3 Декември, 2014 07:07 1 713 0

Изкуство и високи технологии помагат на различните

  • хората с увреждания-
  • театър-
  • нов български университет-
  • възкресия вихърова-
  • артисти-
  • технологии-
  • протеза

3 декември е Международният ден на хората с увреждания

“Вдигни очи! Подай ръка! Сбъдни мечта! Дай смисъл на живот!“ - това е мотото, под което Университетският театър на НБУ ще събере днес няколко интригуващи събития, посветени на Международния ден на хората с увреждания 3 декември.

От 17.00ч. Ще бъде представена кампанията "Избери, за да помогнеш" за набиране на средства за проекта "Моят живот". В неговите рамки режисьорът доц. Възкресия Вихърова ще реализира документален театрален спектакъл по автобиографичната книга „Моят живот“ на Анжела Пенчева - актриса с трайно физическо увреждане – детска церебрална парализа. Представлението ще бъде със специалното участие на самата Анжела Пенчева, а основната цел на проекта - толерантност и респект към всяко човешко същество.

Презентация на изобретението на Георги Чипов - Smart Hand/умна ръка/ - протеза за ръка, ще има от 17.10 ч. Смарт Ханд е протеза за ръка, която се управлява от био сигнали. Алгоритъмът позволява на пациента да управлява протезата като истинска ръка. Също така е имплементирана обратна връзка – пациентът може да усеща, когато докосва нещо. Смарт Ханд е разработен така, че технологията да бъде достъпна за развиващите се страни и страните от Третия свят. Това ще помогне на много хора да живеят самостоятелно, да работят, да учат или просто да се наслаждават на живота. Има работещ прототип. Целта е да се помогне на милиони хора да се върнат към нормален начин на живот.

От 17.30 ч. е предвидена презентация на Артезис – своеобразни татуировки за протези, които правят протезите красиви, за да не бъдат крити. Артезис е нещо като татуировка, но по-добро. Може да се сменя за секунди. Дизайнът на всеки Артезис съответства на стила на живот на човека, за когото е направен, и за средата, в която го носи. Така протезата може да изглежда елегантна, спортна, сладка, агресивна, непринудена и т.н., правейки човека, който я има, по-красив и по-уверен. Проектът е насочен е към хора с липсващ долен крайник, които искат да направят протезата си с дизайн, вдъхновен изцяло от техният начин на живот. В момента се правят фотосесии и съвсем скоро продуктът ще започне да се предлага  официално.

От 17.40 ч. ще има презентация на Център по когнитивна наука, НБУ и Фондация “АСИСТ – помагащи технологии”, насочена към подпомагане на хора със сериозни двигателни увреждания, които затрудняват или правят невъзможна комуникацията и самоизявата .В същото време голяма част от тях имат запазени когнитивни способности, значително надхвърлящи възможностите им за комуникация. Развитието на съвременната наука е довело да създаването на помагащи технологии за комуникация чрез поглед, които дават възможност за писане, рисуване, използване на интернет продукти само с помощта на очите. Целта е да се популяризират възможностите на тези технологии за комуникация и достъп до информация и да се допринесе за тяхното разпространение в България. Така много хора с двигателни увреждания, които в момента са обречени на изолиран и пълен с ограничения живот, ще могат да реализират потенциала си в много по-голяма степен.

От 18.30 ч. Ще се състои премиерата на пиесата "Три и половина" по Дарио Фо и Франка Раме. В спектакъла участват актьори с трайни физически увреждания, назначени на щат към Университетския театър на НБУ по програма на МТСП. Спектакълът е част от инициативата на УТ на НБУ "Открий театъра – вход, достъпен за хора с различни възможности", която изгражда репертоар от представления с участието на артисти с трайни физически увреждания. Спектакълът ще приобщи публиката и ще я предизвика да се абстрахира от наличието на помощни средства на сцената и чрез забавлението - да приеме тези артисти като равноправни творци. Защото въпреки различните инициативи, които се провеждат в нашата страна на всички нива, проблемът с интеграцията на хората с физически увреждания продължава да е нерешен - публиката, въпреки толерантността си, най-често остава резервирана за рожденото право на всеки човек на творчески акт, що се касае до хората с увреждания и техните актьорски  превъплъщения...

Всички събития са на сцената на Университетския театър Към Нов български университет.

"Различни" хора винаги е имало. Историческите и литературните източници ни дават информация какво е било отношението към тях през различните етапи на развитие на човешката цивилизация.
В древна Спарта децата с недъзи са били убивани, защото не са били годни да бъдат воини. В древна Елада слепите са били смятани за мъдреци, насочили поглед навътре в себе си. През Средновековието в католическа Европа хората с недъзи са били смятани за изпратени от Бог, за да предават думите му.
Доскоро, при кандидатстване във висшите училища, се изискваше медицинско свидетелство, удостоверяващо, че кандидатът е физически и психически здрав. Това автоматично изключваше възможността хора със сериозни и трайни заболявания да кандидастват, въобще не се допускаха хора с физически недъзи.

Към настоящия момент ситуацията се е променила и ярко доказателство за това е Нов български университет. Университетът гледа изключително сериозно и последователно в посока на създаване на условия и благоприятен микроклимат за обучение и достоен живот на хората с увреждания. Университетският театър работи от 4 години по програма "Открий театъра - вход достъпен за хора с различни възможности" и изгражда репертоар от представления с участието на артисти с трайни физически увреждания. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА