8 Юли, 2014 14:06 729 0

От спешен ремонт се нуждае храм в Карлово

  • спешен-
  • ремонт-
  • храм-
  • карлово

Църквата е построена през 1847 година и е изографисана от великия Станислав Доспевски

От спешен ремонт се нуждае храмът „Свети Николай” в град Карлово, за това е сигнализирал компетентните органи Архиерейският наместник отец Марко. Спешните действия се налагат поради поредното срутване на отломки от тавана на църквата, която е построена през 1847 година и е изографисана от великия Станислав Доспевски.

Съдействие за възстановяването на храма, е поисканото от Пловдивската Света Митрополия и Дирекцията по вероизповеданията, като бързата реакция на дирекцията е станала възможна  и със  съдействието на народния представител от Коалиция за България Пламен Славов.  Председателят на комисията по вероизповедания, заедно с отец  Марко са провели разговори за отпускане на средства от  националния бюджета, в който има заложени средства за неотложни ремонтни дейности в храмовете.

В момента има нужда от  незабавни мерки  за обезопасяване на храма, а след това да започне и неговото цялостното възстановяване, тъй като конструкцията му е увредена. Последният ремонт е правен преди повече от 10 години, но има належаща нужда  от средства, за да бъде спасен този паметник на културата, каза Пламен Славов. 

Архиерейският наместник на Карловската околия показа пораженията в храма, които, според него са се увеличили след земетресението и продължителните валежи. Предварителни изчисления показват, че за ремонт на най-належащите места – северния и южния кораб на храма са  необходими около 32 000 лева, сподели отец Марко, но архитектите  от Пловдивската Митрополия ще бъдат тези, които ще оценят щетите  и точната сума, нужна за ремонт.

Българските провославни храмове вече получиха средства за реставрация и ремонтни дейности, отпуснати от държавата. През тази година средствата от държавния бюджет са увеличени  има  отделен допълнителен ресурс от половин милион, който да служи при случаи, в които се налагат спасителни за общността действия, каза още народният представител от левицата. Такъв е случаят с храм «Св. Николай» и аз се надявам, че  благодарение на  водения постоянен диалог с Пловдивска митрополия  и Дирекцията по вероизповедания ще бъдат  отпуснати  приоритетно средства за храма, тъй като той има належаща нужда от възстановителни дейности, допълни още Пламен Славов. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА