ВКС: Баретата не е бил наркобос

Обвинението не е съумяло да представи по убедителен начин доказателства за организиране на престъпна група

Публикувана: 26 Март, 2018 11:11
35 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3313

Златомир Иванов - Баретата не е ръководил наркобанда, която търгувала с дрога в София, Черноморието и Казанлък между 2011 г. и 2013 г.

Това реши Върховният касационен съд (ВКС).

Баретата е невинен и по обвинение за присвояване на брониран „ Mercedes Е500”, с който се движил в деня на покушението срещу него на 29 януари 2013 г. на стълбите на Съдебната палата в София.

Освен това ВКС оневини най-близките хора на Баретата: Ивайло Борисов - Ториното, Златко Гочев, Тихомир Стоянов и Галин Лазаров за участие в организирана престъпна група. ОПГ;

Срещу Добромир Добрев паднаха обвинения за участие в организирана престъпна група, но получи условна присъда за притежание на наркотици, оръжие и боеприпаси.

Съдебният състав на ВКС не приема твърдението в касационния протест за допуснато съществено процесуално нарушение при анализа на доказателствата по делото относно оправдаване на част от подсъдимите. В решението на ВКС се подчертава, че показанията на свидетел с № 28, към които се фокусира държавното обвинение в протеста, са обсъдени в цялост от въззивната инстанция, като с основание е отхвърлена възможността да се възприемат твърдения, които възпроизвеждат дочути по слух обстоятелства.

„Трайната съдебна практика напълно отхвърля възможността подобни обстоятелства да са в основата на изводи за виновността на един или друг подсъдим, като няма никаква причина подобен подход при оценката на такива дочути твърдения да бъде изоставен“ – пишат върховните съдии.

Те обсъждат в мотивите си показанията на свидетелите с тайна самоличност, като приемат, че във въззивното решение няма избирателно кредитиране на показания в отделните им части, а съдът е дал вяра само на личните възприятия на тези свидетели. „Вътрешното убеждение на въззивната инстанция не е опорочено, а е изградено на солидно аргументирана доказателствена основа, в съответствие с правните принципи, които изискват сигурни и безспорни доказателства за определяне на виновността на едно лице“ – категорични са съдиите от ВКС.

Обвинението не е съумяло да представи по убедителен начин доказателства за трайното сдружаване на оправданите лица, установяването на определена йерархична (което не е задължително) структура и разпределение на функциите, а съдът, въпреки положените усилия, не е успял да допълни тези съществени пропуски, поради което логично и обосновано е взел решение да потвърди оправдаването им.

Върховните съдии приемат за напълно основателно оплакването в касационната жалба на подсъдимия Добрев (поддържано и от представителя на държавното обвинение) за нарушение на материалния закон. Той е признат за виновен за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества в големи размери. В мотивите на ВКС се посочва, че стойността на предмета на престъплението е определена на 2 300,88 лв., а задължителната съдебна практика на ВКС определя големите размери като парична равностойност, надхвърляща 70 минимални работни заплати за страната, в случая това следва да е стойност, надхвърляща 18 900 лева. С признаването на Добрев за виновен по тази квалификация съдилищата са нарушили материалния закон, което изисква деецът да бъде оправдан по нея, като се приложи закон за по-леко наказуемо престъпление.

По отношение на касационната жалба на подсъдимия Лазаров съдът излага идентични мотиви да се приложи закон за по-леко наказуемо престъпление, тъй като предметът на престъплението е с парична стойност 1 038,92 лв.

Останалите подсъдими по делото получиха следните присъди:

- Стефан Грозданов – за престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 2, пр. 3, алт. 10, т. 2 вр. ал. 2 от НК (участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици (ОПГ) – 5 години „лишаване от свобода“;

- Петър Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“;

- Тодор Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“;

- Тихомир Стоянов – за престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1 вр. ал. 5 от НК (държане на високорисково наркотично вещество) – „глоба“ в размер на 1 000 лева;

- Кристиян Лалев – за участие в ОПГ и за престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, т. 1, пр. 2, вр. ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1 от НК (държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества) – общо най-тежко наказание от 3 години „лишаване от свобода“, отложено за срок от 5 години, и „глоба“ в размер на 1 000 лева;

- Добромир Добрев – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 5 години, и „глоба“ в размер на 6 000 лева;

- Галин Лазаров – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 5 години, и „глоба“ в размер на 6 000 лева.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Жан - Клод Юнкер
Председателят на Европейската комисия коментира пред "Билд" референдума във Великобритания
Ако някой се оплаква от Европа от понеделник до събота, то никой няма да му повярва в неделя, ако каже че е убеден европеец“"

Още бисери