Last news in Fakti

26 Септември, 2014 11:52 830 0

Изложба на НВИМ гостува в „златния триъгълник“ на Париж

  • изложба-
  • нвим-
  • париж-
  • борис денев

Тя ще представи картини на именития български художник Борис Денев

Изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) „Да полетиш на крилете на четката“ ще бъде открита в Българския културен институт – Париж, съобщиха от музея.

Изложбата представя картини на именития български художник Борис Денев, повечето от които ще бъдат показани за първи път пред чуждестранна публика.

Чрез 42 художествени произведения – акварел, маслени бои и графика, посетителят се пренася в неповторимата атмосфера на творчеството, завещано ни от изтъкнатия майстор на четката.

Представените творби на Борис Денев впечатляват освен с топлота и декоративност, но и със смели щрихи, ярко изразена индивидуалност и многопластовост.

Изложбата е първата от поредицата от инициативи, с които НВИМ, верен на своя профил, отбелязва 100-годишнината от началото на Първата световна война в Европа, въпреки че България влиза във войната през 1915 г. Година преди това Борис Денев печели обявения от Министерство на войната конкурс за главен военен художник на Щаба на Действащата армия, а художествените произведения, с които той ще бъде представен в изложбата бележат неговия път по бойните полета на Северния и Южния фронт.

Големият художник, рисувал не само по бойните полета на три войни, но и пресъздал българската природа в стотици пейзажи, създал монументални исторически картини, съхранил в блестяши портрети образи на обществения и културен елит, на обикновените хора, впечатлява освен със своя забележителен талант, но и със своята разностранна личност – творец, военен художник, публицист.

Изложбата „Да полетиш на крилете на четката“ ще бъде отворена за посещение в галерията на Българския културен институт – Париж, на 1 октомври 2014 г. от 19.00 ч. до 31 октомври 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА