2 Март, 2016 17:59 25 276 26

Къде са силите на реда

  • горан горанов-
  • свещеници-
  • католическа-
  • църква

Пускат престъпник минути преди да пребие свещеници

Горан Горанов, който нарани тежко двама католически свещеници в Бургас, всъщност бил пуснат от полицията минути преди инцидента, а нападенията му започнали дни по-рано. Силите на реда обаче не са реагирали, въпреки, че Горанов е известен в града с хулиганските си прояви и има присъда за тях.

От католическата църква "Дева Мария Богородица" в Бургас съобщиха, че още в началото на февруари Горанов е започнал да се появява в храма, като първоначално се е държал мирно и спокойно.

На 27-ми февруари му била направена забележка заради неговите действия свързани с унищожаването на декорацията в църквата. Тогава той поискал да удари един от свещениците, но не успял.

На следващият ден, неделя, 28-ми февруари, в 17.45 ч. той отново дошъл в църквата, с цел да нанесе побой над свещенослужителите. Започнал да ги бие веднага, щом ги забелязал да влизат в църквата. Това наложило да не се отслужи вечерната литургия. Повикани са лекар и полиция.

Тук отново трябва да се запитаме, защо Горанов не е бил арестуван още тогава?

На следващият ден, понеделник 29-ти февруари, допълват свещениците от храма, са помолили за полицейско присъствие в църквата, по време на вечерната литургия, понеже били сигурни, че Горан пак ще дойде в църквата. И точно така се случило. Той дошъл в 18.00 часа. Полицята веднага го задържала, но след 20 минути го пуснали и той в края на литургията се върнал в църквата, за да нанесе сериозен побой над двамата отци.

Пак били повикани полицаи и медицинска помощ. Свещениците са откарани в болницата и освидетелствани.

На 1 март църквата отстанала затворена и не се отслужила литургия. Същевременно стана ясно, че Горанов е обявен за издирване и заради други негови престъпления, които извършил и бил осъден.

Свещеницете свидетелстват, че той отново пристигнал в 18 часа до сградата на църквата, видял, че са затворени металните врати и с голям камък започнал да ударя по тях, няколко пъти се опитвал да счупи църковните порти, за да влезе вътре.

И пак трябва да се запитаме, къде са били силите на реда?

Същевременно в бургаските медии се появиха информации, че въпросният Горанов е извършвал някакви, явно сатанистки практики – редял черни кръстове и слагал върху тях цветя, откраднати от католическата църква.

Най-накрая виновникът беше арестуван и изпратен в затвора в Бургас, където да излежи влязла в сила 6-месечна присъда, съобщиха от прокуратурата в Бургас.

Нападението над свещениците се разследва и се очакват резултати до седем дни.

Въпросителнито относно действията на силите на реда обаче остават.

От Католическата църква в България са изпратили писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова, в което изразяват притеснението си от случилото се.

„Не знаем по какъв начин да разбираме този инцидент, който е изключително тежък за нас като Католическа църква, която има вековно присъствие в България. Не знаем какво обяснение да дадем на нас самите, на нашите богомолци, които са дълбоко обезпокоени от случилото се, и съответно при посещението на кардинал Паролин в нашето Отечество“ се казва в писмото.

Всичко това става на фона на очакваното официално посещение на Държавния секретар на Ватикана, кардинал Пиеро Паролин по покана на премиера Борисов.

31-годишният Горан Горанов е криминално проявен. Работил е като охрана на строителен предприемач, който бе убит преди пет години в нощен бар в Бургас. Пред журналисти говорителят на Районна прокуратура – Бургас Христо Колев съобщи, че има  назначени две психиатрични експертизи, които доказват, че Горанов е вменяем.

„Присъдата, която влезе в изпълнение, е за друго деяние. Вчера е получена в Районна прокуратура Бургас и веднага е приведена в изпълнение. Няколко часа след това Горанов е задържан и вече е в затвора. След шест месеца ще бъде освободен, ако няма друга влязла в сила присъда“, каза Колев.

Към настоящия момент Горан има присъда от три години и четири месеца, но не е влязла в сила. Тя е за грабеж и за притежаване на незаконно оръжие, уточни говорителят на Районната прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тинки Уинки

    11 1 Отговор
    Да въвеждат смъртното наказание в България, и много от тези няма да ни безпокоят вече.
  • 2 киро

    14 0 Отговор
    Към настоящия момент Горан има присъда от три години и четири месеца, но не е влязла в сила. ---- А КОГА ЩЕ ВЛЕЗЕ В СИЛА ? КОГАТО УБИЕ НЯКОЙ ЛИ !?
  • 3 jambazina

    17 1 Отговор
    Що не е нападна монасите от Шаолин, все на беззащитни и слаби се мятат тия неуспели секуританти.
  • 4 опсмопсус

    7 1 Отговор
    Следващият път свещенниците да се обадят на хората на Митьо очите с молба за съдействие, срещу опрощение на греховете!
    Тоя горан ще го намерите със сабя отзад!
  • 5 Гост

    9 0 Отговор
    Андрейчо, като пишеш статия и хвърляш вина върху някоя институция, поне си направи труда да се просветиш юридически!
    В България не полицията вкарва в затвора, а съда!!! Прокуратурата пък повдига обвинения и може да задържа за 72 часа.
    Не ми пука за куките, но ми писна за всичко само тях да обвиняваме! То ако държавата разчита само на полицията си и забравя, че най-висока отговорност има съда, за никъде не сме!

    Коментиран от #24

  • 6 abv

    4 0 Отговор
    Този на снимката е поредния психар и един от многото които свободно си обикалят из родината и не ги лови ни съд ни затвор.В нашата България на никоя институция не и пука какво става по улиците и ако някой реагира то това става ако има смъртен случай за пред обществото.
    Пример: Пребиха човека на околовръстното и нашите "умни" законотворци "се сетиха" да променят закона.
  • 7 голяма гад

    4 0 Отговор
    Психиатрична клиника му трябва и конски инжекции в задника, а не полиция......
  • 8 Мария Петрова

    1 0 Отговор
    И на фона на това безхаберие искат най безсрамно да им вдигнат заплатите Аз мисля че е по добре да плащаме на престъпниците да не ни закачат

    Коментиран от #9

  • 9 Буквар

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мария Петрова":

    Аз пък мисля, че пунктуацията в българския език е доста важна, както и спазването на сравнителна и превъзходна степен.
    Срамота е в навечерието на националния ни празник, да се пише по подобен неграмотен начин.
    Пък полицията дали е виновна в случая или не, може да каже само Прокуратурата. Хейтърството не е изход.
  • 10 5566

    3 1 Отговор
    Смъртното наказание може да бъде върнато само и единствено от нас, гражданите, разбира се, без участието на законотворци, полиция, съд. система и т.н. !

    Чудя се тоя защо още е жив ?! И ПАК ОХРАНИТЕЛ, ТИЯ СЪВСЕМ ИЗПЕРКАХА...

    Така е, когато мечтите и реалността се разминават.
    Всичките тия са се виждали в мечтите си красиви милиардери, принцове, окичени със злато и диаманти, почиващи на бяла яхта и заобиколени от разголени манекенки, с изпотени чаши в ръце...

    Но действителността се оказала друга - станали охранители - неуки и необразовани селтаци, назобени с нискокачествени китайски амфети, висят в колите по 6-7 часа за мизерни пари... Чорапите и обувките вмирисани, задниците им цъфнали от хемороиди... Е как нема да озлобееш ?!
  • 11 ГОСТ

    2 0 Отговор
    Задайте въпроса кой е казал да бъде пуснат , всеки си има началник и всеки в България е човек на някой. А този господин на кой е човек?
  • 12 Свети Петър

    4 0 Отговор
    Чада трябваше да се ИЗПОВЯДАШ а на да праиш глупости...
  • 13 Любо

    4 0 Отговор
    "Къде са силите на реда"- Как къде....Ей ги там на площада... и вият за
    пари,превилегии и накрая искат и 20 работни заплати като награда,че
    през време на цялата си служба не са свършили никаква работа...
  • 14 отец Ралф

    4 2 Отговор
    Само да отбележа.Горанов беше най-големия талант в българската борба който се е раждал през последните 40 години.Това не е мое мнение а на най големите имена в този спорт.Много известно име беше Горан Горанов.Много млад на 19-20 години Горанов стана европейски шампион по борба в Турция като на финала се бори с турчин и го разката.Беше изключителна българска надежда в този спорт.Но уви пикото приятели не прощава на никой.Не го оправдавам изобщо това което е направил е пълна простотия и ако има държава нека си носи последствията.Написах всичко това просто за информация пък и да си правите хубаво сметката с какви г..на си пълните носовете, че ей до това водят ако прекалите.
  • 15 Мю2

    2 0 Отговор
    Жертва на времената в които живеем,но това не го оправдава!
    Крумови закони и трябват на България,може и Сингапурски - тогава жална им майка на всички "охранители',по скоро хрантутници на измекяри с много "честно" заработени пари!Загубило си кучето стопанина и изперкало и почнало да хапе наред!
  • 16 иван

    1 0 Отговор
    как къде са силите на реда.половината са на границата другите не знаят какво да правят.А какво може да направи МВР в случая колко време може да го задържи в РПУ и защо?
  • 17 Четиридесет и две

    1 0 Отговор
    Всички пописваме по някое мнение - няма лошо, ама повече от това не правим. Затова се е навъдила много подобна мърша. Тази работа се оправя само на принципа "зъб за чене, око за две!". Какво дреме местната католическа общност, а не организира една "акция"?

    Борец бил, пехливан бил - ама 10 души със сопи не може да надвие. И срещу показанията на тези 10 нищо не може да докаже. Ей ги силите на реда !!!

  • 18 йордан иванов

    1 1 Отговор
    Този е за лудницата, а не за затвора.. Просто си е изперкало момчето
  • 19 МАТРАКА

    1 1 Отговор
    .АТА У ОЛИГУФРЕНУ ЧЕ БЕЛИШ БАДЕМИ СЕГА
  • 20 някой си

    0 0 Отговор
    Ако католическата общност вземе със сопи да решава проблема тогава какво ще я различава от тоя идиот. Нещо християнските ценности ти се губят. Зъб за чене и око за две е мъдрост от някоя от интерпретациите на корана. А тебе католико Исус те учи да обърнеш и другата буза. Така че вземи да решиш от кои си. А докато вземеш решение спри да пишеш по форумите че аман от простотии 42-ри.
  • 21 Ууууууу

    2 0 Отговор
    Силите на реда висят по пътищата да събират парса ..кинти" за мутрата....
  • 22 ГРУБИЯН

    0 0 Отговор
    Ей това идиот-злодей трябваше да попадне на караваната(кортежа) на Ториното ли къв беше оня разпространител и да ги съблече чисто голи на пътя след като им хвърли една гора бой,а после да дойдат силите на реда да ги изметат от асфалта всичките...
  • 23 9фхп

    0 0 Отговор
    Не, благодаря !
    Православен съм, но някак си не искам като ми плеснат шамар, да подам и другата буза...по ми пасва "зъб за чене, око за две очи !".

    А иначе, уважаеми 42-ри, в мига, в който тия "10 души със сопи" започнат да се организират за някаква "акция", пък била тя и спасяване на малко котенце от покрив, куките първи ще дофтасат с един куп готови обвинения...
    Щото и те, и политиците, умират от страх !
  • 24 Бургас

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Ако полицията си вършеше работата, в конкретния случай след като са го пуснали можеше да изпрати хора в църквата и да предотврати повторния побой !!! Това се нарича превенция и това е част от задълженията и! Да охранява обществения ред! Какво общо тук има съд и прокуратура?
  • 25 Проклинатор

    2 0 Отговор
    Браво Горанчо набий ги всичките,забележете че бие попове и милиционери,дано да докопа и някой депутат
  • 26 Село

    0 0 Отговор
    Ами да го чакаме като излезе от затвора и да му пуснем една ефтаназия с 9 или 7.62 милиметров а може и 2 нули че трудно се проследяват .Такива така си отиват както са дошли без много да ги приказват......