16 Декември, 2015 14:23 1 974 2

Висока доходност от ваканционни имоти

  • ваканционни имоти-
  • прогноза
Висока доходност от ваканционни имоти - 1
Снимки: М. Богданова ©

Доходността от български ваканционни имоти е между 5% и 6%. Този, както и някои други фактори карат анализаторите да прогнозират по-активен пазар на този тип недвижимости през 2016 г. Това ще стане в случай, че не са налице нови геополитически фактори, които да попречат на динамиката в сегмента.

Несъмнено отново главно ще се разчита на руските купувачи. Очаква се през следващите 12 месеца нарастване на активността от тяхна страна. „Българският пазар на жилища тип „втори дом” е пряко свързан с международната обстановка и със ситуацията в рускоговорящите страни. Затова и предвидимостта му е по-трудна. Обезценената рубла и общото усещане за несигурност в Русия бяха истинско предизвикателство през първите 6 месеца на 2015 г. Днес, когато тези фактори отшумяха, имаме основание да очакваме по-активна 2016 г., поне от страна на тези наши клиенти”, казва търговският директор в Green Life Антоанета Тодорова.

Допълнителен ръст в рускоговорящите туристи, респективно потенциални купувачи на ваканционни имоти у нас ще се дължи и на ограничените им пътувания до съседна Турция. На практика българският ваканционен пазар остава без сериозна конкуренция.

Не трябва да се пропуска и факта, че ръст в интереса към покупка на ваканционни имоти по българското Черноморие има и от страна на украинци. „Те постепенно увеличават дела си в броя на сделките и в интереса към български имоти. Възможно е те да станат по-значим фактор през 2016 г.”, прогнозира Тодорова.

Тенденцията от тази година да се купува ваканционен имот с цел лично ползване на инвестиция ще се пренесе и през следващата. По-изгодна е покупката на имот в комплекс от затворен тип с развита инфраструктура и професионално управление. Наблюдава се тенденция самите инвеститори в подобни комплекси да ги разширяват. Малък ще остане пазарния дял на проекти, които не предлагат цялостна услуга по управление на комплекса.

Относно профилът на клиентите, анализаторите очакват през 2016 г. да се привлекат клиенти с по-високи доходи. Една от причините е отпадането на Турция като алтернатива за придобиване на морски ваканционен имот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хиххи

    0 0 Отговор
    хахахахха.....до сега им се плащаше на журналята да активират балъците да купуват имоти в големите градове, а сега вече почват да активират и Л..номорието
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    И то по-конкретно активират затворените комплекси, където ползваш - не ползваш, дължиш на година минимум 600 евро за охрана, градинар, пръскачки, чистачки, вода и хлор в басеина. Това башка данъците.
    И както една позната - собственик на такъв апартамент в Слънчев бряг, отива с мъжа си и завара какво ? Наематели, пуснати от коменданта на комплекса, който частно им събира наеми и си ги прибира в джоба. Ама стъпил накриво по една случайност. Скандали, панаири, и на следващия ден го обяви за продажба.