Last news in Fakti

21 Май, 2012 15:54 3 444 2

Дубай се оттласна от дъното

  • дубай-
  • криза-
  • цени-
  • имот

От началото на годината на пазара на недвижими имоти в Дубай статистиката отчита леко поскъпване на жилищата и къщите. Дали това е поредният опит за оттласкване от дъното или началото на възстановяване на имотния пазар, никой не се наема да каже. Единствено се знае, че ако цените продължат с това темпо да се увеличават до есента на 2012 г., то това ще има положителен ефект върху предприемачите в сектора.

По данни на консултантската компания CBRE през първото тримесечие на 2012 г. апартаментите с две и три спални отчитат ръст от 2% спрямо същия период на миналата година, а при къщите увеличението е 3%. Наемните нива също обърнаха тренда и увеличението е налице.

Анализаторите на CBRE прогнозират стабилни цени на имотите в проекти като Emirates Living, Arabian Ranches и Palm Jumeirah. По отношение на наемните нива за пръв път от 2008 г. се отчита ръст, сочат данните на друга консултантска компания, която наблюдава дубайския пазар – Jones Lang LaSalleа.

През следващата година и половина се планира завършването на редица големи проекти като Jumeirah Park, Al Furjan и Jumeirah Golf Estates. Пускането в експлоатация на новопостроени обекти обаче едва ли ще окаже влияние върху цените, тъй като през последните две години се наблюдаваше рязък спад в офертите ново строителство, който не може да бъде компенсиран с няколко проекта.

От началото на кризата цените на имотите в Дубай спаднаха със 60%. По данни на Поземления департамент, през първото тримесечие на тази година инвестициите в имоти са на стойност 8.44 млн. USD, което е с 9% повече в сравнение с последните три месеца на 2011-а.

В продължение на три поредни тримесечия наемните нива на имотите в такива проекти като Emirates Living и Palm Jumeirah са относително високи. За разглеждания период наемите в комплекса Greens са се повишили със 7%, а в Downtown Dubai и  Emirates Living – със 6%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bubblehead

    0 0 Отговор
    По данни на консултантската компания CBRE през първото тримесечие на 2012 г. апартаментите с две и три спални отчитат ръст от 2% спрямо същия период на миналата година, а при къщите увеличението е 3%. Наемните нива също обърнаха тренда и увеличението е налице.

    -------------------------------------------------------------------------
    Начи в Дъбаи се отласнаха , а в София какво , нищо не се случи!? Мда , а тия 5% от последното тримесечие на 2011 вече удобно ги забравхме защото не се вписват в спада и последващия срив които тепърва идват след 50% надолу вече.... мда! ба-ха-ха!

  • 2 в БГ-то спад

    1 0 Отговор
    В София е най ниския брой сделки от 2005 насам.Повече сделки има дори в Русе и Плевен.
    И за миналата година спад 10% на цените спрямо 2010 .
    Явно има разлика между Дубай и България.