Last news in Fakti

9 Юли, 2019 10:21 9 273 12

Най-честите спорове между наемател и наемодател

  • наем-
  • наемател-
  • наемодател-
  • условия-
  • договори

Сметките за парно създават раздор между двете страни

Най-честите спорове между наемател и наемодател - 1
Снимка: Shutterstock

Една от най-честите теми, която всяка раздор между наемателите и наемодателите са разходите за комунални услуги. Като цяло те се плащат от наемателя, но в действителност контрата остава в собственика, тъй като партидите се водят на негово име и често рентиерите не искат да си създават главоболия като ходят до Топлофикация, Софийска вода и ЧЕЗ за създаването на нови такива на наемателите. Специалисти обаче препоръчват да се създадат партиди на наемателите, там където може.

В случай, че все пак партидите останат на името на собственика, то той задължително трябва да следи дали наемателят извършва редовни плащания. Практиката е показала, че най-честите проблеми възникват със сметките за парно, тъй като те са най-високи. Следващото рисково перо е водата. Там могат да се натрупат много неплатени сметки, но санкция като спиране няма. С най-малки загуби за собственика ще е неплатената сметка за ток (бел. ред. изключение прави ако жилището се отоплява на ток и сметките обхващат зимния период). Електроснабдителните фирми имат практика да прекъсват електрическото захранване след втората неплатена фактура.

От юридическа гл.т. най-добре е да бъде сключен нотариално заверен договор между собственика и наемателя и в него точно да е описано кой какво плаща. Това обаче все още не е широко разпространена практика у нас, тъй като част от наемодателите не желаят да плащат данък върху приходите от наем, който е в размер на 10%.

Съветът на посредници е собствениците да се уговорят с наемателя поне веднъж на определен период от време да оглеждат как се стопанисва имотът им, а не да се предоверяват. Задължително при наемането на имота трябва да има приемно-предавателен протокол, за това в какво състояние са мебелите и вещите, които се отдават под наем. Добре е собствениците на жилища да застраховат имотите си срещу пожар, наводнение или друго, това да бъде описано в договора за наем.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 nako007

    8 7 Отговор
    И защо трябва да се заверява нотариално. Договорът си е договор и без нотариална заверка. Освен това наемните отношения могат да се основават и без да има писмен договор. Писменият договор е препоръчителен от гледна точка на по-лесното доказване на постигнатите договорки, както и правата и задълженията на страните. Освен това при напускане на наемателите, е добре да се състави протокол, че наемните отношения приключват окончателно едва след заплащане на изравнителните сметки.(когато наемателят е ползвал имота през отоплителният сезон).
  • 3 Бачо Киро

    10 4 Отговор
    "Това обаче все още не е широко разпространена практика у нас, тъй като част от наемодателите не желаят да плащат данък върху приходите от наем, който е в размер на 10%."
    Те поголовно смятат, че е законно да продадеш имот на една цена, но да обявиш друга, за да спестиш от такси и данъци, чак политиците го смятат за законно, та наемите ли ще обявяват.... Но иначе всичко живо обяснява как редовно си плаща данъците...
  • 4 Мартин

    8 6 Отговор
    Хубаво ще е да има по-добър регламент за тези неща. Аз попаднах в ужасна ситуация с преднишната ми квартира. Мебелите бяха от Икеа, а отоплението беше с конвекторни печки закачени на стената. След 3 години обитавене на квартирате мебели от Икея се поизносиха, а стени на които бяха поставени печките почерняха от излъгваната от тях топлина. При напускане на жилището ми начеслиха 2400 лева за пребоядисване, 400 лева за отпелен фурнир на крак на маса и 200 лева за пукнат смесител в банята. Внимавайте много с наемодателите, сменил съм 4 квартири и никога не са ми връщали депозит, винаги се намират неща за които да се захванат. Няма как да обитават жилище 2-3 години и да не износиш/амортизираш нещичко. Внимавайте най-вече с фирмите посредници които управляват имоти, понеже са безкруполни и с голям правен отдел.

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 хахо

    12 11 Отговор

    До коментар #4 от "Мартин":

    Ами купи си собствен апартамент и не мрънкай.Ако беше от страната на наемодателя,друг песен щеше да пееш!
  • 7 мислете

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мартин":

    Един наемател напуска без предизвестие и си иска депозита от един месечен наем. Депозита няма да му се върне заради неспазения срок на предизвестие вписан в договора.
  • 8 Bossman

    6 1 Отговор
    Наемодателя трябва да следи он лайн дали сметките се плащат навреме.При просрочие от повече от 1 месец следва предизвестие за напускане
  • 9 наемодател

    6 0 Отговор
    Няма никаъв мисъл да се прехвърля партида токи вода на наемателя.
    Аз направих така,наемателите си излязоха без да си платят сметките,а за си върна партидите на мое име ,трябваше да им платя сметките.
    Партида не се прехвърля обратно при неплатени сметки.
    Тогава къде е смисъла...

    Коментиран от #12

  • 10 hmhmhm

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Мартин":

    интересно ми е как могат да те накарат да платиш. Ставаш и си заминаваш? После да докажат че си си тръгнал без да им платиш всичко
  • 11 Гост

    1 0 Отговор
    Бяхве наематели 5 (ПЕТ) години и върнахме жилището в перфектно състояние. Можело значи! И наемодателят ни върна половината депозит, а с останалото се покриха последните сметки. Не всички са боклуци!
  • 12 Бг днес

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "наемодател":

    Смисъла е, че трябва да гонят тези, на които се водят партидите, а не теб.