Last news in Fakti

16 Март, 2006 00:00 1 361 0

Как общинско дружество се превърна в брокер на имоти

  • галатея-
  • дружеството-
  • фирма-
  • ремонти-
  • общината-
  • фирмата-
  • които-
  • съветници-
  • общинари-
  • определени-
  • обаче-
  • преди-
  • трудно-
  • фактури-
  • продажбата-
  • повече-
  • парите-
  • никой-
  • всичко-
  • съвет-
  • общински-
  • почивни-
  • кметството-
  • продажбите-
  • изхарчени-
  • фирма галатея
Общинската фирма Галатея 2002 ЕАД е създадена от предишния общински съвет през 2002 г. с благородната цел да възстанови и ремонтира почивни бази, които кметството вкарва в капитала на дружеството още при регистрирането му. Идеята била Галатея да осъществява организацията на зимния и летния отдих на децата и учениците от София и страната. Почивните станции на фирмата се намират в най-красивите кътчета на Стара планина и Рила, на брега на Черно море и язовир Искър.

През годините обаче дружеството се превръща в брокер на имотите си. Още при учредяването му общинари заподозират, че крайната цел е базите да бъдат продадени на определени хора на ниски цени.

През 2003 г. Галатея извършва 8 продажби на свои имоти, като всичко ставало с решение на общинския съвет. Малко след осъществяването на сделките от ръководството на дружеството обяснили в общината, че приходите от продажбите, които възлизали общо на над 2 млн. и 300 хил. лв., са изхарчени за ремонти на други западнали почивни бази, които фирмата стопанисва. Общински съветници се съмняват обаче, че въпросните два милиона са изхарчени за партийни цели, а после са осчетоводени като трудно доказуеми ремонти.

По принцип реалната стойност на строително-монтажните работи най-трудно се доказва, обясняват съветници. Например за ремонтни и строителни дейности може да са вложени 2 млн. лв., а да се издават фактури за по-големи суми. Важното е, че никой от Столичната община не е задавал подобни въпроси, когато са приемани годишните финансови отчети на Галатея и


ръководствата на общинската фирма били освобождавани от отговорност

Изненадващото е, че и никой от администрацията на кметството не си е направил труда да провери дали действително са извършвани ремонти. "Аз съм напълно убеден, че една подробна ревизия на Галатея ще докаже, че тези милиони са похарчени с определени фактури, но ще ми е интересно, ако навестим базите, които са ремонтирани за суми от порядъка на 400, 500, 600 хил. лв. за всяка от тях, аз съм убеден, че резултатът ще е смешен на вид", обясни общинският съветник Антон Кутев /БСП/.


съветници дадоха за пример базата на фирмата в Щъркелово гнездо, в която са инвестирани около 650 000 лева за ремонти

Вили Лилков от групата на ДСБ смята, че „въпреки ниската посещаемост, на това място са вложени такива суми и ще бъде интересно да се види за колко лева ще бъде продадена в един момент тази база и на кого и не е ли извършвана предварителна подготовка на определени обекти, като се инвестира в тях, за да бъдат буквално подарени после на определени хора.”

След продажбите на някои от своите почивни станции се оказва, че фирма Галатея освен данъци за над 300 000 лв. дължи и дивидент на общината, който е повече от половин милион. Това изправя дружеството пред фалит, тъй като приходите му извън продажбите не са повече от 400 000 лв. годишно. Общинари се възмущават, че ръководството на дружеството не стига, че е


продало имоти за над 2 милиона лева и ги изхарчило до стотинка

за ремонти, като дори не са оставени пари за данъците, ами отгоре на всичко онзи дял от печалбата, който дължат на Столичната община, няма с какво да го платят и от кметството великодушно им го опрощават.

"Не смятаме, че парите са отишли за ремонти, споделиха съветници, но това трудно можем да го докажем. Звучи нереално милиони да са изхарчени за ВиК мрежа, отоплително-вентилационни и електрически инсталации, за озеленяване и боядисване. В същото време сме убедени, че от фирмата имат счетоводни документи и ще покажат фактури на тази сума. Е, какво, да ходим да теглим кабелите и да разкопаваме тръбите ли, за да видим дали там са инвестирани толкова пари", коментират още те.

Другият случай, който създава проблеми на общината, е свързан с продажбата на недвижим имот от 58 дка. Парцелът се намира в Илиянци и е изтъргуван на частната фирма СТИЛМЕТ за сумата от 532 000 лв. Няколко месеца преди да бъде продаден, теренът е вкаран в капитала на Галатея ЕАД с решение на общинския съвет. Месец след апорта дружеството го продава.

През май 2004 г. обаче в Софийския районен съд /СРС/ е подадена искова молба от фирма Топливо АД, в която се твърди, че именно те са собственици на имота и си го искат обратно. "Продадена е част, която не е собственост на Галатея - това е грешка, допусната от бившето ръководство на фирмата. Този имот, който е продаден, всъщност


е бил изтъргуван с неизрядни юридически документи

и Галатея, респективно общината като неин собственик, са осъдени да върнат парите от продажбата. Остава въпросът обаче защо се е получило така. От общинското дружество твърдят, че имат перфектен юридически анализ, който им позволява продажбата, но и до момента не се знае кой го е изготвил. Да не говорим, че никой не е видял този документ, разказа общинският съветник Иван Нейков от СДС.

Понеже дружеството е похарчило и тези пари за ремонтни работи, общината трябва или да плати стойността от извършената продажба на терена плюс данъците, или ще загуби почивна станция в Созопол, която съдът е запорирал.

Настоящият директор на Галатея - Красимир Косов, не се съгласи на среща. От общината пък се оказаха прекалено заети, за да отговорят.

Според общинари тук не става дума за лош мениджмънт, а за източване на средства. Това е напълно тенденциозно създадена схема и


парите отиват към политически централи

И всичко това се е случило непосредствено преди кметските избори през 2003 г., обясниха те.

Малко след като беше избран за кмет на София, Бойко Борисов обеща да започнат масирани данъчни проверки и финансови ревизии на столичните общински дружества. Преди повече от 2 месеца той внесе докладна и за орязване на бордовете им до трима души. Общинари изказаха съмнения, че едва ли ще се стигне до намаляване, тъй като никоя партия няма да се откаже от своя човек в дадена фирма.

И до момента нищо не се е променило. Фирма Галатея е със седем директори, които са на заплата и до един са политически лица. Общинските дружества продължават да са хранилки на партийни функционери. А това е и един от начините да се финансира индиректно една партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА