Last news in Fakti

22 Август, 2023 09:11 1 546 25

Настимир Ананиев: Конфискацията на автомобили няма да отпадне, прецизира се вземането на кръвни проби

  • конфискация на автомобил-
  • тестове и кръвни проби

Резултатите са видими - в седмицата преди влизане на закона са заловени 130 човека с алкохол и наркотици, в седмицата, в която влиза законът, са 122, следващата - 58, посочи депутатът

Настимир Ананиев: Конфискацията на автомобили няма да отпадне, прецизира се вземането на кръвни проби - 1

Обсъжданите промени в Наказателния кодекс за санкциите на шофьорите не са за отпадане конфискацията на автомобили, а по отношение на наркотиците и взимането на кръвни проби. Това каза в студиото на БНТ депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

Той обясни, че законът е ясен относно употребата на алкохол, но трябва да се прецизират текстовете за наркотиците и техните аналози.

"Защото може да се окаже, че сте взели две хапчета за глава и са ви свалили табелите на колата. Проблемът е, че в момента има само четири лаборатории и огромен обем от тестове, които трябва да се извършат".

Заявката на премиера от миналата седмица е скоро кръвните проби да излизат до седмица, за същото е уверил и вътрешният министър Калин Стоянов на вчерашната си среща с депутати от ПП.

По думите на Ананиев приетите промени са ясни, но много малко хора четат конкретиката. Посланието е законът да има възпираща цел.

"Резултатите са видими - в седмицата преди влизане на закона са заловени 130 човека с алкохол и наркотици, в седмицата, в която влиза законът, са 122, следващата - 58. Хората не си позволяват да пият, да използват субстанции и после да шофират", каза депутатът.

Точката за конфискация също е ясна, тя започва със "Съдът отнема", а не МВР, подчерта Ананиев. Конфискацията на автомобил може да стане само след съдебно решение.

"От 6 години действа закон, според който ако шофьор бъде заловен с алкохол до 0,5 промила или под влиянието на наркотици, полицаите могат да свалят табелите на автомобила от 6 до 12 месеца. Идеята е, че когато това нещо се случи и се стигне до дело, съдът може и да отнеме автомобила, а ако шофьорът не е собственик, да му наложи глоба, равностойна на цената на автомобила".

При срещата с вътрешния министър от ПП са получили уверение, че до петък областните дирекции на МВР и апелативните и окръжните прокуратури ще започнат да прилагат договорените методически указания и да действат по един и същ начин.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този несретник по добре да се скрие

    32 2 Отговор
    Ненормалнико омръзнахте ни с простотията и алчността си!
  • 2 коалицията на сглобките

    25 1 Отговор
    Подманата са много зле.Довършиха народа.
  • 3 Местния Козар

    21 0 Отговор
    Всичката я оправихте, до това опряхте, вече започвам да си мисля, че няма Господ, защото ако имаше тоя и сие трябваше отдавна да са прибрани.
  • 4 Потрес

    27 0 Отговор
    Тоя нещастен джендьp надрънка толкова глупости накуп, че ме заболя главата да му слушам некомпетентната логорея! Пълен некадьpник и тези пишат закон, потрес!
  • 5 гост

    11 0 Отговор
    Проблемът може да се реши ако :
    1. Кръвните проби да са задължителни като лицето се придружава от полиция до лабораторията.
    2. Във всеки областен град да има поне 1 лицензирана лаборатория и резултатите да излизат до 2 дни.
    3. Всички дела да се гледат по бързата процедура - до 1 седмица след излизане на резултата.
    4. Да няма споразумение с прокуратурата и намаляване на наказанието.
    5. За камионите : водачът да си прави сметката преди да се качи пиян защото там последиците след катастрофа са най-тежки !

    Коментиран от #16

  • 6 Весо

    18 1 Отговор
    Малко странно да се начислява сумата на камион, който не е реално твоя собственост, а просто го караш от фирма?!

    Коментиран от #8

  • 7 ХАХАХАХА

    13 2 Отговор
    ДАНО СЛЕДВАЩАТА ДА Е ТВОЯТА КОЛА ХАХА
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Весо":

    А какво ше начисляват за МПС което е тотал щета след ПТП и алкохол на водача ❓🤔❗

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Весо

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Голяма част от хванатите шофьори не са участвали в птп!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АРЕС

    12 0 Отговор
    Тоя кре.ен и той акъл дава,отврат.
  • 14 Кочо

    6 2 Отговор
    Не може само Настимир с неговите 35 депутата да е виновен! Някой добре ги поставя пред вашите критики и се явява чист, без петна и изпран на местния вот!
  • 15 отново доказахте,

    5 0 Отговор
    че езикът изпреварва мисълта ви.... Май доста ви е скопен умственият потенциял.
  • 16 отговор

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Напълно съм съласна с вас, обаче вместо да ти вземат колата и да я оставят незнайно къде, да свалят номерата и да запечатват вратите със специални лепенки. Така може да се предотврати обезкостяването им до излизане на резултатите от ръвните проби. Освен това да се направи списък на лекарствата, които дават фалшиво-положителни проби.

    Коментиран от #19, #21

  • 17 дидо

    2 0 Отговор
    Ако се докаже здравословен проблем, да се отнемат автомобили едва след излизане на кръвен тест.
  • 18 Моарейн

    16 0 Отговор
    Настимире, пиле шарено, матряла ли лъжеш или си толкова юридически неграмотен, че не знаеш, че редът за вземане на кръвни проби не е уреден в НК, а в Наредба № 1/2017 год. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта или употребата на наркотични вещества или техни аналози. Ако ще "прецизирате вземането на кръвни проби", да си го правят калинките от МС, вие от Народното страдание нямате правомощия да пипате там. Ако ще пипате отнемането поне питайте практиците, защото очевидно знанията, уменията и компетентността ви клонят към минус безкрайност.
  • 19 КСД

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "отговор":

    Отговорността трябва да е персонална!Автомобилите не пият алкохол и не ползват наркотични вещества.
    Шофьора е проблема...Ще ви побелее косата, ако имате транспортна фирма и ваш шофьор е заловен с алкохол...
    Ще ви приберат ТИР-а за 8 месеца примерно и ще ви съсипят...Защо трябва да е така?
    Ако приберат семейната ви кола заради съпруга, защо вие ще ходите пеша?
    Този закон създава чувство на несправедливост...Дано по-скоро да отпадне...
  • 20 Когато

    4 0 Отговор
    се приема закон трябва преди влизането му в сила да са създадени условия за прилагането му и да са предвидени положителните и отрицателните ефекти от прилагането му. Къде са ви лабораториите, къде и как ще съхранявате иззетите автомобили, кой ще плати щетите от неправилното и продължително събрание? Кой и как ще продава конфискуваните автомобили и кой ще ги купува? Ще имали кой да ги сервизите и приготви за продажба или купувача ще гледа купчина желязо със спаднали гуми и т.н. Кой ще плаща на оправдание от съда водачи за материалните и нематериални щети и т.н.?

    Коментиран от #22

  • 21 Пострадал

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "отговор":

    Много лекарства имат наркотичен ефект и на листовките им пише: ДА НЕ СЕ ШОФИРА! Водач на тир ме блъсна и уби приятеля ми ! Шофьорът се оправда,ЧЕ ПИЛ ЛЕКАРСТВА И ЗАСПАЛ НА ВОЛАНА! Резултат: 3 години условно и 560 лева съдебни разходи! ТАКА, ЧЕ И определени лекарства трябва да се включат като наркотици защото имат същия ефект !
  • 22 Моарейн

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "Когато":

    Колега, вие говорите за отговорно държавническо поведение. Тия няма да познаят отговорното държавническо поведение дори да ги ухапе по носа. При тях е само див популизъм, съчетан с въпиюща неграмотност и некомпетентност.

    Коментиран от #24

  • 23 Генчо

    4 0 Отговор
    Тия са върха на неграмотността. Положението е много зле. Супер некомпетентни люде.
  • 24 Европейица

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Моарейн":

    Евала! по-добро описание на щарлатаните досега не бях срещал. Жалкото е, че е 100% вярно
  • 25 дядото

    2 0 Отговор
    крещящо.нито ум,нито разум,нито право.никой не говори за правата на водачите,за възможност да се правят кръвни тестове извън полицейските лаборатории и пр.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове