Last news in Fakti

4 Септември, 2021 05:45 2 935 31

Преброяването на населението започва на 7 септември

  • преброяване-
  • население-
  • българия-
  • резултати

Първите резултати ще излязат до Коледа. Официалните - проверени и сравнени - ще са готови през втората половина на 2022-ра.

Преброяването на населението започва на 7 септември - 1
Снимка: БГНЕС

Официалното преброяване на населението ще започне в полунощ на 7 септември и ще продължи до 3 октомври, предаде БНР.

Процесът ще премине на два етапа - електронно самопреброяване, което ще е в първите десет дни, и по класическия начин - от 18-и септември до 3-ти октомври.

"Преброяването е най-мащабното статистическо наблюдение, което се прави веднъж на 10 години. С резултатите си то повлиява всички сфери на обществения и икономически живот у нас. Всички ще ги усетим след това по политиките, които ще бъдат изграждани на базата на данните, които ние ще произведем", заяви пред БНР председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

При въпроси по преброителната карта или при технически казуси хората могат да звънят на *2021 или на 02/907-84-30.

В НСИ има изграден модерен кол-център, който ще посреща телефонните обаждания. Обучени специалисти ще отговарят на поставените въпроси, а разговорите ще се записват. Обратната връзка от хората ще даде възможност НСИ своевременно да подобрява процеса по преброяването.

По време на електронното преброяване между 7 и 17 септември кол-центърът ще работи всеки ден от 9 до 21 часа. От 18 септември започва вторият етап – преброяването с преброители. Тогава хората ще имат възможност да се обаждат между 8 сутринта и 20 часа вечер, каквото ще е и работното време на преброителите. На посочените телефони гражданите ще имат възможност да проверят самоличността на преброителя в техния участък.

Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демографска статистика" даде подробности за информацията, която се събира с преброяването:

"На електронното преброяване човек брои собственото си жилище, в което живее, няма значение дали е собственик, ползвател, наемател. Той трябва да преброи жилището, в което живее обичайно. След това преброителите ще минат и ще преброят всички сгради, защото сградите ги броят само преброителите. Те ще преброят необитаваните жилища към момента на преброяването, включително вили, частни къщи за почивки. Всички жилища ще бъдат преброени като обитавани, необитавани, сезонни и каквато е тяхната съответна функционалност".

Първите резултати от преброяването ще излязат до Коледа. Официалните - проверени и сравнени - ще са готови през втората половина на 2022-ра.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мюмюн

    19 4 Отговор
    Гутен сабахлен! Сига докат шорам парвуто кайве, са сайдисвам колку аджеба сми ромити у балгариа. Пу мои сметки сми барем 755 000 шокари, ама можи и повичи да сми станали. Щот са плю.щим кат кутумбаси и плодим кат паткани. Тай чи ша видим кой кум, кой сват и кой на булката брат! Ай, чи утивам да фъргам за сафрид, щот мурету е палну сига.

    Коментиран от #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дедо Грую

    13 4 Отговор
    Ммм да, цитирам сънен:
    На гол г.. чифте пищови или беше по гол г.. чифте тояги.
    Всичко Мара втасала та престилката разпасала или беше престилката на голо запасала.
    Както и да е се е в...

    Коментиран от #11, #12

  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    19 5 Отговор
    А за чий Х@Й е това "Пррброяване на дивите зайци"( БГ филм) ‼️ Нали в ДС има всичко за всички ‼️ Уверен съм , че дори и със снимки ‼️
  • 5 гадно

    27 3 Отговор
    Преброяването си е чиста формалност зора е да опишат имотите на хората и да им вдигнат данъка под благовидния претекст, че след подобренията които са си направили се е увеличила продажната цена на имота.

    Коментиран от #28

  • 6 Искаме

    9 2 Отговор
    Преброяване на дивите зайци !
  • 7 Ковиф91

    19 4 Отговор
    Сега ще мога да заразя всеки недозаразен. Как точно по време на пандемичната вълна ще ме принудят да пусна дома някакви кокошки?!
  • 8 Може може

    21 3 Отговор
    Да идват само с пълен ваксинационен цикъл и с негативен ПСР. Това са ми домашните мерки!
  • 9 Харесвам 🎃, само сготвени

    10 2 Отговор
    По този начин ще се изчистят и избирателните списъци от мъртви души. Тежки времена идват за ге.п-дпс.
  • 10 хаберих

    17 3 Отговор
    След третата игла Пешо започна работа в голяма IT компания като... рутер.
  • 11 Дедо Грую

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Грую":

    Паткане, много си т.ъ..п да ми ползваш ника, а и много неграмотен.
  • 12 бл.134 в Зап. парк

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Грую":

    Автономия за Кърджали и Родопите. Цар Киро Президент. Минимална пенсия и работна заплата 10 хиляди . И на всеки по 10 имота в Южните квартали
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ФЕН

    5 3 Отговор
    Преброяването е много важно .На всички тролове дали са ГЕРБ или ДПС не им изнася да се знае тази информация...колкото е по прост човека толкова по-лесно се лъже.За статистика да не говоря ....че даже думата е сложна..........Преброяването го има от хилядолетия и ще го има докато не се затрием от тази земя
  • 16 завод

    20 2 Отговор
    Официалното преброяване на населението ще започне в полунощ на 7 септември и ще продължи до 3 октомври,за да може българите ,които се намират на тая територия да бъдат обложени с нови,по-големи данъци. В Германия данък добавена стойност за храните е 6%,а в бедна и ошушкана България е 20%. Де е Киро? На робия.
  • 17 Дедо Пенс

    6 6 Отговор
    Не пускам никого у дома да ми внася вируси! Всичко затворено и блокирано,а някакви ще обикалят къщите и ще доразнасят заразата ! НЕ НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО!!! НЕ НА РАДЕВ!!!
  • 18 МнениЕ

    7 0 Отговор
    ЕДИН път и Последен(между др) се обадих на кол център в една популярна бълг. банка, държаха ме на телефона за да ме изцоцкат 18 лева. Е браво бе? Казах, Благодаря и реших повече да не използвам импулсни телефони!!! Точно както казах и на ГЕРБ.!
  • 19 СЛОНА

    6 4 Отговор
    НАЙ ВАЖНИТЕ ПОЛИТИКИ СА ВЪН ОТ ЕС ! ВЪН ОТ НАТО ! НЕ НА ПОЛИТИКАТА НА ВСЕКИ БАТКО!!! НЕ НА ВАКСИНИТЕ!!! И НЕПРАВЕТЕ ТЕСТОВЕ ЗА ДА НЕ СРЕЩАТЕ С КАРАНТИНОВ!!!

    Коментиран от #27

  • 20 Гост

    8 1 Отговор
    На фона на всички министерства, агенции и други форми на хрантутници би трябвало да знаете и кътните зъби на населението и всяка керемидки..... Тогава за къв чеп на всеки 10 години броите овцете? Има нещо много счупено в тази държава!
  • 21 СЛОНА

    5 4 Отговор
    НАЙ ВАЖНИТЕ ПОЛИТИКИ СА ВЪН ОТ ЕС ! ВЪН ОТ НАТО ! НЕ НА ПОЛИТИКАТА НА ВСЕКИ БАТКО!!! НЕ НА ВАКСИНИТЕ!!! И НЕПРАВЕТЕ ТЕСТОВЕ ЗА ДА НЕ СРЕЩАТЕ С КАРАНТИНОВ!!!
  • 22 Перник

    4 1 Отговор
    Поредната " ОБЩЕСТВЕНА" поръчка която ще бъде манипулирана.
  • 23 ЗАТВОР ЗА ББ

    3 1 Отговор
    ГАРАНТИРАНО ОТ РАЗБОЙКО И ШАЙКАТА ГЕРБ. АКО ОТКАЖЕШ НА ПРЕБРОИТЕЛ ДА ТЕ ПРЕБРОИ ГЛОБА 160 ЛЕВА. ТОВА СА ГО ИЗМИСЛИЛИ ШАЙКАТА ГРЕБ. И НАЛИ СМЕ В КОВИД СИТОАЦИЯ??????? КАК ДА ПУСНА ЗАРАЗЕН ПРЕБРОИТЕЛ В КЪЩИ????? АРЕ У ЛЕВО ШАЙКАДЖИИ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Парадокс

    2 0 Отговор
    Както всички знаем пилците се броят на есен.
  • 26 ЛегнаЛангеЛ

    0 1 Отговор
    Нека дадем на Бойко и проф. Константинов да броят ! Те знаят как и колко , нали ?
  • 27 Йоко - понко

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "СЛОНА":

    Викаш, хиперинфлацията е хубаво нещо, абе анархия да има.
  • 28 Запознат

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "гадно":

    Това е Щатски номер!:) Ама, там го играят още по-гадно!" Костюмарите" инвестират едни пари в подобряване на инфрастуктурата! Вследствие на което данъците на имота стават такива че повечото хора не могат да ги платят! Принудени са да продават и понеже продажбите са масови, цените са мижави!:) Изкопуват ги. И след това ги дават под наем на същите, които са живели в тях!:)
  • 29 СУВЕРЕН

    2 0 Отговор
    И как ще изброите циганите в чужбина ?

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове