Last news in Fakti

21 Януари, 2015 14:05, обновена 21 Януари, 2015 14:17 3 352 0

Сбогом, маестра Баталова!

  • росица баталова-
  • диригент-
  • националния музикален театър-
  • оперети-
  • дамския камерен оркестър-
  • ни напусна-
  • поклонението

Поклонението пред голямата диригентка ще бъде в петък от 9 часа в Националния музикален театър

Сбогом, маестра Баталова! - 1
Росица Баталова

На 19 януари 2015 г. на 84-годишна възраст ни напусна една голяма българска звезда, диригентът Росица Баталова, съобщиха от Националния музикален театър.

Родена на 3 септември 1930 г. в Стара Загора, творческият път на маестра Баталова почти изцяло е свързан с Националния музикален театър „Стефан Македонски”. Десетки постановки на оперети и мюзикъли са в нейния богат диригентски репертоар, а спектаклите, които тя е била на диригентския пулт са стотици. Тя ще остане не само в златните страници на Националния музикален театър, но и в българската културна съкровищница.

Приживе голямата диригентка обичаше да си спомня какво е казала някога за нея звездата на българската оперета, легендарната Мими Балканска: че извън сцената е незабележима, но качи ли се на подиума, се превръща в истинска фурия, която владее оркестъра и публиката - качество на всички големи артисти. Въпреки красотата и снажната си осанка, Баталова не държеше да прави впечатление с ефектна външност и изящна мануална техтика; тя искаше да покаже красотата на музиката.

Росица Баталова е дъщеря на Георги и Ничка Баталови – основатели на първата извънстолична опера в Стара Загора и нейни солисти. Тя е възпитаничка на проф. Марин Големинов и проф. Влади Симеонов в Музикалната академия.

Маестра Баталова е основател и дългогодишен диригент на Дамския камерен оркестър "София". През 2005 г. тя бе избрана за "Музикант на годината" от слушателите на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма "Хоризонт", припомнят от БНР.

През 2010 г. Росица Баталова отбеляза 55 години на сцената. Маестрата е дирижирала оперетата на Калман "Царицата на чардаша" 1330 пъти. Тя е е посрещана като маестра не само у нас, а и във Виена

От името на целия колектив на Държавна опера - Стара Загора, днес до ръководството на Националния музикален театър бе изпратен съболезнователен адрес по повод кончината на големия български диригент, старозагорката Росица Баталова.

В адреса се казва: „Маестра Баталова не можа да дочака рождения ден на Операта, в която родители й вложиха сърцата си... Росица Баталова бе талантливото дете на своите родители и своя град, който я избра през 2000 г. за свой почетен гражданин. Дирижирала на много наши и световни сцени, професионалист, обаятелна, аристократична, достолепна…

Ще я помним винаги! Поклон пред светлата памет на Росица Баталова!“

От името на Държавна опера - Стара Загора, ще бъде положен венец в петък, 23 януари, на поклонението пред Маестра Баталова във фоайето на Национален музикален театър в столицата от 9 часа. Погребението ще е в същия ден от 13 часа на Централни Софийски гробища.

Росица Баталова е завършила Композиция при проф. Големинов и Дирижиране при проф. Влади Симеонов в Държавна музикална академия - София. Специализирала при световноизвестния диригент и педагог Франко Ферара.

Палката й дава живот на много наши и чуждестранни оперети: "Веселата вдовица", "Хубавата Елена", "Орфей в Ада", "Прилепът", "Принцесата на цирка", "Графиня Марица", "Роз Мари", "Граф фон Люксембург", "Теменужката от Монмартр", "Бокачо", "Хубавата Галатея", "Бал в операта", мюзикълите "Лека нощ, Бетина", "Андалусия", балета "Щраусиана". Прочутата творба на Калман "Царицата на чардаша" е дирижирана от нея в много български театри, както и в прочутия виенски Раймунд театър. Дирижирала във Франция, Германия, Италия, Русия, Украйна, Полша, Испания, Австрия, Чехословакия, Турция, Израел, Алжир, Куба, Сирия, Сицилия, Сардниия, Република Малта, Република Кипър, Гърция. Със създадения от нея дамски камерен оркестър "София" концертира 36 години. Има издадени 8 плочи, 1 диск с оркестъра на радиото и 1 диск с "Веселата вдовица". Авторка на книгите "Автобиографични разкази", "Спомени за хора и събития", "Размисли и спомени за диригентското изкуство". Носителка на "Златна лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА