Last news in Fakti

13 Декември, 2022 09:12 2 787 19

Политолог: Зад кабинета "Габровски" стои ДПС, а ДПС винаги се добира до резултати

  • дпс-
  • правителство-
  • протести

Успее ли да мине това правителство, рискуваме дълго време да гледаме протести по улиците, смята Георги Проданов

Предложението за персонален състав на кабинета "Габровски" е опит да се скрие отговорността на политиците зад лица от близкото минало. Това не е експертен кабинет. Това мнение изрази пред БНР Георги Проданов, политолог и преподавател в Департамент "Политически науки" на Нов български университет.

"Това са хора, малко или много, участвали във властта до момента. Техният профил не е чисто експертен. Има хора, които на практика нямат политическа биография и хора с тежки политически обременености, което поставя много въпроси – кои ще бъдат използвани и кой ще ги използва."

Има много хора, които преди години бяха амнистирани от правителствата на ГЕРБ и Бойко Борисов, допълни политологът.

"Тези хора е удобен момент да върнат жеста към ГЕРБ и така да се постигне ефект на пито-платено. Това правителство да разчисти тези неща, за които са обвинявани всички, които ще го подкрепят."

"Имаме на практика протягане на ръка към всички субекти от миналото, които доведоха до сегашното ни катастрофално състояние", заяви Георги Проданов.

Според него това е подгряване към третия мандат. "Ще бъде направен тест какви гласове може да събере този състав на правителство." Гласовете може да се окажат внезапно достатъчни, ако някоя парламентарна група не се яви в пленарната зала, каза още Проданов.

За него заявените седем приоритета също не са експертни и имаме работа с "политически експеримент – оттласкване на проблема от политиката" и прехвърлянето му върху представата, че експертите са достатъчни, за да управляват страната."

"Зад този кабинет стои ДПС", а ДПС се добира до резултати, смята политологът.

"ДПС играе ключова роля и ще се стреми към създаване на правителство, в което те ще имат важна роля. При тях ситуацията е "сега или никога", и с оглед на дългото им стоене извън властта. Чисто стратегически моментът не е за изпускане. ГЕРБ са в ситуация, в която нямат друг потенциален съюзник, освен тях."

Ако бъде избран със 115 гласа, този кабинет няма да може да бъде съборен с останалите гласове, прогнозира Георги Проданов. Той посочи, че "Възраждане" са прокси на ГЕРБ" и това би блокирало искане на оставка на кабинета, а освен това политологът вижда "програма на правителство с дълъг хоризонт на управление".

"Свръхзадачата на това правителство вероятно ще бъде и провеждането на местните избори, което означава поне едногодишен хоризонт на управление."

Онова, което наричаме задкулисие, си постила отсега, категоричен е Проданов. "и в същото време правителство, което управлява в интерес на тези, които са го конструирали."

"Ако не мине този път, предполагам, че ще мине с третия мандат", разгледа друга възможност политологът.

По думите му чисто математически по-вероятно е правителство с третия мандат и "би било странно", ако той не стигне до Стефан Янев.

"Тежестта на преговорите, тежестта на принудата въобще да има правителство толкова нараства към третия мандат, че би било цяло чудо, ако нямаме правителство."


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аве

    27 2 Отговор
    как неврохирург подбира екипа си?

    Коментиран от #5

  • 2 Ани

    30 3 Отговор
    В Румъния минималната работна заплата от януари 2022 г. е 1130 лева. А нашите некадърни политици едвам обещават 770 лева и то от другата година, ако може от средата. За 12 години през крадливите ръце на ГЕРБ преминаха над 440 милиарда лева държавен бюджет. С нищо не подобриха живота на обикновения българин. Всичките ни политици са обикновени мошеници. ПОЗОР!

    Коментиран от #4

  • 3 А позорът

    22 2 Отговор
    и минусите са за цяла България и за народа !
  • 4 Хеххехех

    16 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ани":

    хората обачи си харесват Борисов и пак гласуваха и пак ще гласуват, щото вярват че той ги оправя !!

    Ххахахахаха, оправя ги!

    Коментиран от #9

  • 5 Както

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аве":

    и работи - срещу много , много пари ! И шашми !
  • 6 Бамбука

    19 7 Отговор
    Предстои да се избере едно от двете лоши. Служебния кабинет с множество от неразумните решения или кабинет на фасадния професор пробутан ни от Герб / Дпс. Търговията върви с пълна пара. С изключение на ПП и ДБ , всички останали партии са участници в задкулисието в една или друга степен. Нали не се заблуждаваме, че решението за Шенген е научило нашите политици на нещо полезно.

    Коментиран от #8

  • 7 Тредстоун

    12 5 Отговор
    Поредната балалайка която търси малко внимание , демек да заработи някоя стотинка , да се отърка в хора които значат нещо за разлика от него. Аман от разбирачи и политолози , платени мисирки , рубладжии и откровени некъдърници.
  • 8 Хеххехех

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бамбука":

    хайде сега ПП и ДБ не участват, те баш си участват само че сега се води борбата кой да захапе кокъла!
    Бойко иска да го гризе, ама да не го виждаме, ПП им се услади и им текат лигите!
    Възраждане ако продължават да несе вълнуват от социалното състояние на народа ще загубят следващите избори!
  • 9 Бай Х.

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хеххехех":

    Оправя ги,ама до кога? Простатата вече алармира.....Требе младо,надарено момче
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Видно е!

    8 5 Отговор
    Пълно е с депесари!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 байгън с колелото

    3 1 Отговор
    ПДП и мутрата ще дърпат конците
  • 16 Анонимен

    4 0 Отговор
    Те винаги са били до власта подмолно
  • 17 Ясно

    0 1 Отговор
    За да е ясно на българите политолозите трябва да кажат истината за създаването на ДПС и чии интереси защитава.ДПС е етническа партия,която по Конституция е забранена, но тъй като е КГБ партия е разрешена.Ахмед Доган е човек на Кремъл ,не на България и чрез тази партия се сее страх от етнически размирици,което е основна доктрина на КГБ- насилие и беззаконие.Чрез ДПС България е в енергийните клещи на Кремъл, руските банки окрадоха българите,справка КТБ, българо-руските олигарси начело с Пеевски издевателстват над българския народ, а българските турци,чийто основен поминък е тютюна,стратегическа суровина, бяха поставени под пълно подчинение на Пеевски -ДПС го съсипа ги съсипа. Доказателствата са в целия ни живот и сега съсипват и Народния театър като тероризират един кадърен директор, който направи творчески чудеса за авторитета на това изкуство, инсталираха един компрометира пияница Рашидов на втората по важност длъжност в държавата за председател на Парламента. България ,подчинена на КГБ не я очаква нищо добро.
  • 18 Не сме луди

    1 0 Отговор
    Независимият неврохирург има работа в операционната и независият му екип се състои от анестезиолози,неврохирузи и мед.сестри. Ха сега да видим как се продава световен експертен авторитет срещу политически резил и колко ниско е нивото в България на обществената чувствителност и колко огромна е силата на корупцията.
  • 19 Да, за правителството на Габровски.

    0 1 Отговор
    Протести по улиците ще има когато България не усвои европейските пари по плана, както се очертава сега, ако не се избере правителство на спасението.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове