Last news in Fakti

8 Март, 2015 19:12 2 996 4

"Кърваво писмо" до Реформаторите изпратиха от МК

  • мк-
  • реформаторите-
  • реформаторския блок-
  • дискусията-
  • преместването-
  • класическата гимназия-
  • нгдек-
  • "модерно предградие"

Поводът е дискусията за преместването на Класическата гимназия и вероятността да бъдат изгубени европейски средства

"Кърваво писмо" до Реформаторите изпратиха от МК - 1
Ябълката на раздора - местоположението на Класическата гимназия

По повод на дискусията в публичното пространство относно преместването на НГДЕК от стара сграда в центъра на София и възстановяването на учебния процес в обновената с европейско финансиране сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" на ул. "Баба" № 16 в столичния кв. «Модерно предградие», ръководството на Министерството на културата изпрати открито писмо до лидерите на Реформаторския блок. Предлагаме ви пълния му текст:

В продължение на няколко седмици в центъра на общественото внимание е поставен въпросът за „местоположението в пространството“ на Класическата гимназия в София, след като сградата й беше ремонтирана с европейски средства и превърната в една наистина хубава сграда, каквато това елитно училище заслужава.

Във времето на  ремонта училището е преместено временно в изоставената сграда на 13-то училище на Женския пазар. Именно тогава  обаче родители, считащи, че достойнството на техните деца изисква да учат в центъра, а не в периферията, повдигат въпроса не може ли училището да си остане в центъра, а не да се връща обратно в обновената сграда.

Многократно  пред  родителите, инициатори на този въпрос, бе обяснено, че подобно решение е невъзможно по три причини:

1. Именно сградата в кв. «Модерно предградие» принадлежи на училището.
2. Ако  не се върне в сградата си на ул. "Баба" № 16, то средствата за ремонта на училището в размер на 2.2 млн лева ще бъдат загубени и няма да бъдат възстановени на бюджета.
3. Служителите на Министерството на културата биха носили и наказателна отговорност в размер на 2.2 млн. лева за безстопанственост. Въпреки това, натискът за оставяне на училището в сградата на Женския пазар остава огромен, като според неговите инициатори тяхната позиция е горещо и официално подкрепена от Реформаторския блок.

Във връзка с това се обръщаме към Вас със следните въпроси:

1. Известно ли Ви е, че реновирането на сградата с европейски средства е извършено със знанието и съгласието на училищното ръководство и че временното прехвърляне на учебния процес е част от категоричното предварително съгласие.

2. Известно ли Ви е, че цялата процедура по провеждането на конкурса,  подписването на договора със строителя и заплащането на сумата, както и цялостното изпълнение на проекта, е извършено в периода април 2013 година – октомври 2013 година, тоест от служебен министър на културата и от министър на културата от кабинета на Орешарски? Известно ли Ви е, че за разпространяваните от близки до Вас лица твърдения, че този ремонт е извършен от свързани със сегашния министър фирми, следва да се носи наказателна отговорност, тъй като избирането на фирмата и заплащането на ремонта е извършено по времето на министър Петър Стоянович?

3. Наистина ли от Ваше име идва новото и последно предложение на протестиращите, а именно: държавата да заплати 2.2 млн. лева от собствения си бюджет и да загуби средствата от Европейския съюз, само и само централните деца да останат в централната сграда на Женския пазар? И ако това е така, известно ли Ви е, че тази сума представлява неколкомесечното възнаграждение на всички български театрални дейци, повече от една четвърт от средствата за българско кино в годината, или цялата сума за издръжка на музеите и музейното дело в страната за една година? Не бихме искали спекулативно да преизчислим тази сума и в пенсии, социални помощи и т.н.

Уважаеми колеги,
Предвид перспективите за развитие на училището и загрижени от това да се даде най-добра възможност за развитие на децата в него, Министерството на културата вече обсъжда /за което е информирало и родителите/ възможността сградата на Женския пазар на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" да бъде превърната във филиал на училището и то да може да приема и обучава много повече деца, както и да бъдат привличани повече външни преподаватели поради близостта с центъра. По този въпрос вече усилено се работи и неговото окончателно решение ще бъде взето веднага след възстановяването на нормалния учебен процес.
Молим за Вашето официално становище по поставените въпроси и сме готови на обсъждане по всяко удобно за Вас време.

Писмото е подписано от ръководството на Министерството на културата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    Евала-брилянтна решение на "вълкът сит и агнето цяло",т.е. иэвършен скъп ремонт на сграда в шибаното "Модерно предградие" эа пред Европа и "усвояване на средствата/2,2 млн.лв/.Следва "обособяване" на старата сграда в центъра като ФИЛИАЛ където дефакто ще се иэвършва цялата учебна дейност,а в новата евентуално ще се наэначи един "служебен" директор и няколко пенсионери эа охрана.Няма даскали,няма ученици-има един красив декор эа едни европейски милиони и... поредно докаэателство эа находчивостта на българина!

    Коментиран от #3

  • 2 бабаба

    0 0 Отговор
    В Люлин и Модерно живеят много повече хора отколкото в района на Женския пазар, така че и двете училища ще бъдат добре напълнени. Особено ако това в модерно преподава не само древни, но и съвременни езици.
  • 3 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Не знам какво му е ш...но на "модерно предградие"Сградата е супер ,транспорти връзки всякакви ,всички предпоставки за един съвременен канпус.Така че даскалиците да не ревът че няма да работят на 5 минути от къщи ами да заминават към новата сграда!
  • 4 ученик

    0 0 Отговор
    Законите и решенията са за да се изпълняват.
    След като не искат да се върнат в собствената си сграда да идат да учат в ПУЦ-и там говорят на такива езици