16 Декември, 2019 17:04 4 072 5

Военните си ремонтират жилищата в Пловдив

  • жилища-
  • военни-
  • имоти-
  • пловдив-
  • ремонт

Апартаменти, които са собственост на Министерството на отбраната (МО), стоят празни от години и създават трудности за поддръжка на жилищните сгради. Имотите са в лошо състояние и в тях не могат да бъдат настанени военнослужещи. След дълги години отлагане от изпълнителната агенция „Военни клубове и военно почивно дело” започват реализирането на специална програма, с която да бъдат реновирани имотите.

Става дума за апартаменти в район „Източен” в най-високите жилищни сгради в Пловдив. Шестте блока с по 20 етажа се намират на ул. „Преспа” №№ 6 и 8. В тях МО разполага с 36 апартамента. Само в половината има наематели, а едва 7 са имотите, в които живеят военнослужещи.

Домоуправителите на сградите, в които се намират тези жилища, срещат големи трудности с поддръжката на сградите. „Категорично им е забранено (бел. ред. на наемателите на военните жилища) да плащат всякакви видове разходи по блока. На единия асансьор трябваше да сменим генератора. Трябва да направим ремонт на блока. Госпожа Костадинова казва: „Няма да плащат нашите наематели.”, казва пред БНТ домоуправителят на ул. „Преспа” №6. „Това е тежестта вече. Те са ползватели. Трошат ни асансьорите, трошат ни всичко, а не плащат нищо”, допълва той.

Във въпросните жилища ремонти не са правени от 2010 г. поради „липсата на приоритети”, обясняват от изпълнителната агенция „Военни клубове и военно почивно дело”. „В момента се вземат много сериозни мерки и всички тези 36 апартамента поетапно ще бъдат ремонтирани през 2020 г. Не мога да кажа, че всичките 36 имота ще бъдат направени през следващата година, но ако се вземе съпоставка да се сподели това, че през 2019 г. са ремонтирани 100 апартамента само в Пловдив, то съвсем реална е възможността този проблем да бъде разрешен. Това е добър квартал. Жилищни блокове, които са правени през 80-те години. Общо взето са в добро функционално състояние и такива трябва да бъдат и апартаментите, които са на МО”, казва Станислав Благоев, началник на жилищния фонд на ИА „Военни клубове и военно почивно дело”.

От 36-те жилища 20 са за основен ремонт. Те вече са включени в програма, по която те ще бъдат ремонтирани през следващата година. Има 5 апартамента, в които ще бъдат нанесени наематели още през тази година. Вече военнослужещи, които са в специалния списък на лицата, които имат нужда от такива апартаменти, ще могат да кандидатстват за тях. Те ще живеят при сравнително добри условия, но има и апартаменти, които МО е подготвило в изключително добри условия за живот, които ще бъдат отдадени под наем още през 2020 г.

Както през 2019-а, така и през 2020 г. МО няма да продава жилища в градовете, където има гарнизони. Причината е, че социалните нужди в МО и в средите на военните са изключително големи. 3319 души са в специалните списъци като крайно нуждаещи се, а имотите са 2125 броя.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    9 0 Отговор
    Адеее на някой му отиде далаверата да напазари малко апартаменти на добра цена.
  • 2 Митко

    6 6 Отговор
    Ако наемите са по пазарни цени ок, но плащат под 100лв на месец и нищо друго. Хайде стига вече, то поне да имаше някаква полза от военните. Ако стане война сме си заминали...
  • 3 Глупаци

    4 2 Отговор
    Що не отидете вие да живеете на преспите а ?
    Ако не са военните там , българи няма да останат
  • 4 Mincho Chilikov

    3 1 Отговор
    Как не ви е срам...В цял свят военните живеят на държавни жилища безплатно.Но при кризисни ситуации те ще загиват ,а ние ще си живеем спокойно...

    ..
  • 5 Гост

    0 1 Отговор
    Военните трябва да живеят в условия близки до бойните. Така ще бъдат във форма по всяко време. Ако ги разглезят с луксозни жилища и както не водят никаква подготовка какво можем да очакваме от тях.