Last news in Fakti

13 Април, 2016 19:00 1 758 0

Подсъдими за радикален ислям остават в ареста

  • ахмед муса-
  • имами-
  • подсъдими-
  • радикален ислям-
  • остават-
  • ареста

9 от общо 14 обвиняеми поискаха да излязат на свобода

Подсъдими за радикален ислям остават в ареста - 1
Снимка: videlinabg.com

Подсъдимите за проповядване на радикален ислям в Пазарджик остават в ареста реши днес Окръжен съд – Пазарджик.

14-те подсъдими са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“.

9 от общо 14 обвиняеми поискаха по-леки мерки, но магистратите решиха да ги оставят в ареста, защото има опасност да продължат да проповядват радикален ислям. Съдебният състав реши, че е налице реалната опасност подсъдимите да извършат друго престъпление или да се укрият.

Мотивите на подсъдимите да поискат да бъдат освободени са различни – от жени с болни нерви до болни деца.

Днес бяха разпитани и още четирима свидетели. Трима от тях са служители на фирма за парични преводи. Те разкриха подробности за финансирането на един от основните обвиняеми Ахмед Муса. По думите им, Муса е проповядвал радикален ислям и е разпространявал идеите на Ислямска държава от години.

Определението подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив. Следващото заседание е насрочено за  утре, от 9 ч., като предстоят разпити на още свидетели.

Факти.бг припомня, че искането за по-леките мерки беше внесено от адвокатите на подсъдимите на заседание, провело се на 7 април. Тогава всички обвиняеми поискаха от съда да им се осигури 1 час за молитва между 13 и 14 часа. Към момента двама от подсъдимите са навън с „парична гаранция”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА