22 Юни, 2021 10:10 2 810 1

Офертните цени достигнаха максимума си

  • великобритания-
  • цени-
  • жилища-
  • прогноза-
  • тенденции

Британският имотен пазар се движи от голямо търсене и ограничено предлагане

Офертните цени достигнаха максимума си - 1
Снимка: Shutterstock

Офертните цени на жилищата в цяла Великобритания достигнаха рекордно високи нива, сочи в свои анализ компанията за недвижими имоти Rightmove. Средната цена на имотите, които излизат на пазара, през юни нарасна с 0.8% спрямо май и достигна максимум от 465 950 USD.

Това е най-големият юнски ръст от 2015 г. Продажбите обаче отчитат лек спад спрямо периода преди пандемията. Броят на договорените продажби през месец май е със 17% по-висок спрямо същия месец на 2019 г.

Британският пазар на недвижими имоти „гори“ най-вече поради преференциалния гербов данък, който въведе държавата заради пандемията от коронавируса, както и поради връщането на пазара на по-заможни домакинства, които имат спестявания и са решили именно сега да си обърнат в недвижими имоти.

„Налице са първи признаци на забавяне на темповете при продажбата на жилища. Донякъде тенденцията е свързана с високите цени в съчетание с дефицита в предлагането“, казва Тим Банистър директор на анализаторския отдел в Rightmove. Ниските лихви по ипотечните заеми в съчетание с по-ниския гербов данък помогнаха на купувачите да придобият по-скъпи имоти. Към момента част от това търсене е задоволено, а постепенната отмяна на преференциите по гербовия данък също забави темповете на пазара“, допълва Банистър.

Нов пик на цените се очаква през септември. Ще последва рязък спад през октомври, а годината ще завърши с поскъпване на жилищата с 1% на годишна база.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.