Last news in Fakti

19 Септември, 2011 19:02 2 455 0

Втори античен храм откриха на Перперикон

  • кърджали-
  • перперикон-
  • николай овчаров
Втори античен храм откриха на Перперикон - 1
Снимката е на Нов живот

Масивна сграда от римската епоха и втори античен храм са последните разкрития на Перперикон от завършилото археологическо лято. Сградата е открита в източния сектор на Акропола. . Дълга е над 50 метра и широка 20 метра. В нея има няколко големи помещения. Разкрита е крепостна стена в североизточния ъгъл, където е имало отбранителна кула. Стената е запазена на височина до 3 метра.
Разкрити са и нови 34 християнски гроба от 10-12 век. В тях са погребани  мъже, жени, деца, починали вероятно по време на някоя епидемия. Ценни предмети в тях обаче липсват. Намерени са няколко пръстена и дребни монети, съобщи проф. Николай Овчаров, който води разкопките, цитиран от Нов живот.
В южния сектор извън крепостната стена археолозите се натъкнаха  на втори античен храм с дължина 5,50 м и широчина 5 метра. Както повечето сгради на Перперикон и тази е частично изсечена в скалите. Стените от юг са запазени на височина до 1,50 м, дебели са 60 см, а изсечената северна страна в скалата е висока 4 метра. Сградата е построена преди 3 век, каза проф. Овчаров. От нея към залата с олтара води скален проход, който в раннохристиянската епоха 4-5 век е затрупан с камъни.
Наричаме тази сграда храм, защото в нея намерихме две полукръгли ниши, в едната от която има издълбани жлебове, в които е влизал някакъв капак и тя се е затваряла. Открихме и мраморен релеф с изображението на Тракийския конник. На пода е намерен направен от глина олтар.
След приемането на християнството сградата е продължила да функционира, но не като храм, а като жилищна сграда, каза Овчаров. Това е станало през 5-6 век. За това говорят и намерените питоси, в които се съхранявало жито.
Открити са и оловни печати на епископи от древната епархия Ахридос, чието седалище е бил манастирът „Свети Йоан Предтеча”. Вероятно тук са живели техни наместници, които са получавали писма от епископите. Имало е активен църковен живот.Това е периодът 10-12 век.
Една от ценните находки е откритият тук обработен планински кристал и глинена плочка с надпис, който тепърва ще бъде разчетен.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА