26 Ноември, 2014 15:57 1 577 0

100 години от освещаването на Руската църква в София

  • „св. николай мирликийски чудотворец”-
  • руската църква-
  • освещаването-
  • патриарх-
  • неофит-
  • 100 години

Религиозни служби, конференция за духовното единство, фотоизложба и концерт ще се проведат по повод на юбилея

На 24 ноември се навършиха 100 години от освещението на храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” - подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София, по-известен като Руската църква, която се намира на централния столичен бул. "Цар Освободител". Това е една от най-обичаните и посещавани църкви в София, в криптата й се намира гробът на архиепископ Серафим Соболев и нескончаем поток от хора от цялата страна се стичат там, за да се помолят и да напишат на "владика Серафим" своите проблеми, надежди и желания. 

100-годишнината на храма-подворие ще бъде отбелязана тържествено на 29 и 30 ноември, съобщиха от отдел "Вързки с обществеността" на Българската православна църква. Лично Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе участие в тези чествания. За празненствата ще пристигне и официална църковна делегация на Руската православна църква начело с Екатеринбургски и Верхотурски митрополит Кирил. Програмата е следната:

29 ноември (събота)
9.00 ч. - Тържествено откриване на конференцията "Русия-България: образи на духовното единство". Конференцията, в която ще вземат участие видни учени от България и чужбина, ще се проведе в Актовата на зала на Руския културно-информационен център (РКИЦ).
10.30 ч. - Откриване на фотоизложбата "Към 100-годишнината от Великото освещение на Николския храм-Подворие в София" в Мраморната зала на РКИЦ.
18.30 ч. - Всенощно бдение в Патриаршеското подворие (Руската църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София). Възглавява Негово високопреосвещенство Екатеринбургски и Верхотурски митрополит Кирил.

30 ноември (неделя)
9.00-11.30 ч. - Божествена литургия в Патриаршеското подворие (Руската църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София), която ще бъде възглавена от Негово светейшество Българският патриарх Неофит.
18.00 ч. - Празничен концерт в храм "Св. София Премъдрост Божия" с участието на Софийския свещенически хор и хора на Патриаршеското подворие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА