Last news in Fakti

14 Май, 2014 10:15 3 909 0

Повече жилищни парцели на пазара

  • imot.bg-
  • цени-
  • парцели-
  • жилища-
  • строителство

Един от сегментите, в които имаше дефицит както преди кризата, така и след нейното начало, беше този на парцели за жилищно строителство. Докато пазарът беше във възход предлагането в центъра на столицата и съседните на него квартали беше силно ограничено. След началото на кризата картината не се промени съществено. Лисата на предлагане обаче тогава бяха падащите цени.

През последната година данните на Националния статистически институт отчетоха ръст в строителството на жилищни сгради на по 4-5 етажа и на малки парцели. От началото на 2014-а се наблюдава и ръст в сделките с парцели, подходящи за изграждането на жилищни сгради. Само в центъра на София към момента се оферират над 150 подобни парцела, сочат данните на специализирания сайт за недвижими имоти imot.bg. Средната цена на квадратен метър е около 450 EUR. Парцел от 276 кв.м. на ул. „Раковски” се предлага срещу 500 EUR/кв.м с възможност за строеж на сграда с разгъната застроена площ от 700-800 кв.м. В района на бул. „Дондуков” също се оферират парцели. Цената на имот от 351 кв.м. е 780 EUR/кв.м. Един от най-скъпите парцели се предлага в района на бул. „Витоша” в близост до НДК. Офертната му стойност е 1 442 000 EUR, а големината 412 кв.м.

Над 2300 са парцелите, подходящи за жилищно строителство в София към момента. От тях 500 са с големина до 500 кв.м.

„Предпочитанията на купувачите към новото строителство до голяма степен се дължи на факта, че реализираните в последните години жилищни сгради, са изчистени от негативите, които времето на строителния бум постави върху бранша и на пазара излизат проекти, завършени с по-качествени материали и по-съвременни технологии. За увеличението на интереса на инвеститорите точно към жилищното строителство допринася и пренаситеността на пазара с голям брой офис и търговски площи в столицата, което прави този тип строителство нерентабилно”, коментират от агенция Arco Real Estate.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА