отговор
    Голямо мазало ще стане ако дипломата на Гешев наистина се окаже фалшива, каквито сведения има! То всичко направено от прокуратурата отива по дяволите!
    Отделно, че беше назначен без конкурс, и бяха докарани с автобуси пернишките мутри, бяха им раздадени плакатчета, на които пипшеше "Гешев е РАДОСТ", а те неразбрали скандираха "Гешев е РАСИСТ". Цирк и половина.
  • 3 Павлов

    22 6 Отговор
    Четох, че някои страни са сключили споразумение с щатите да им върнат % от конфискуваното по закона Магнитски. Няма да е зле и ние да го направим. Излиза че, понеже не можем сами да накажем корупцията и да конфискуваме откраднатото, някой друг ще го направи вместо нас, но ще си запази парите. Ако продължим да се лигавим с Гешев, ще губим все повече пари. Защо ние не сме засекли изтичането на парични потоци от България? Т.е нашите служби не работят или са некадърни. "българските банки, които ca дали кpeдити нa фирмите, свързани със caнкциoниpaнитe лица, ще бъдат принудени да наложат процедура за пpeдcpoчнa изиcкyeмocт на средствата.". Това означава, че ББР трябва да си поиска парите от големите кредити предсрочно.
  • 4 Спас

    35 5 Отговор
    ГЕРБ са нацвъкали толкова много калинки и навсякъде, че чагъртането им ще отнеме поне година, че може и повече. Дотогава ще саботират Държавата.
  • 5 ТаУмВзе

    24 6 Отговор
    Маке набута главния си прокурор в панделата, ние пак Нищо.
  • 6 Българка

    36 6 Отговор
    Исканията на протета са да бъдат отстранени Борисов и Гешев и да бъдат съдени! Това са най-важните преоритети от повече от година! Отстраняването им е в пакет

    Коментиран от #20, #37, #41, #42, #43

  • 7 Миро

    31 4 Отговор
    Пълно изчегъртване на герберасткия Октопод, оплел в отровните си пипала цялата Държава.
  • 8 Много

    8 5 Отговор
    негативизъм , бе господине ?!
  • 9 Цветков

    28 5 Отговор
    Гербаджиите направиха думите пожарникар, прокурор и патриот мръсни думи.
  • 10 бай Курти

    20 3 Отговор
    искаме новина , за оня изтрещялник туриста с чекмеджето и с цвените тениски , така за забава да се погаврим с него инак е скучно в чата :))))
  • 11 серес

    18 2 Отговор
    Трудно ще се свали мафията в България, тя има дълбоки държавни корени!
  • 12 Стоянов

    9 4 Отговор
    ГЕРБ са нацвъкали толкова много калинки и навсякъде, че чагъртането им ще отнеме поне година, че може и повече. Дотогава ще саботират Държавата.
  • 13 Павел Пенев

    20 6 Отговор
    Висшия законодателен орган има право да разпусне ВСС и да освободи Гл.прокурор със свое едно актно Решение с оглед даване старт на съдебната реформа.
  • 14 БАЙ Х@Й ‼️

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Панов":

    Буци май е пропял , като славейче, за да спаси миската и детенцето им!
  • 15 Краси

    19 5 Отговор
    Диагнозата е окончателна - Гешев и защитниците му във ВСС са престъпен сговор и ОПГ
  • 16 Последния Софиянец

    24 5 Отговор
    Цялата мафия в България зависи от Гешеф и е на амбразурата с гол гъ..

    Коментиран от #22, #28

  • 17 Иво

    9 15 Отговор
    Отначало Гешев тръгна по стъпките на ранния Бойко, който като главен секретар обикаляше да брои труповете и да събира гилзите, а това ставаше почти всеки ден. И казваше, че той ги хващал, а те ги пускат. Кои "те" така и не се разбра. И разкрити убийства нямаше, но за българина Бойко беше голямата работа. А Гешев обикаляше села и градини, и вардеше кокошките на бабите, все едно е селски полицай. Сега от година и нещо въобще не се появява пред камерите и микрофоните на мисирките, и даже в Народното събрание не отиде. Но българина си е българин и един ден Гешев ще му стане министър-председател.
  • 18 Стефанов

    15 5 Отговор
    Магдалинчев, не е по малко вреден от Гешев, мисля..... голям бурен .....
    И веднага прави впечатление че говори за хаос, все едно е в предизборна кампания на ГЕРБ

    Коментиран от #44, #45

  • 19 Отврат

    21 6 Отговор
    Дoживяхмe тoвa - eднo лицe c милициoнeрcкo oбрaзoвaниe като Гешев дa oбяcнявa нa двaмa прeпoдaвaтeли пo прaвo кoe e юридичecки aргумeнт, кaквo e зaкoн и кaквo e зaкoнoнaрушeниe. Тoзи чoвeчeц и нa пaзaрa зa зaрзaвaт труднo щe ce рeaлизирa.
  • 20 И защо

    7 13 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    не спечелихте изборите с вашите опорки ? Защо хората не ви подкрепиха ? Защото не ставате за нищо, освен за платени протестърчета.

    Коментиран от #25

  • 21 Служител

    13 3 Отговор
    Служител на мвр съм и мисля, че и трябва да има разследване срещу полицаите - да се види има ли прекомерна употреба на сила.Ако има виновни да бъдат наказани или съдени - 21век сме - трябва да се стремим да бъдем бяла държава.Провокаторите също трябва да бъдат разследване и така.Няма как са започнем да сме бяла държава, ако няма ред.

    Коментиран от #31

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 288

    4 3 Отговор
    Чл. 288. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 млъквай

    11 4 Отговор

    До коментар #20 от "И защо":

    партиите на протеста имат 2 пъти повече от гроб , а като сложим и БСП става ехееееееееее

    Коментиран от #27, #29

  • 26 Павел Пенев

    10 8 Отговор
    Висшия законодателен орган има право да разпусне ВСС и да освободи Гл.прокурор със свое едноактно Решение с оглед даване старт на съдебната реформа, както и лустрация на всички членове на ГЕРБ и ДПС.

    Коментиран от #32

  • 27 още

    5 7 Отговор

    До коментар #25 от "млъквай":

    бсп са партия на статуквото
  • 28 Единстения

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    гол гъ... на амбразурата е твоя.
  • 29 Имате

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "млъквай":

    5 % . За смях станахте.
  • 30 ПРИЗИВ

    8 5 Отговор
    ПРИЗOВAВAМ ПРEЗИДEНТA РУМEН РAДEВ, ДA ВЗEМE НEЩAТA В CВOИ РЪЦE И ПРИ ТAЗИ ПOЛИТИЧECКA КРИЗA И БEЗПЪТИE ДA НAПРAВИ ПAРТИЯ ПO НAЙ-БЪРЗИЯ НAЧИН!!!!!!!!

    ВИE ПРEЗИДEНТ РAДEВ, ДOКAЗAХТE ,ЧE ДУМИ ,КAТO ЧECТ, ДOБЛECТ И РOДOЛЮБИE НE CA ПРOCТO ДУМИ , A ГИ ИЗПЪЛНИХТE CЪC CЪДЪРЖAНИE!!!!!!!

    МOЛЯ ВИ , НAПРAВEТE ПAРТИЯ И УЧACТВAЙТE В CЛEДВAЩИТE ИЗБOРИ!

    ЗA ВAC ЩE ГЛACУВAТ МИЛИOНИ БЪЛГАРИ!!!

    ВИE ДOКAЗAХТE , ЧE ЗA 2 МECEЦA, МOЖEТE ДA CВЪРШИТE ТOЛКOВA КAЧECТВEНA РAБOТA , КOЯТO ЧEКМEДЖEEEГEРБEРACКИТE-БЪЛГAРOУБИЙЦИ НE CВЪРШИХA ЗA ПOВEЧE OТ ДECEТИЛEТИE!!!!!!!!

    ИЗКAРAЙТE БЪЛГAРИЯ, ПРEЗИДEНТ РAДEВ OТ ТAЗИ ЧEРНA ДУПКA... МOЛЯ ВИ!!!
  • 31 Милиционерщина

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Служител":

    Ония с татуировките и боксовете също - нали има решение на съда!?
  • 32 Тъй тъй

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Павел Пенев":

    я намали белото!!!
  • 33 Кой

    2 2 Отговор
    е този анимационен герой?!
  • 34 Човек сДействия

    6 6 Отговор
    Абе какъв е сега този щурм срещу Иван Гешев, когато той нямаше и беше без конкуренция като професионалист при избора му и бе единственият номиниран за гл. прокурор, като изборът му бе подкрепен от повече 2/3 от членовете на ВСС и одобрен от Президента Радев и от много адвокати, прокурори и съдии ...!!!
  • 35 Стоев

    6 5 Отговор
    Не се ли смени Гешев и ВСС, значи нищо не е направено.
  • 36 Антонов

    10 3 Отговор
    Гербаджии! Кабинет ще има! Ревизия ще има! Свиквайте да бъдете арестувани и съдени! Народа това иска! Ревете колкото искате!

    Коментиран от #38

  • 37 пенсионер

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Осигурете ни справедлив и не толкова беден живот със социално-икономически мерки! Това трябва да е приоритетът на НС!
    После си реформирайте съдебната власт! Може да отнеме години!
    Ний все тъй ли ще живеем?
    12 % , кат ми вдигнете пенсията и кво? Да квича от радост ли?

    Коментиран от #39

  • 38 докторче

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Антонов":

    Много ти е дошло шмъркането, в туй топлото време?!
  • 39 простпенсионер

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "пенсионер":

    Ей, ти кво искаш?
    Малко ли ти е от 500 на 560лв?
    Ууууу, шапка на тояга, какъв живот ни чака...!
    Само си викам-дано, дано,дано...
    Има хора, дето и 5000 лв ги имат за джобни, ама кво да правим!
    То, Господ не може на всички да угоди!
  • 40 99999

    7 2 Отговор
    Кухите червенотиквеничковчета, като чуят за Гешев, получават направо ортикарии.
  • 41 8777

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Какво им пречи Главния прокурор на тези! Каква работа имат с него, засегнал ли е техни интереси и на кого служат?
  • 42 НЕ ДУМАЙ!

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Съда не е закусвалня ! За да отиде в съда трябват доказателства !
  • 43 ???

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Божков: Сега протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали какво да пишеш. Моли се. Иска от работодателите помощ.Мъж: Да. Разбира се.Божков: Така че сега трябва докрай! Бойко, Гешев. Нали Бойко имам предвид цялото им правителство и Гешев.Мъж: Да, да.Божков: И после да видим Румен Радев какво Правителство ще направи. Там трябва да се съветва.(12 юли 2020 г. (неделя) обвиняемият Васил Божков провежда разговор с лице, за което са налице данни от справка на ДАНС, че е Огнян Стефанов)
  • 44 сноу

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Стефанов":

    Близлинчев е винаги пръв на амбразурата ...и с гърди мъжки пълни с ...шки и с бузки като пръж...и варди боса...
  • 45 сноу

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Стефанов":

    Близлинчев е винаги пръв на амбразурата ...и с гърди мъжки пълни с ...шки и с бузки като пръж...и варди боса...
  • 46 chi

    1 1 Отговор
    Така ще се види, кои са предателите!
  • 47 Брегов,

    2 0 Отговор
    важно е Бог на чия страна е !!!
  • 48 big

    2 3 Отговор
    Аз като гражданин на РБ отказвам да плащам за такива корумпирани и зависими хора! Не казвам съдии и прокурори, защото те отдавна не са такива, а служат на престъпни структури и хора, не на правото и закона!
  • 49 ОТГОВОР НА 6

    3 3 Отговор
    ИСКАНИЯТА НА ПРОТЕСТА СА ИСКАНИЯ НА МАЛЦИНСТВО ОТ МАНИАКАЛНИ ЛУМПЕНИ ПЛАТЕНИ ОТ ОЛИГАРСИ /СЪОБРАЗЯВАНЕТО С ТЯХ Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО ОТВРАТИТЕЛНО ПОДКРЕПЕНО ОТ ДЕЙСТВАЩ ПРЕЗИДЕНТ С ЦЕЛ ПРИКРИВАНЕ НА ШПИОНСКИ СКАНДАЛ/ ПРОСТОИ ЯСНО /ЛУМПЕНИ СЛАГАЙТЕ МИНУСИ АЙДЕ/
  • 50 Народа

    0 0 Отговор
    Какво прави този институт че акъл дава Хрантутници на власта вие по умни ли сте от ВСС Некъдърници с заплати на гърбът на народа
  • 51 Тойсънува

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Панов":

    Защо слагаш на първо място кауна и висшия съвет на бсп Ами приватизаторите ами с куфарчетата да не си един от тях
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове