Last news in Fakti

11 Септември, 2014 13:53 2 443 0

Замразяват Зала 1 на НДК за руския "Балет на лед"

  • ндк-
  • пресцентър-
  • "киномания 2014"-
  • "киномания"-
  • уди алън-
  • новогодишният музикален фестивал-
  • "балет на лед"

Новият филм на Уди Алън - Magic in the Moonlight, ще е сред хитовете на Киномания 2014

Невиждано досега у нас събитие се очаква да стане хит в зимния афиш на НДК – ще гостува прочутият „Балет на лед“ от Санкт Петербург, за който Зала 1 за първи път в историята си ще бъде замразена на 29 ноември.

Централно място в културната програма на столицата е отделено на 28-ото издание на филмовата панорама „Киномания 2014“, която ще привлече ценители на седмото изкуство, по-бляскава от всякога, в дните между 13 и 27 ноември. Сред традиционните места, където ще се завъртят актуалните световни ленти, са и залите на НДК. Именно в едно не толкова познато досега, но достатъчно комфортно пространство в двореца на културата от днес се помещава модерният пресцентър, в който бяха представени най-атрактивните събития „на местна почва“ до края на годината.

За най-горещите заглавия организаторите на „Киномания 2014“ още са в преговори, но повдигнаха лекичко завесата за предвкусваните изкушения. И тази година на родния форум ще гастролира най-новият филм на Уди Алън „Magic in the Moonlight” („Магия на лунна светлина). Ексцентричният нюйоркчанин е фаворит на публиката в НДК и за неговите прожекции билетите се разпродават много бързо, констатирали са наблюдателни. Ще пристигнат режисьорският филм на актрисата Лив Улман „Г-ца Юлия“ по Стриндберг с Джесика Частейн и Колин Фаръл, поредната творба на Майк Лий - „Мистър Търнър“, сборната анимация за възрастни „Пророкът“ на най-големите майстори в жанра, продуцирана от Салма Хайек, ще се гледа и ново превъплъщение на френската мегазвезда Жюлиет Бинош.

От българските предложения с интерес се очакват „Потъването на Созопол“ на Костадин Бонев, документалният „Гражданинът кино“ на Коста Биков, посветен на критика Тодор Андрейков, няколко работи на Георги Тошев, включително за Татяна Лолова и Богдана Карадочева.

В рамките на „Киномания“ ще има фестивал на френското кино, а за да няма тази година разплакани малчугани, неуспели да си намерят място за „детско“, голямата Зала 1 безплатно ще прожектира подходящ филм за тях.

Автор на новата визия на „Киномания“ е световноизвестният български визуален артист Теодор Ушев.

Друго събитие, което неизменно привлича вниманието на посветените, е Новогодишният музикален фестивал. Той ще започне на 7 декември със сателитно излъчване в Зала 3 на откриването на сезона в Миланската „Ла Скала“ с операта „Фиделио“ на Бетовен под диригентската палка на легендата Даниел Баренбойм. Това ще бъде последната изява пред публика на маестро Баренбойм, затова цените за нея в Милано са скочили до 5392 евро. У нас ще има 400 елитни места, които ще бъдат обгрижвани и с италианско меню и вино. Фестивалът ще завърши с Новогодишния концерт на 1 януари с диригент Емил Табаков и музикална програма, вярна на духа на Франция. Между тези две дати обаче има ред привлекателни прояви като концерта на Райна Кабаиванска и учениците й (18.12.), програмата pop mit klassik от типа „Павароти и приятели“ или „Монсерат Кабайе & Фреди Меркюри“ в интерпретация на тенорите Орлин Горанов и Лъчезар Пръвчев, перкусиониста Стунджи и др.

От чуждите звезди на подиума в НДК ще се изявяват духовата секция на Виенската филхармония, която ще направи своя световна коледна премиера в Зала 3 (22.12.), будапещенският квартет „Ланер“, вдъхновен от бащата на валса, австрийският купонджийски ансамбъл „The Sound of Levante”, в който обаче има албанец, турчин и сърбин, интерпретиращи по оригинален начин фолклорни мотиви. От българските любимци в този период ще извисят глас Лили Иванова, Георги Христов, дует „Ритон“ и др.

Нестандартно самостоятелно събитие се очаква да стане хит в афиша на НДК – прочутият „Балет на лед“ от Санкт Петербург, за който Зала 1 за първи път в историята си ще бъде замразена на 29 ноември.

Задава се и „Коледа в пасажа“ - зимен вариант на фестивала „София диша“, когато абревиатурата на НДК ще се чете „Ние Дишаме Култура“, а в пасажа се подготвя и постоянна театрална сцена.

Арт-галерията в НДК тепърва ще се обживява с гостуване на платна от НХГ на съвременни класици като Нерон, Генко Генков и др., с цикъл от 27 изложби от фондовете на художествени галерии в столицата и страната, с фотографска експозиция за Първата световна война и др.

Съвсем скоро, още на 16 септември, пък се открива Фестивал на куклите, по-нататък предстои най-мащабният досега Панаир на книгата на цели 4 етажа, ново гостуване на грузинския балет „Сухишвили“ и първо - на арендби групата „Бойс ту Мен“ (19.12).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА