Last news in Fakti

24 Май, 2015 07:15 1 204 3

Духовността ни води към "светли бъднини"

  • вежди рашидов-
  • духовността-
  • "светли бъднини"-
  • 24 май

Министърът на културата Вежди Рашидов поздрави творците и дейците на българската култура

Министърът на културата Вежди Рашидов поздрави творците и дейците на българската култура, както и всички ученици и възпитаници на училищата по изкуствата и по културата по случай предстоящия празник на буквите - 24 май.

В поздравлението на министър Рашидов по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – най-обичаният и светъл български празник, се казва:

Поздравявам Ви с 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Буквите, създадени от Светите братя Кирил и Методий, преводите, които те заедно със своите ученици правят на най-важните богослужебни книги, отстояването на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формирането на българския народ и българската нация, но и важно събитие от световна величина. Величавият труд на равноапостолите Кирил и Методий им донесе високото признание да бъдат и съпокровители на Европа.

Нашата азбука изразява нашата идентичност. Тя е нашият уникален принос за многообразието на европейската култура.

24 май е българският празник, който има най-дълга традиция на честване. Още от годините на българското Възраждане до ден днешен България и българският народ винаги са отдавали почит на делото на Светите братя, на техните ученици и последователи.

Духовността винаги се е извисявала над трудностите на обикновения делник и ни е водила към така желаните „светли бъднини”. В навечерието на този светъл ден се обръщам към всички дейци на културата, науката и образованието, като им пожелавам да са живи и здрави и да постигнат нови творчески успехи. Нека стремежът към духовно извисяване винаги да съпътства Вашия ден.
Честит празник на всички хора на духа!”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 RedNeck

    0 0 Отговор
    Води те към ''КТБ''!!!
  • 2 Хараламби

    0 0 Отговор
    Поздрави ги и изпи 2-3 бутилки водка в тяхна чест...

    Коментиран от #3

  • 3 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хараламби":

    Ти и толкова бутилки да изпиеш не можеш да сътвориш нищо.