Last news in Fakti

20 Май, 2022 08:51 677 24

Базелският институт ще ни помага да се борим с корупцията

Коментар на директора на института Грета Фенев

Базелският институт ще ни помага да се борим с корупцията - 1
Снимка: Shutterstock

Властта в България ще работи заедно с Базелския институт в борбата срещу корупцията у нас.

Пред bTV говори директорът на института Грета Фенев. По думите ѝ корупцията в България трябва да се отстрани бавно – с малки и сигурни крачки.

Ето още от интервюто ѝ пред репортера Габриела Керемедчийска:

– Какво цели това партньорство между българското правителство и Базелския институт?

– Голямата картинка е да се борим с корупцията, защото наистина искам да видя тази корупция и къде точно е. Правителството е осъзнало, че това, което се краде от страната всъщност се краде от хората. Корупцията яде техните публични ресурси, тя намалява техния достъп до публичните услуги и дори всъщност краде правителството на страната. Ако корупцията е толкова разпространена и стои в тези институции, които хората избират, то те не са тези, които управляват страната. Това е голямата картина.

Тогава ще се наложи ние да започнем да правим постепенни стъпки, разбира се. А за да се борим с корупцията трябва законодателна реформа - като се подсигурим, че институциите са наистина независими. и също така да се опитаме да се свържем, да ангажираме и хората, гражданите, така че те да разберат какво е корупцията, как ги наранява и как правителството работи активно по отстраняването ѝ.

– Социологическите проучвания обаче сочат, че има рязък спад на доверието в правителството?

– Аз разбирам, че хората изпитват трудности да се доверят на правителството, защото може би от 20-30 години правителствата казват, че се борят с корупцията. А къде е промяната – хората не виждат промяна. Всъщност бих казала, че навсякъде по света корупцията се задълбочава. Често пъти все пак мисля, че е и въпрос на комуникация, защото ние трябва да разберем, че – да, разочароващо е, но борбата с корупцията и отстраняването ѝ не става за една вечер. Правителствата обикновено не са достатъчно умни в комуникирането за това, което са свършили. Те обикновено правят големи изявления и после всички очакват големи промени. Затова мисля, че ако това правителство е умно, то ще говори с хората, но прямо и разбираемо. Това означава, че кабинетът няма да прави огромни обещания, но ще обясни как стъпка по стъпка ще постигне промяна и ние наистина искаме да подкрепим правителството в такова начинание.

– Какво очаквате да постигнете в България?

– Постепенна промяна, но първо наистина се надявам да засилим независимостта на някои от най-важните и ключови антикорупционни инициативи. Това ще изисква малки постепенни промени. Вчера ние видяхме Министерския съвет - одобриха законопроект за промяна на съдебната власт, създаването на структура за европейските делигирани прокурори в България. Това е голяма и важна стъпка в правилната посока. Изглежда като наистина малка промяна в правото, но ние искаме да видим точно как тези малки стъпки се случват в ежедневието, защото така се постига прогрес. Трябва повече отчетност.

– Колко време смятате, че ще е необходимо корупцията у нас да спадне?

– Не искам да казвам 3 месеца или 3 години, но със сигурност не са 3 месеца. Това правителство има нужда от време, всяко правителство има нужда от време. Не можем да очакваме промяна, която да усетим като граждани за прекалено малък период от време. Но мисля, че ако започнем да виждаме все повече случаи на корупция да стигат до съда например, тогава хората ще започнат да усещат и да виждат промяната... и желанието за нея. Но това отнема време. Ние ще сме тук за дълго, ние не сме тук само за година, имаме намерение да останем за дълъг период от време. Знаем, че ще отнеме може би 10 години да постигнем големи, дълготрайни и дълбоки промени.

– Кои са най-големите проблеми в България, свързани с корупцията? Запозната ли сте с тях?

– Проблемите в България са доста подобни на тези в другите страни. Вие преди малко споменахте колко хората вярват в правителството, разбирам техните притеснения - това е голям препъни камък. Но също вярвам, че за съжаление в момента имаме ситуация, където повечето публични администрации са в ръцете и се управляват от хора със собствени интереси, а не гледат тези на хората. Така че - има отчетна институция, има икономически решения, които да се взимат с много лобиране от хора с лични интереси. Това е интересна структура, задълбочава се. И за да счупим тези бариери ще ни отнеме време. Но аз все пак вярвам, че правителството е честно, но има много врагове на тяхната антикорупционна политика, които ние ще трябва да върнем в правилната посока или да ги премахнем.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЛОНИАЛНО РОБСТВО

    16 3 Отговор
    НЕ НИ ТРЯБВАТ ЧУЖДЕНЦИ ТРЯБВА НИ НАРОДЕН СЪД!
  • 2 крадец на прашки

    14 0 Отговор
    голем смях
  • 3 глоги

    8 0 Отговор
    Пред bTV говори директорката на института Грета Пенева.
  • 4 смок

    8 2 Отговор
    корупцията в Банкянска България
  • 5 Зззз

    13 2 Отговор
    Колкото е корупцията в България, толкова ще плащат на лапачите от Базел от института за борба с корупцията! Тази Грета Фанев ,предполагам ,че е българка под прикритие, близка до Кокорчо.
  • 6 въпросче

    8 0 Отговор
    А трика,маратонки и зала за борбата ще ни осигурят ли базелите?
  • 7 Сандо

    14 0 Отговор
    Толкова много борци с корупцията се навъдиха,че вече има корупция в техните редици кой да я води тая пуста война с корупцията.
  • 8 Колко ви обещаха

    11 0 Отговор
    Да забавите изкореняването на корупцията? Корупцията се бори не с НПО-та, а с действена прокуратура.

    Коментиран от #18

  • 9 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    Да , ама наш КИРливанЧО обяви , че води борба с.....
    АНТИКОРУПЦИЯТА ‼️
    Айде сега да Ви видим ‼️
  • 10 На Фани

    7 0 Отговор
    Щерката.
  • 11 сороснерес

    8 0 Отговор
    Ало..нали имаме десетки институти за демокрация..инсталирани в БГ от соросоидни кърлежи...досега те какво правиха..само крадяха и корумпираха съда и прокуратурата..провеждаха семинари сред тези магистрати..и резултата е Грабеж..и мега корупция на всички нива..Сега пък същите ще дойдат от Базел..Цирк..който струва на България десетки милиарди левове..
  • 12 Читател

    9 0 Отговор
    При социализма народът крадеше от държавата. Сега нещата се оправиха и е точно обратното.
  • 13 наоми

    6 0 Отговор
    Бануни за маймуни.
  • 14 ъгъл

    6 0 Отговор
    Толкова много борци с корупцията се навъдиха,като проектите на проектилите. Проекти на чалга,проекти на сутрешни предавания. А строителните проекти на автомагистрали,сгради на градини,училища,театри,музеи,църкви,нещо се затлачиха и не вървят хич.
  • 15 Бамбука

    2 0 Отговор
    Дявола, както винаги се крие в детайлите. Бърза съдебна процедура за крадците по високите етажи на властта и времето за контролиране на корупцията ще се сведе по половин година.
  • 16 Българските турци

    4 0 Отговор
    Турците вечно ги плюят че нямат "човешки права" нищо че покровителстват и делят залъка си с пет милиона бежанци... А Българите вечно ще ги плюят че крадат,докато те експлоатират на безценица ресурсите на България !...
    Това е "Демокрацията", "Хуманизмът" и "Цивилизацията" на Европа !11...
  • 17 гнус

    4 0 Отговор
    В Бг няма воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.
    Занимават се с катаджии с 20 лв. подкуп или някой данъчен, дето обикаля по магазините и взема рушвет за неиздаден касов бон.
  • 18 дсх123

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Колко ви обещаха":

    От НПО всичко е само празни приказки и доклади. Същото е и БХК- системно се потъпкват човешки и граждански права, от БХК мълчание, после пишат доклади колко много права били защитили. Същите са и НПО-тата за защита правата на пациентите. Лекари отказват лечение на хора, пациентските организации все едно, че нищо не се е случило.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вие господине

    2 0 Отговор
    Ние умна държавата ни има институции нищо няма корупция се шири свободно тя се е родила заедно със държавата 📞👤💰👮📝🏢👸💰
  • 21 българина

    3 0 Отговор
    преди да ни дават акъл искам да ми отговорят на въпроса, какви съвети дадоха на Германия за 8 дела за корупция срешу Урсула като министър , както и за Хънтър Байдън като посредник на баша си? когато отговорят как са помогнали в борбата с корупцията на германия и сащ, тогава съм готов да ги изслушам
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сатър

    0 0 Отговор
    Рецептата е: Закон за забрана на поръчки на Офшорки или фирми свързани с Офшорки. Закон за затвор на длъжници по бързата процедура!
    Веднага, още днес, парламента може да приеме такива закони за това.
    Има ли Кирчо смелост да го направи или само пиара му е важен?
  • 24 Киро бореца

    0 0 Отговор
    „Нашата задача е да продължимЕ битката СРЕЩУ антикорупцията!“
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове